Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prof. dr Tatjana Pivac: Podrška profesora aktivistima, članovima studentskih organizacija

Prof. dr Tatjana Pivac: Podrška profesora aktivistima, članovima studentskih organizacija

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Prof. dr Tatjana Pivac, redovni profesor na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematčkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, i prodekan za nastavu, iskoristila je priliku da se obrati studentima, učesnicima Godišnje skupštine Udruženja EGEA PMF Novi Sad, uz prisustvo članova Udruženja sa istog fakulteta Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo „Pavle Tomić“. Pozdravila je tom prilikom napore u zajedničkoj organizaciji Skupštine, i ispred Departmana pohvalila entuzijazam planiranja budućih događaja i želju prisutnih da pokažu da studije nisu samo učenje i znanja koja treba da se usvoje kroz predavanja.

            - Smisao ovih udruženja je da se međusobno družite, usavršavate i pravo je zadovoljstvo videti akcije koje osmišljavate i koliko u to truda ulažete. Za vreme mojih studija, turbulentnih 90-tih, takođe su se održavale razne akcije, koje nekada nisu bile ni u skladu sa našim konceptom života i navikama, u koje ubrajam i iskustvo spavanja u šatoru, ali je bilo i ostalo nezaboravno iskustvo za sva vremena. Osim mene, članovi Društva „Branislav Bukurov“, od kojeg se izdvojilo Udruženje „Pavle Tomić“, bili su i mnogi vaši današnji profesori, a naša druženja, začeta u to vreme, traju i danas - rekla je prof. dr Pivac u svom obraćanju studentima.
            Ono što je istakla, zbog značaja i uloge u životima studenata, kako u vreme studiranja tako i kasnije, je podsećanje na nastanak i razvoj ovih udruženja.
            Društvo mladih istraživača „Branislav Bukurov“, osnovano je 1992. godine i brojalo preko 700 članova, uglavnom sa matičnog Departmana. Studenti geografije su se organizovali pod rukovodstvom dr Slobodana B. Markovića, tada studenta treće godine, a po uzoru na brojne klubove mladih istraživača širom zemlje. Sa ponosom Društvo nosi ime utemeljivača geografije kao nastavno-naučne discipline i osnivača Instituta za geografiju (danas Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta), akademika Branislava Bukurova. Svih tih godina tokom letnjih raspusta Društvo organizuje istraživačke akcije/terene i volonterske kampove u okviru projekata vezanih za geografske i turizmološke nauke. Poslednjih godina početkom godine, Društvo organizuje edukativni kamp za nove članove radi upoznavanja, obuke i početka jedne lepe i korisne komunikacije.
            Udruženje studenata turizma i ugostiteljstva „Pavle Tomić“, nosi ime bivšeg dekana PMF-a u Novom Sadu, izuzetno zaslužnog za razvoj turizma kao nauke i samog Departmana. Osnovano je 2022. sa idejom da okupi studente turizma, hotelijerstva i gastronomije, da kroz lično angažovanje i vannastavni rad stiču dodatna, praktična znanja, veoma bitna za njihovu profesiju. Profesorka Pivac je podsetila da je dr Pavle Tomić, iako geograf, imao viziju da pored geografije postoji potreba razvoja turizma i njegova je ideja bila da se osnuje i Departman za  hotelijerstvo i lovni turizam i upravo zahvaljujući njemu ovi moduli danas postoje na PMF-u.
            Prema njenim rečima EGEA će dosadašnjem angažovanju studenata, članovima pomenutih organizacija dodati i međunarodnu dimenziju, i osim upoznavanja drugih kutltura i tradicija spoznaju o aktuelnom životu studenata u evropskim zemljama, takođe mogućnost da podele sa drugima uslove studiranja u našoj zemlji.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com