Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE X Beloblatska kobasicijada za čistu desetku

X Beloblatska kobasicijada za čistu desetku

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

    „Selo na kraj sveta“ - kako su ga nekada zvali, zbog toga što je sa svih strana okruženo vodama: Begeja, Carske bare, jezerima i ribnjacima..., više to nije. Iako ga sa ostatkom kopna veže jedan most, zbog svojih lepota i osobenosti, zanimljive istorije, zbog zvanične potvrde da je selo sa najčistijim vazduhom, koje pripada prvoj ekološkoj zaštitnoj zoni, postalo je turistička atrakcija. Međutim, svake godine, dva dana prvog vikenda u februaru, zbog manifestacije posvećene kobasici, ono postaje centar interesovanja publike i iz udaljenijih mesta.
    Miroslav Markuš, predsednik MZ Belo Blato, opisujući osobenosti i kvalitete beloblatske kobasice naglašava da to nije kobasica za meze, već da se sedne i dobro najede.

    - Moj tim, članovi Organizacionog odbora „Beloblatska kobasica“ i ja, potrutili smo se da ono što smo prošle godine obećali ispunimo, a to je da će jubilarni festival biti na kvalitativno višem nivou od svih prethodnih. Pripremali smo je punih godinu dana, ne bi li publici ponudili nešto za pamćenje. U tome nam je pomoglo lepo vreme, neuobičajeno za ovo doba godine, jer, možemo mi da se trudimo koliko hoćemo, onaj gore diktira uslove. Svi vole da dođu u Belo Blato, a mi se trudimo da ih lepo ugostimo, bez ikakvih problema zbog velikog broja nacija, jezika, kultura koji se prepliću na ovom malom prostoru, i sve bez incidenata, na šta smo jako ponosni - objasnio je gospodin Markuš.
    Dodaje, zadovoljno, da ni jedan segment niti u fazi pripreme, niti u realizaciji nije zakazao. Odlična marketinška promocija manifestacije, odabir sadažaja, učesnika i gostiju, te činjenica da je jubilarna, očekivan broj od preko 30.000 posetilaca je ispunjen. Bio je ovo veliki gastro-eno spektakl gde su svi mogli promotivno da probaju i kobasice i švargle, hurke i džigerice, tople, friške. Pre svega ukusne i da se sedeći blizu ložišta dobro nadime, radi što potpunijeg doživljaja. Njeno veličanstvo „Beloblatska kobasica“, pikantna i ješna, izborila je tako svoje mesto pored petrovačke i sremske kobasice, daleko starijih brendova, i postala glavnim povodom dolaska u Belo Blato. Ali ne i jedini.
    Da bi mogao da primi sve učesnike, kojih je ove godine bilo preko 60 u nadevanju kobasica, uz prateće zabavne i opuštajuće sadržaje, šator u kojem se dešavaju centralne aktivnosti znantno je proširen. Zahvaljujući vremenu, celo selo, kao i proizvođači iz susednih, izlagali su svoje proizvode. Zadovoljni prodavci, zadovoljni i kupci, jer je na „vašaru“ na kojem se svake godine nude suvomesnati proizvodi i oprema za svinjokolj, alkoholna i bezalkoholna pića, sirevi, slatkiši, med i drugi pčelinji proizvodi, grnačarija i proizvodi starih zanata, po pristojnim i prihvatljivim cenama.
    Reč je o jedinstvenom selu 20 nacija koje žive u slozi i miru. Naseljavali su ga radni ljudi sa raznih strana i sa povodom: da li zvog posla, vode, ribe odnosno trske, ili zbog poplava, o čemu najbolje svedoči Radmila Toškov, vlasnica Salaša „Lujza“, istoimenog imanja vlastelina Lazara Lukača (kaštel Ečka), nedaleko od Belog Blata, na kojem je radio njen deda, gde se sada njena porodica bavi uzgojem mangulica i osim suvomesnatih proizvoda od istih, na meniju restorana, nudi najbolji (na svetu) paprikaš od mangulice.
    Osim kobasice, ponuđen je sadržaj vezan za selo, kao čuvara starine, a to je svinjokolj na starinski način, koji je zainteresovao i starije, zbog sećanja, i mlađe, zbog znanja i novog iskustva. Jer tradicija još uvek živi na selu, i selo je ljubomorno čuva. Da nije tako, mnogi običaji, navike iz života naših, čak i bliskih predaka, bili bi zanavek izgubljeni.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com