Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE EU partner 91. Međunarodnog poljoprivrednog sajma

EU partner 91. Međunarodnog poljoprivrednog sajma

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Međunarodni poljoprivredni sajam, koji će na Novosadskom sajmu biti održan od 18. do 23. maja, dobio je snažnog partnera - Evropsku uniju. Protokol o poslovnoj saradnji Novosadskog sajma i Delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji potpisan je u petak. 26.01.2024. godine, a potpise su na dokument stavili šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre i generalni direktor Novosadskog sajma, Nikola Lovrić.

            Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je da se poljoprivredne prakse razvijaju prilično brzo, kako u Evropi, tako i u svetu, ka održivijem korišćenju resursa i zelenijim tehnologijama, što su i neki od glavnih ciljeva Evropske unije. Istovremeno, ambasador je istakao, da EU radi na tome da obezbedi najviše standarde u pogledu bezbednosti hrane, kao i u domenu zaštite javnog zdravlja ljudi, zdravlja životinja i dobrobiti biljaka.
            - U svim ovim oblastima Evropska unija ima mnogo šta da ponudi, te nam je veoma drago što kao glavni partner učestvujemo na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu 2024. godine. EU će na ovogodišnjem Sajmu predstaviti mnogobrojne mogućnosti koje nudi poljoprivrednicima i poljoprivrednim gazdinstvima u Srbiji, uključujući i mogućnosti kroz instrument za predpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja (Pre-accession assistance in Rural Development) IPARD program - dodao je ambasador Žiofre.
            Modernim konceptom novosadski Poljoprivredni sajam podstiče međudržavnu i privrednu saradnju, integriše unapređenje znanja, proizvodnje i razvoj nauke. Uz to promoviše značaj inovacija i predstavlja sintezu iskustva i dostignuća u srpskoj poljoprivredi, snažna je podrška privredi Srbije, a njegov doprinos i značaj meri se uspesima izlagača koje ostvaruju pod krovom Novosadskog sajma.
            - Novi Sad je bio Evropska prestonica kulture i Omladinska prestonica Evrope, a slobodno možemo da kažemo da je od danas i evropska prestonica poljoprivrede. Za Novosadskom sajam je ovo veliki i značajan dan, jer smo sa delegacijom EU potpisali protokol o partnerstvu u vezi saradnje i nastupa na 91. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji će od 18. do 23. maja biti održan u Novom Sadu. Novosadski sajam, koji je prošle godine obeležio 100 godina postojanja, ove godine je dobio najjačeg i najznačajnijeg partnera Poljoprivrednog sajma, Evropsku uniju. Evropska unija je najveći investitor, najznačajniji trgovinski partner i najveći donator Srbije. Imati EU za partnera sajma je velika čast i privilegija za nas, ali i velika obaveza i odgovornost da ispunimo visoka očekivanja koja ovo partnerstvo zahteva. Siguran sam da će prisustvo EU na MPS doprineti još većoj zainteresovanosti izlagača za nastup na sajmu, kao i da će broj posetilaca biti veći od 125.000, koliko ih je bilo prošle godine na Poljoprivrednom sajmu. Ovo je jedinstvena prilika da se izlagači i posetioci na MPS u direktnom kontaktu sa predstavnicima EU edukuju i informišu o svim kriterijumima i benefitima saradnje - istakao je generalni direktor Lovrić.
            - Kao društveno odgovorna firma, Novosadski sajam misli globalno, radi lokalno, želi da da svoj doprinos uspehu svetske specijalizovane izložbe koja će se 2027. održati u Srbiji - Beogradu. S tim u vezi, trudićemo se da svaku manifestaciju, pogotovo međunarodnog karaktera, organizujemo tako što će se naši gosti, posetioci i izlagači vratiti zadovoljno u svoju zemlju, sa spoznajom da su bili i da će uvek biti dobrodošli i dragi gosti. Slogan Novosadskog sajma je „Mesto na kojem stičete prednost“. Uz vetar u leđa koji nam daje EU, to će Novosadski sajam i ostati - dodao je Lovrić.
            Poljoprivredni sajam, u godini u kojoj Novosadski sajam ulazi u drugi vek postojanja će, kao i do sada, u Novom Sadu okupiti najznačajnije kompanije i male proizvođače iz Srbije i sveta, na svim poznatim segmentima priredbe. Učešće su već potvrdili brojni izlagači iz Srbije i inostranstva, dok je veliki broj zemalja najavio kolektivne izložbe. Najznačajniji agrobiznis događaj u ovom delu Evrope ima jaku podršku institucija - od gradskih, preko pokrajinskih do republičkih, sponzora i darodavaca u Poklon-igri. Generalni sponzor je kompanija Globos osiguranje.

Izvor: www.saam.net

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com