Fri07192024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prof. dr Slobodan Popov: Energija je problem koji ostavljamo današnjim mladim generacijama

Prof. dr Slobodan Popov: Energija je problem koji ostavljamo današnjim mladim generacijama

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

            Kao i prethodnih petnaest godina, tako i ovog januara 2024. godine, Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike (CNTI), uz podšku Pokrajinskog sekretarijata za popise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, a uz saradnju sa Fakultetom za ekonomiju i inženjerski menadžment - FIMEK Univerziteta Privredna akademija Novi Sad, u ulozi domaćina, okupio je učenike osnovnih i srednjih škola sa teritorije cele Vojvodine povodom jedinstvenog projekta „Energija je svuda oko nas".

            Prof. dr Slobodan Popov predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, zahvalio se saradnicima, domaćinima, a pre svega deci/učesnicima na ozbiljnosti kojom su prišli ovom sve većem problemu sa kojim se naše društvo suočava, pozitivno iznenađen kreativnošću pristglih radova na temu ekologije i zaštite životne sredine, u formi literarnih, likovnih radova, multimedijalnih projekcija i modela ili maketa.
            - Ova manifestacija godinama ukazuje na brojne izvore i mogućnosti za iskorišćenje energije i da je treba koristiti na drugačiji način. Imamo kontejnere, uglavnom podzemne, gde se gomila komunalni otpad i sve ono što može da gori i reciklira. Iako se to u praksi ne dešava, učesnici konkursa donose crteže koji upućuju na potrebu selekcije otpada, na njegovu reciklažu, da se koristi i kao energent, međutim, kada se sve baci u podzemne kontejnere onda je to neupotrebljivo - rekao je dr Popov.
            Takođe je ukazao na zabludu (zabunu) koja uglavnom dolazi od fizičara, prema kojima - „energije koje ima svuda oko nas da je neuništiva“ i da prelazi iz jednog oblika u drugi, naglašava da jednom upotrebljena, više nije iskoristiva. To je znak koji upućuje na to da energiju koja nas okružuje čuvamo, koristimo racionalno, što je i suštinska uloga ovog projekta.
            Učešće učenika iz preko 60 osnovnih i srednjih škola, i brojnost radova u konkurenciji pokazuje ne samo koliko je ogromno interesovanje za ovu temu već razvijenost svesti kod dece, njihovu odnos prema životnoj sredini u kojoj odrastaju. Na taj način ova i druge akcije na temu odgovornog korišćenja energije pokazuju delotvornost rada sa mladima.
            - Nagrade, koje svake godine obezbeđuje Pokrajinska vlada, simbolične su, zbog nedostatka sredstava, ali smo se trudili da nagradimo što više dece i na taj način podstaknemo da se bave rešavanjem ovog problema. Budno pratimo i napredovanje škola u ovom segmentu, te smo im dodelili plakete, koje će ih podsećati na uspeh u ovom projektu - obavestio je dr Slobodan Popov.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com