Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Sanja Petrović: Želja je početak svakog uspeha

Sanja Petrović: Želja je početak svakog uspeha

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

    Belo Blato kao fenomen vojvođanske ravnice, i ranije je privlačio turiste, ali zahvaljujući kobasici, prepoznato je i od strane šire publike. Njegova jedinstvenost sadržana je u 20 nacija (Slovaci, Mađari, Srbi, Bugari, Rumuni, Slovenci, Makedonci, Romi, Hrvati, Rusi, Crnogorci, Mongoli, Goranci, Albanci, Grci...), koje su Belo Blato odredile i kulturno, jezički, konfesionalno, pre svega u formiranju posebanog karaktera. U ovom selu se govori beloblaćanski „panonski esperanto“, duž ulica proteže drvored sibirskog bresta, mesto u kojem su trska, riba i pašnjaci bili osnovni izvor sredstava za život.

    Belo Blato je mesto održavanja jedne od najspektakularnijih gastro-turističko-privrednih manifestacija - Beloblatske kobasicijade. Njen razvojni put, od dobre ideje grupe meštana i kvalitetnog proizvoda kojem je posvećena, imao je uzlaznu putanju, i od nekolicine lokalaca, svake godine ju je posećivalo po nekoliko hiljada gostiju više, da bi ove, jubilarne, taj broj pretekao 30.000 za svega dva dana.
    Međutim, kvantni skok, od lokalne i opštinske, do regionalne i međunarodne, učinili su dobra poslovna povezivanja 2019. godine, kada je Grad Zrenjanin „Beloblatsku kobasicijadu“ stavio na listu manifestacija od posebnog značaja za grad; uključivanjem Turističke organizacije Grada Zrenjanina, pre svega logistikom i organizacijom programa manifestacije, a podrška je stigla i od Agencije Bin Marketing, Dragana Vukotića, organizatora brojnih uspešnih događanja u regionu.
    - Turistička organizacija grada Zrenjanina se potrudila da unese profesionalnost i sistematičnost u realizaciju festivala i već te godine „Kobasicijada“ beleži znatan porast broja turista. Ove, jubilarne X „Kobasicijade“ trudili smo se da nadmašimo sve prethodne i već nakon prvog dana mogli smo konstatovati da smo uspeli. To potvrđuje najveći broj izlagača do sada i preko 60 ekipa u takmičarskom delu (samo je 51 ekipa imala hrabrosti da preda uzorak), čime su oboreni svi dosadašnji rekordi, kao i preko 30 hiljada gostiju koji su za dva dana posetili ovaj događaj. Teško je poverovati da jedno malo banatsko mesto koje ne broji ni 1.000 stanovnika na spavanju, privuče jedan gastonomski događaj, doduše spektakularan, koji smatram među top 5 naj u Srbiji iz te kategorije, i nadam se da ćemo nastaviti ovaj trend i svake godine biti sve bolji. Organizaciona, logistička i svaka druga podrška TOG Zrenjanin, ne samo „Beloblatskoj kobasicijadi“ već i svim drugim događajima, kako u gradu tako i u naseljenim mestima, i dalje ćemo se truditi da bude maksimalna, jer smo fokusirani na razvoj ruralnog turizma i negovanje gastronomije, kulture, starih zanata i običaja, a pravo mesto za sve to su naša sela - objasnila je Sanja Petrović, direktorka TOG Zrenjanin.
    Simptomatičma uloga ove TO je da gde god se umeša napravi manevar sa pozitivnim ishodom, povezanim sa masovnošću, kulturnim i tradicionalnim obrascima koje evociraju uspomene i provociraju nova iskustva. Dosta prostora TOG Zrenjanin poklanja selu:
    - Inspirativna su u svojim različitostima i u onome što imaju da ponude, te svako od 21. naseljenog mesta naše opštine smatramo svojevrsnim nepokretnim kulturnim dobrom. Zadovoljna sam što je u tim sredinama aktivnost TOG prepoznata. Najbolji pokazatelj našeg učinka su upravo manifestacije, gde je svaka naredna podignuta za lestvicu više, a lokalni karakter vrlo brzo zamenjen regionalnim. „Beloblatsku kobasicijadu“ ove godine su posetili turisti iz Slovenije, koji su došli sa šest autobusa tražeći termin održavanja sledeće. To je dobar znak da smo uspešno „odradili“ posao, i uvek smo otvoreni za saradnju, sugestije i akcije u cilju razvoja sela, pre svega u turističkom smislu, i možemo da se pohvalimo rezultatima broja onih koji su turizmom počeli da se bave na ozbiljan način, kojima je to danas osnovni izvor privređivanja - objasnila je Sanja Petrović.
     Seoske manifestacije su samo jedan od segmenata turističke ponude Zrenjanina. Vinska manifestacija u Dvorskoj bašti prošle godine izazvala je pravi bum na turističkoj vinskoj sceni, a iz TO kažu da je to bila najava za spektakl koji očekuje vinoljupce 18. maja ove godine. Tu su i druge brojne gradske manifestacije, poput „Korzo festa“, „Dana piva“ i dr..
    Podrobnije informacije se nalaze na www.visitzrenjanin.com


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com