Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE X Beloblatska kobasicijada - U znaku kobasice i dobrog druženja

X Beloblatska kobasicijada - U znaku kobasice i dobrog druženja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

    Prvog vikenda februara, deset godina unazad, u malom vodom okruženom Belom Blatu, održana se gastronomsko-privredna manifestacija „Beloblatska kobasicijada“. Ove godine 3. i 4. februara obeležena je decenija ove sve popularnije i masovnije fešte na koju se dolazi spontano, prijateljski i sa velikim očekivanjima u smislu lepo provedenog dana - dva uz sveže, ukusne, domaće beloblatske kobasice i druženje sa prijatnim, miroljubivim svetom.

    Dobrodošlicu na desetu, jubilarnu beloblatsku „Kobascijadu“ brojnim posetiocima poželeo je Miroslav Markuš, predsednik Saveta MZ Belo Blato, ističući obavezu, oberučke prihvaćenu, da se za ovu 10-tu, posebnu, svi malo više potrude i dajući joj na značaju, ali ne previše, jer su očekivanja da se sa povećanjem broja održavanja, povećava i kvalitet ponuđenih doživljaja.
    - U ime Saveta MZ i svoje lično ime, kao predsednika Organizacionog odbora Beloblatske kobasice želim sve da vas pozdravim, da se družimo u ovom malom ali vrlo važnim mestom, sasvim posebnom, a zašto je tako moraćete sami da dođete i uverite se. Jedno je kobasica, koja je zaslužila ovu feštu. Moram da istaknem da „Kobasicijada u Belom Blatu ne bi bila moguća u ovom obimu i kapacitetu da nije bilo podrške bez zvaničnika Grada Zrenjanina, Turističke organizacije Grada Zrenjanina - rekao je prilikom otvaranja gospodin Markuš.
    Potom je Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina, otvorio manifestaciju i naglasio:  
    - Ova jubilarna manifestacija je događaj sa kojom možemo da budemo ponosni i koju grad Zrenjanin, od samog početka, podržava i finansijski i organizaciono. Ono što želim posebno da istaknem je inicijatva ove sredine, Miroslava Markuša i njegovog tima, te  cele MZ, da se ovakva manfiestacija organizuje u Belom Blatu, kao i znanje i upornost da se od jedne seoske fešte razvije u regionalnu manifestaciju, da prevaziđe okvire sela i naše opštine, ugosti takmičare i turiste iz Rumunije, Mađarske, ove godine i Slovenije. Čestitam na tome i obećavam da ćemo u narednom periodu pružati podršku ovoj i sličnim manifestacijama zrenjaninske opštine podržavajući dobre ideje koje imaju uticaj na razvoj svakog mesta.
    Od 2022. godine zbog velikog interesovanja Kobasicijada je produžena na dva dana, jer selo, povezano sa kopnom mostom, nije moglo da primi sve one koji su želeli da je posete.
    Pa je tako subota rezervisana za takmičenje u „Tradicionalnom svinjokolju na starinski način“. Ekipe iz Belog Blata i drugih naseljenih mesta zrenjaninske opštine imale su zadatak da za određeno vreme prikažu ovaj proces od prljenja do svinjokoljskog paprikaša. Drugog dana, centralni događaj je bilo ekipno takmičenje u pravljenju domaćih kobasica, od 5 kg svežeg svinjskog mesa i 10 m creva za nadevanje koje obezbeđuje organizator. Osim ovog, takmičenje se odvijalo i u kategorijama: najbolja domaća rakija i najbolja sveža pečena domaća kobasica.
    Oba dana duž centralne beloblatske ulice na postavlenim štandovima orgranizovana je prodajna izložba suvomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, grnačarije i drugih proizvoda starih zanata.
    Posetioce je dočekao i bogat prateći zabavni program u kojem su, između ostalih, učešće uzela deca iz OŠ „Bratstvo-Jedinstvo“.
    Pokrovitelj manifestacije je bio Grad Zrenjanin, a u organizaciju “potpisuju” Mesna zajednica Belo Blato i TOG Zrenjanin.
    Pobednici takmičenja u Tradicionalnom svnnjokolju na starinski način:
    Apsolutni pobednik - ekipa Belog Blata; Za opšti izgled - ekipe Ečka; Za finalni proizvod od mesa - ekipa Mužlja; Za svinjokoljski ručak - ekipa Perleza; Za način obrade prljenja ekipa Martinis iz Rumunije.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com