Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back KULTURA MUZIKA Hello, I Love You - Zvuk u bojama španske tradicije u Muzeju Tamburica Fest-a

Hello, I Love You - Zvuk u bojama španske tradicije u Muzeju Tamburica Fest-a

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Novi prostor za nove ideje i jedinstveno veče - u maniru argentinskog šarma i muzičke virtuoznosti, novosadsku publiku je nagradilo posebnim iskustvom.

            Da muzika vlada svetom, Muzej Tamburica Fest-a bio je domaćin koncerta talentovanog i kreativnog umetničkog dua Francesca Roggerone (vokal) i Filipa Blažića (instrumentalista) pod nazivom  - Argentinsko veče. Muzej, smešten u velelepan prostor „Menratove palate" (Kralja Aleksandra 14), u centru grada, pokazao se idealnim za intimna druženja, a domaćini na visini zadatka u organizaciji ovakve vrste događaja.
            Nastup dvoje umetnika koji su subotnje januarsko veče ispunili zvukom nekolicinom obrada čuvenih klasika na španskom jeziku, i nekoliko originalih kompozicija naišao je na opšte odobravanje publike, koja je mogla da čuje i autorske kompozicije pod imenom njihovog benda „Hello, I Love You”.
            Bila je ovo i prilika za upoznavanje sa umetnicima, izvođačima. Francesca Roggerone sa latino ritmovima koje nosi u sebi, je Argentinka argentinsko-italijanskog porekla. Filip Blažić, koji je posle završene Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, tragom ogromnog interesovanja prema muzici, stigao do LA gde je diplomirao produkciju na “Los Angeles College of Music”, gde se upoznao sa Francescom Roggerone, pevačicom, kompozitorom i piscem tekstova, i krajem 2022. godine formirao bend „Hello, I Love You” na kom radi kao muzički producent i kompozitor, izvođač, inženjer zvuka i miks/mastering inženjer.
            - Večeras smo mnogo uživali i ovo je novo iskustvo za nas, jer prvi put nastupamo u Srbiji. U LA sam bio član raznih projekata i muzičkih grupa. Okupljanje petočlanog benda 2019., koji je svirao elektronsku pop muziku „velikog zvuka“, sa lokalniim nastupima imao je dobar prijem, i publike i kritike. Zbog internacionalne postavke, početkom pandemije članovi benda su se vratili u svoje zemlje. Paralelno sa bendom bio sam uključen i u druge projekte, takođe uspešne, ali sam shvatio da više članova znači i više komplikacija pa smo ostali samo nas dvoje. Autorska muzika originalnog, univerzalno - izvornog zvuka koju radimo definitivno je pomirila naše muzičke ukuse. Osim obrada, večeras smo svirali dve od tri do sada HILI kompozicije, dostupne na svim plarformama, dok se pojavljivanje treće očekuje - rekao je Filip Blažić, čiji se osećaj za špansku muziku rođen u detinjstvu, saradnjom sa Francescom Roggerone intenzivirao do želje da o njoj zna sve. Ona ga je upoznala sa delima najboljih izvođača, usvojio je drugačiji stil sviranja, kombinujući različite zvukove akustične i klasične gitare i doveo ih do perfekcije.
            Po rečima našeg sagovornika, vidno zadvoljnog interesovnjem i reakcijom novosadske publike, zahvalan na mogućnosti da svoj rad i muziku podele sa njima, posebnu zahvalnost uputio je dr Jovanu Pejčiću, osnivaču i direktoru projekta „Tamburica fest“, značajnom za ovdašnju kulturnu tradiciju. Rad na sakupljanju instrumenata koji neguje stil građanske muzike XIX veka, upoznavanje života i dela ličnosti uvezane za njen nastanak, razvoj i interpretaciju - unikatnog stila, u jedinstvenom rustičkom prostoru Muzeja, po njegovim rečima, malo se gde može videti.
            Ponesen utiskom Filip Blažić smatra da je vreme da „istraži kako tamburaški zvuk odgovara modernom dobu, odnosno XXI veku“, ali da je za sada najveći problem jezik, jer iako je lepa i talentovana Francesca Roggerone filigransko preciznog, prijatnog glasa trilingual i tečno govori španski, italijanski i engleski jezik, još ne govori srpski, a bez dubljeg osećanja teksta, izmiče suština pesme koja se interpretira. Takođe otkriva, da će uporedo sa učenjem jezika Francesce, i sam da razmatra mogućnost da tamburicu uvrstu u modernu produkciju, za šta treba vreme. Obećao je da, budući da svira brojne instrumente, ovladati i tamburicom, čijem zvuku pripada „status sveta“ uz određene, delikatne ritmove, kao jednstvena pojava ili u saglasju sa drugim originalnim tradicionalnim stilovima.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com