Thu06202024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE DANI OTVORENIH VRATA - prilika da bolje upoznate Novi Sad

DANI OTVORENIH VRATA - prilika da bolje upoznate Novi Sad

  • PDF

            Carica Marija Terezija 01. februara 1748. godine potpisala je „Povelju slobodnog kraljevskog grada“, kojom je tadašnjem naselju Petrovaradinski šanac dat status slobodnog grada i novo ime koje i danas nosi. Privilegija je dobijena zahvaljujući građanima koji su bili željni slobode i koji su od carice otkupili status za 80.000 forinti. Upravo zbog toga, ovaj datum se obeležava kao Dan grada Novog Sada.

            Turistička organizacija Grada Novog Sada zajedno sa ustanovama kulture i drugim privrednim subjektima, povodom Dana grada organizuje ,,Dane otvorenih vrata“ 03. i 04. februara. Tada će svi zainteresovani sugrađani i gosti grada moći da posete potpuno besplatno brojne izložbe, predstave, koncerte, da pogledaju film ili da šetnjom po centru i tvrđavi saznaju nešto novo o svom gradu. Cilj akcije je da se Novosađankama i Novosađanima predstavi kulturno-turistička ponuda grada, kako bi na pravi način, kao budući ambasadori svog grada, osetili duh Novog Sada.
            Besplatne promotivne turističke ture koje se organizuju u saradnji sa Udruženjem turističkih vodiča Novog Sada će biti na srpskom jeziku, a održaće se prema sledećem rasporedu:
Subota, 03. februar: Ture po centru grada održaće se u 10.00 i 11.00 časova, a tura na Petrovaradinskoj tvrđavi održaće se u 12.00 časova.
Nedelja, 04. februar: Tura po centru grada održaće se u 10.00 časova, a ture na Petrovaradinskoj tvrđavi održaće se u 11.00 i 12.00 časova. Ture na Petrovaradinskoj tvrđavi obuhvatiće i posetu Ustanovi za izradu tapiserija „Atelje 61“, u kojoj se baštini i neguje tapiserijska umetnost više od šest decenija.
            Prijava za besplatne turističke obilaske grada i tvrđave je obavezna, a svi zainteresovani mogu se prijaviti na veb sajtu Turističke organizacije Grada Novog Sada www.novisad.travel.
            Tokom 03. i 04. februara u brojnim ustanovama kulture održaće se ,,Dani otvorenih vrata“ koji će omogućiti posetiocima da se besplatno upoznaju sa kulturnom ponudom grada.
            Otvorena vrata ili stručna vođenja vas očekuju u sledećim ustanovama i organizacijama: Muzej Vojvodine, Galerija Matice srpske, Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, Muzej grada Novog Sada, Gradska koncertna dvorana, Gradska biblioteka, bioskop „Arena Cineplex“, Pozirište mladih, Srpsko narodno pozorište, Ustanova za izradu tapiserija „Atelje 61“, Svemirski muzej, Muzej Tamburica festa, Novosadski dečiji kulturni centar i Turistička organizacija Grada Novog Sada.
            O terminima, kao i informacijama o slobodnom ulazu možete saznati na sajtu Turističke organizacije Grada Novog Sada..

Maja Guzijan
Saradnik za promociju turističkih ponuda
www.novisad.travel

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com