Mon02262024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Učenici u ulozi pokretača procesa racionalizacije korišćenja energije i zaštite životnog prostora

Učenici u ulozi pokretača procesa racionalizacije korišćenja energije i zaštite životnog prostora

  • PDF

    Učenici Ekonomsko-trgovinske škole iz Kule, u kategoriji srednjih škola, i učenici škole „Jovan Sterija Popović“ iz Velike Grede, opština Plandište, u kategoriji osnovnih, pokazali su zavidno visok nivo inovatvnosti inspirisan sagledavanjem problema efikasnosti energetske efikasnosti u sistemu održivog razvoja i zaštite životne sredine u okviru opšte prihvaćene manifestacije „Energija je svuda oko nas“. Ovaj projekat petnaestu godinu za redom, ispred Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike realizuje njegov predsednik, prof. dr Slobodan Popov, uz podršku Pokrajinske vlade i partnersku saradnju sa Fakultetom za ekomomoju i inženjerski menadžment (FIMEK),Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu.

    U konkurenciji od preko 60 škola sa teritorije cele AP Vojvodine, i učešće preko 100 učenika sa vrlo kreativnim radovima, nije lako postići zapažen rezultat, a učenici Ekonomsko-trgovinske škole su pokazali ove godine da su najbolji.
    - Ovo nije naše prvo učešće, ali ovo nam je prva nagrada. Naša škola je na ovom konkursu osvojila prvu nagradu u konkurenciju srednjih škola i to na likovnom i literarnom konkursu. Naša deca se raduju učešću na ovom konkursu prepoznavajući aktuelnost i značaj problema. Zahvaljujem se mentorki, nastavnici Olji Mirosavljev, dipl. biologu, koja već godina vrlo posvećeno radi sa decom na ovoj temi. U ime nastavnika, učenika i u svoje lično ime zahvaljujem Centru za razvoj nauke i FIMEK-u, domaćinu ove današnje promocije na organizaciji ali i ovoj originalnoj, životno važnoj ideji - izjavila je na svečanosti povodom dodele nagrada Tatjana Vještica, direktorka škole, zadovoljna porastom odgovornosti i ličnim odnosom dece ove škole po pitanju zaštite životne sredine. Primetila je da se i u okviru školskih aktivnosti dužna pažnja pridaje ovom, slobodno možemo nazvati problemu naše zajednice, kao što je bila poslednja u nizu akcija sađenja tuja, u kojoj su ravnopravno učestvovali učenici, vrlo zainteresovani za negu i čuvanje sadnica.
    U kategoriji osnovnih škola, OŠ „Jovan Sterija Popovć“ iz Velike Grede, osnovana 1850. godine, a od 1995. nosi sadašnje ime, učestvovala je u projektu „Energija je svuda oko nas”, sa 30-tak učenika. Među nagrađenima našli su se: Iva Sekulić, koja je osvojila drugo mesto za najbolju računarsku prezentaciju, Dijana Radulović, drugo mesto u kategoriji najbolji likovni rad i Filip Olivo, treće mesto za najbolju pesmu, potvrđujući svoje interesovanje za ovu aktuelnu oblast nalazeći inspiraciju da se neki problemi definišu, iznađu načini da se prevaziđu. Na realizaciji projekta u ulozi mentora našao se Nenad Vukadinović, nastavnik geografije. koji je povodom uručenja nagrade rekao:
    - Ovo je jako veliko priznanje za našu neveliku školu, situiranu u jednoj maloj sredini, u kojoj su ovi problemi donekle drugačiji. Osvajanju ovog prestižnog priznanja doprinela je pre svega motivisanost naših učenika, kao i znanje o energiji sa kojim se susrećemo u okiviru redovne nastave, kako na podizanju svesti dece o njenom racionalnom korišćenju, tako i promovisanju alternativnih izvora energije, te su od izuzetnog značaja za stvaranje poželjnih i društveno prihvatljivih navika kod mladih

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com