Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Novi Sade, srećan ti 276. rođendan!

Novi Sade, srećan ti 276. rođendan!

  • PDF

    Prvog dana februara 1748. godine carica Marija Terezija potpisala je ,,Povelju slobodnog kraljevskog grada” kojom je tadašnjem naselju Petrovaradinski šanac dat status slobodnog grada i novo ime koje i danas nosi. Privilegija je dobijena zahvaljujući građanima koji su bili željni slobode i koji su od carice otkupili status za 80.000 forinti. Upravo zbog toga, ovaj datum se obeležava kao Dan grada Novog Sada.

    Povodom Dana grada, Turistička organizacija Grada Novog Sada je sa ustanovama kulture i drugim privrednim subjektima organizovala „Dane otvorenih vrata“ koji se održavaju 03. i 04. feburara.
    Za mnoge programe bile su otvorene prijave, a usled velikog interesovanja za većinu programa su mesta popunjena. Svi zainteresovani koji nisu uspeli da se prijave imaju priliku da tokom ova dva dana potpuno besplatno posete neke od sledećih ustanova kulture:
    Muzej Vojvodine gde će tokom trajanja akcije „Dani otvorenih vrata“ posetioci imati priliku da posete stalnu postavku  i tematsku izložbu „Staklo“, dok će najmlađi posetioci moći uz Harlampijevu mapu da na drugačiji način istraže ovaj muzej. Radno vreme muzeja će oba dana biti od 10.00 do 18.00 časova.
    Galeriju likovne umetnosti poklon zbirku Rajka Mamuzića gde će oba dana u 11.00  i 14. časova biti organizovana stručna vođenja kroz stalnu postavku. Interaktivni pristup prezentaciji umetničkih dela izloženih u tri izložbene sale, uz sadržajnu i nadahnutu interpretaciju, nude posetiocima novo, upečatljivo i intrigantno iskustvo.
    Poseta Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi biće besplatna 3. i 4. februara od 9.00 do 17.00 časova, kao i Zbirci strane umetnosti (Dunavska 29) od 10.00 do 18.00 časova.
    Besplatna stručna vođenja u Muzeju Tamburice festa biće organizovana u 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 i 15.00 časova, a posetioci će imati priliku da se upoznaju sa jedinstvenom muzeološkom postavkom koja obuhvata više od dva veka tamburaške tradicije u Vojvodini.
    Upoznajte se sa svetom umetnosti plemstva. Od zidova srednjovekovnih i baroknih zamkova stare Evrope do jedinstvene srpske ustanove kulture „Ateljea 61“ koja baštini i neguje tapiserijsku umetnost pune 63 godine. Uronite u carstvo evropske i srpske tapiserije 3. i 4. februara od 10.00 do 14.00 časova u galeriji „Ateljea 61“ na Petrovaradinskoj tvrđavi.
    U Novosadskom dečijem kulturnom centru 03. februara od 12.00 do 13.30 časova možete pogledati izložbu „Umetnost/umetnik je…“, koja se realizuje po likovnom konkursu likovnog ostvarenja dece i mladih uzrasta od 4 do 18 godina na Republičkom nivou. Istog dana od 17.00 do 18.00 časova biće organizovana promocija slikovnice za decu „Кuglolina“ Danijele Ćirjaković
    U subotu i nedelju, 3. i 4. februara, u prostorijama Turističke organizacije Grada Novog Sada (Trg slobode 3), zainteresovani posetioci imaće priliku da ožive magiju „EXIT“-a isprobavanjem jedinstvenih „EXIT VR naočara“. Virtuelno će posetiti bine festivala, čuti i videti izvođače i uživati u jedinstvenoj atmosferi jednog od najpoznatijih evropskih i svetskih festivala. Takođe, u izložbenom prostoru TONS-a biće otvorena izložba „Utisci posetilaca“, od 9.00 do 17.00 časova oba dana.
    Za kraj pozivamo sve zainteresovane da u nedelju 4. februara u 20.00 časova posete Gradsku koncertnu dvoranu gde će imati priliku da uživaju u koncertu koji će povodom akcije „Dani otvorenih vrata“ pripremiti neki od najboljih studenata Akademije umetnosti iz Novog Sada.

Izvor: https://novisad.travel/

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com