Wed06192024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Reč profesora: La vita è bella - Obbligato a todos

Reč profesora: La vita è bella - Obbligato a todos

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Pod nazivom „Portugal i ja“, održano je 57. tematsko veče, studenata 3. godine hotelijerstva Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, PMF-a Novi Sad, 06. februara u hotelu „Sheraton“. Broj gostiju blizu rekordnom. U fokusu večeri koja ima humanitarni karakter, bilo je Udruženje „Daun“ iz Novog Sada. A zadovoljstvo viđenim, učinjenim sa studenata i publike, prelilo se i na njihove nastavnike.

            Prof. dr Igor Stamenković, vanredni profesor na Katedri za turizam i mentor, tom prilikom je rekao da je bila čast da kao domaćini privuku i ugoste ovoliki broj gostiju, da „pronađu“ udruženje koje do sada nisu pomagali. Podsetio je da su za prethodnih 18 godina mnoge teme iscrpljene, ali da su Australija i Afrike „ostale nedirnute“. Dotakao se i pohvala koje je uputio gospodin João Melo Alvim, zamenik šefa misije Portugala u Beogradu, svim akterima događaja, ponajviše gastronomima i ugostiteljima, koji su pripremali i servirali divna jela, pod mentorskom palicom msc Milorada Todorovića (Katedra za hotelijerstvo) i msc Gorana Radivojevića (Katedra za gastronomiju) i dodao:
            - Sa moje strane studenti su bili fenomenlani, čestitke, ja sam prezadovoljan. Vidimo se sledeće godine.
            Prof. dr Anđelija Ivkov Džigurski, profesor predmeta Animacija i logistika u turizmu, i glavni mentor ovih aktivnosti, održala je vrlo topao govor, dodakavši se i nekih ličnih detalja vezanih za ova dešavanja:
            - Postali smo punoletni i to nosi određenu odgovornost. Mislim da smo svi imali tremu, onu pozitivnu, i nadam se da ste zadovoljni ovim događajem, koji je ponovljen nakon više godina stanke usled „više sile“. Trebalo nam je vremena da se vratimo, i nadam se da smo ispunili očekivanja onih koji su već dolazili i onih koji su došli prvi put, da će nastaviti da dolaze, podržavajući nas u ovoj ideji. Hvala svima koji su podržali i moralno i finansijski studente i njihovu humanu ideju, u ovim teškim vremenima. Svim mlađim studentima, onima koje u naredne godinu-dve očekuje slično, koji su pomagali starijim kolegama u posluživanju i u kuhinju, jer bez njih ne bi bilo sve ovako kako jeste. Hvala roditeljima koji su poslali ovu divnu decu da nam budu studenti i što su došli da ih podrže, budu sa nama i sa njima, našim kolegama sa Departmana koji su u velikom broju prisutni. Hvala našim porodicama, Igorovoj i mojoj, koje su izdržale naš rad, strku, zivkanja. Od sutra okrećemo list. Obećavamo. Moram da se zahvalim svom mužu Dušanu, koji je po 30-ti put kumovao nazivu, jer nije lako od 1.000 ideja koje su nam u glavama da izdvojimo onu pravu - rekla je dr Džigurski, podsetivši studente da se vide u petak na usmenom, završnom delu ispita Animacija i logistika u turizmu.
            Prof. dr Srđan Rončević, sa Katedre za hemijsku tehnologiju i zaštitu životne sredine, prodekana za nauku bio je pun utisaka samim događajem i uvek se iznenadi koliko je mladosti i empatije uloženo u svaki:
            - Svi sa ove večeri odlazimo obogaćeni osećajem da smo učestvovali u nečem lepom. Pohvalio bih humanitarni program koji je do sada mnogima pomogao. Večeras prikupljena sredstva odlazi Udruženje „Daun“ iz Novog Sada, koje je osnovano 2004 godine sa fokusom da na sadržajan način upotpune slobodno vreme svojih članova. Ova pomoć će im omogućiti kvalitetnije sprovođenje njihovih radionica, jer smo videli da taj jedan hromozom viška nosi i višak ljubavi, i da se osobe sa Daunovim sindromom izuzetno srdačne, tople, nasmejane, istinski i autentično. Zahvaljujući napretku medicine njihov kvalitet života je veći, ali i dalje im treba pomoć i nega - naglaio je professor, uz opasku da ova podrška ne broji hromozome. Na kraju je u maniru naučnika dodao da je ljubav prema nauci kao ljubav prema životu, a ljubav prema životu, ljubav prema ljudima. Dokle god to osetimo u sebi dajemo i dobijamo. Život je vredan i lep (La vita è bella - Obbligato a todos).
            Prof. dr Lazar Lazić (Katedra za geoekologiju), direktor Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, PMF Novi Sad, neko je ko je na ovim događajima prisutan svih ovih godina. Zahvalo se divnoj publici koja je došla da podrži studente u njihovim prvim profesionalnim koracima, koji su jednom humanitarnom akcijom pokazali svoje široko srce.  - Ono što će oni sa studija pineti, nisu uspomene sa ispita, ni profesori, već dešavanja, ono što su uradili, kada ih je neko zapazio, pohvalio. Upravo njima će ovo ostati u sećanju do kraja života. A za svaku generaciju se pobrinu, mogu da kažem brižni roditelji, koji su ovo dete izveli do punoletstva, a to su Anđelija i Igor, koji već 18 godina smišljaju, istražuju, realizuju ovu priču, od 19 koliko postoji predmet. Treba velika upornost i energija da iz godine u godinu ovo ponavljate sa novom temom i uvek nepredviđenim teškoćama, što zahteva elokventnost, inventivnost. Posebna pohvala njima šta su napravili sa ovom predstavom, simbiozu svih studijskih smerova na našem Departmanu, od geografije do gastronomije. Sva naša znanja koja prenosimo studentima, ovde su zastupljena - istakao je prof. dr Lazić i u nadi ponovnog druženja za godinu dana, čestitao roditeljima na njihovoj deci.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com