Thu06202024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Još jedna uspešna poslovna godina Udruženja SREM - FRUŠKA GORA

Još jedna uspešna poslovna godina Udruženja SREM - FRUŠKA GORA

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Godišnja skupština Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla SREM - FRUŠKA GORA, održana je u reprezentativnom prostoru Galerije Matice Srpske u Novom Sadu, u četvrtak 08. februara 2024.

            Prva tačka Dnevnog reda Skupštine, kojoj je predsedavao Gordan Bašić, bila je vezana za oproštaj od Draga Šljivančanina, jednog od osnivača Udruženja 2015., i od tada više puta biranog za člana Nadzornog odbora Udruženja.
            - Pamtimo ga kao dobrog čoveka. Iza sebe je ostavio ženu i četvoro dece. Podržavao je svaku dobru ideju i puno je pomagao u radu Udruženja savetom i velikim privrednim iskustvom - opraštajući se od prijatelja, rekao je predsednik, dodakući da je Drago Šljivančanin bio suvlasnika Vinarije „Vinarium“ sa 26ha vinograda u Banoštoru, godišnje produkcije od 40.000 litara organsko sertifikovanog vina, i sedam etiketa među kojima više puta nagrađivanih vina: Merlot, Pinoranž i Župljanka sa minimalnom intervencijom u podrumu.
            Sledeća tačka odnosila se na prijem novih čanova. Jednoglasnom odlukom primljena su dva člana: Goran Klajić iz Beograda, PR Vinarije „Vukum“, sa vinogradima i vinarijom u selu Surduk, i Anastasija Novković PR Vinarije „Anatea“, takođe iz Beograda.
            Sledio je osvrt na sliku Novaka Radonića „Bahus“, koju je priredio dr Danilo Vuksanović, viši konzervator Galerije Matice srpske, koji je održao prigodno predavanje o njenoj konekciji sa vinskom temom, našavši istorijsku i umetničku nit veze između slike i samog događaja.
            - Svake godine unutar Udruženja trudimo se da pohvalimo i nagradimo one vinare koji su svojim radom, trudom i verifikacijom zapaženi na domaćem i međunarodnom tržištu i ocenjivanjima, kako bi ih ispromovisali i pomogli im da i oni sami i ovo vinogorje, koje je tek u povoju, dostigne daleko viši nivo. Siguran sam da ćemo u tome uspeti uz pomoć Pokrajinske vlade i relevatnih institucija koje preduzimaju akcije u pravcu pozitivnog pomaka i projektovanog razvoja - rekao je tom prilikom gospodin Gordan Bašić.
            Priznanja/zahvalnice pojedincima i institucijama, vinarijama, koji su doprineli razvoju Udruženja kao i promociji sremskog vinogradarskog rejona, Fruškogorskog vinogorja, podstičući delovanje vinarstva i vinskog turizma, te ekonomski napredak uskađujući ih sa evropskim i svetskim trendovima, UO Udruženja doneo je odluku o uručenju priznanja u kategoriji najbolje ocenjenog vina Fruške gore 2023. godine Saši Vinčiću - Vinarija „Vinčić“ iz Šida, zbog činjenice da je Grašac beli 2020. ove vinarije poneo titulu Best in Show na Decanter Wine World Awards u Londonu, našavši se među devet najboljih belih vina na ovom najvažnijem svetskom ocenjivanju.
            Za najtrofejnije vino Fruške gore 2023, procenom i sabiranjem međunarodnih i domaćih ocenjivanja po kategorizaciji Udruženja zaslužuju posebnu pažnju, proglašeno je vino Grand Fru 2020 Vinarije „Vinčić“. Ovo vino imalo je najveći broj priznanja u prethodnoj godini (pravljeno od istog grožđa kao i nagrađeni Grašac 2020, a razlika je u odležavanju).
            Najtrofejnija vinarija Udruženja za minulu godinu je Vinarija „Veritas - Ćuković“ iz Sremskih Karlovaca, a priznanje je primila vlasnica Jelena Ćuković.
            Za razvoj vinskoj turizma u 2023. na Fruškoj gori, jednoglasno je ukazano poverenje Vinariji „Erdevik“ iz Erdevika, a nagradu je primila Tanja Đuričić, enolog vinarije.
            Za poseban doprinos razvoju Fruškogorskog vinogorja u 2023., organizacijacijom vinskih turističkih tura u opštini Irig, nagadu je ispred Turističke organizacije Vojvodine primila dr Nataša Pavlović, direktorka.
            U ime domaćina, Galerije Matice srpske, koja godinama unazad omogućava da se prostor Galerije koristi u ovu svrhu, koji pruža pun doživljaj uživanja u vinu, dajući svoj doprinos i promociji vina i Fruške gore, priznanje je dodeljeno Tijani Palkovljević Bugarski, upravnici ove institucije.
            Priznanje za svesrdnu i bezrezervnu podršku Privredne komori Vojvodine (PKV) uručeno je Bošku Vučureviću, predsedniku PKV.
            Da se planirano ostvari na lakši način tokom godina pomaže finansijski, logistički i na svaki drugi način podržava Pokrajinska vlada i Vladimir Galić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, te dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.
            Svi prisutni i nagrađeni, čine jedan složan tim pojedinaca sa jasnom vizijom razvoja vinogradarstva, vinarstva i vinskog turizma na Fruškoj gori, i institucije na čijem su čelu takođe su one koje su prepoznajući kvalitet i ispravnost puta i načina ostvarivanja ciljeva iznalazile mogućnost da pruže potrebnu pomoć i podršku. Zahvaljujući tome je od 14 vinarija osnivača Udruženja SREM - FRUŠKA GORA, koje su videle prednosti udruživanja i zaštite geografskog porekla, broj članova porastao 110, od kojih preko njih 40 imaju uslova za prijem turista i razvoj vinskog turizma na Fruškoj gori. 

Više fotografija na: https://www.facebook.com/

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com