Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Privredna komora Vojvodine obeležila 105 godina postojanja

Privredna komora Vojvodine obeležila 105 godina postojanja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Privredna komora Vojvodine prigodnom svečanošću održanoj u Kongresnom centru “Master” Novosadskog sajma, u četvrtak, 01. februara 2024. godine, obeležila je 105 godinupostojanja i radai 61. godišnjicu dodele nagrada - povelje “Kosta Mirosavljević”, za značajna privredna privredna i medijska ostvarenja u 2023. godini.

            Svečanostisu prisustvovali državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivredeRepublike Srbije Ivana Popović, potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić, pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović, predstavnici Privredne komore Srbije, Privredne komore Republike Srpske, brojni  predstavnike privrede iz naše zemlje i regiona, predstavniciinstitucija i medija.
            Obraćajući se prisutnima, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević je između ostalog rekao:
            - Tadašnja Trgovačko- zanatska komora osnovana je 1. februara 1919. godine u zdanju Matice Srpske u Novom Sadu. Jedan od osnivača bio je Kosta Mirosavljević, po kome smo i nazvali ovu prestižnu nagradu.Upravo istorija je dokaz da smo kroz vekove umeli da se udružimo, jer pojedinac, ma koliko bio uspešan nema snagu ujedinjene privrede.
            Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurevićsmatra da je globalna situacija uticala svakako i na prilike u našoj zemlji. Uprkos tome makroekonomska stabilnost u našoj zemlji je očuvana i stabilna, što potvrđuju i podaci.
            - Prema proceni realni rast BDP-a u Republici Srbiji u četvrtom kvartalu 2023. godine iznosio je 3,8 %  međugodišnje posmatrano.Procenjuje se da je ukupna ekonomska aktivnost u Republici  Srbiji zabeležila rast od 2,5 %. Međugodišnja inflacija u Srbiji je nastavila da usporava i krajem godine iznosila  je7,6%, što je gotovo dvostruko niže nego na kraju 2022. godine. Industrijska proizvodnja AP Vojvodine  u prošloj godini u odnosu na prethodnu, zabeležila je rast od 3 % - obavestioje gospodin Vučurević, koji je potom zajedno sa Igorom Mirovićem, predsednikom Pokrajinske vlade APV, nagrađenim kompanijama i pojedincima uručio statuu PKV Kosta Mirosavljević, kao i nagradu za medijska dostignuća i promociju privrede - plaketu “Zlatno pero”.
            Pre same dodele, prisutni su imali priliku da odgledaju prigodan promo filma o dobitnicima nagrada.
            U programu je učestvovala Željka Milošević, koja je na električnojharfi upotpunila doživljaj sa ovogodišnje svečanosti Privredne kokmore Vojvodine.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com