Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Dr Danilo Vuksanović: Bahus na platnu u bojama vina

Dr Danilo Vuksanović: Bahus na platnu u bojama vina

  • PDF

            Ako će se po nečemu pamtiti ovo vreme, u smislu pozitivnog i dobrog, u toj, maloj ali odabranoj grupi pojmova, sigurno će se naći vino. U njemu se uživa, pati i slavi, promšlja i stvara. „Pljeskajte, živite, pijte!”, pisao je početkom XVI veka, Erazmo Roterdamski u svom delu „Pohvala ludosti“, da bi mu naš savremenik, Bela Hamvaš, u delu „Filozofija vina“, napisanom 1947., objavljenom 1988. godine, odredio ceo filozofski pravac tvrdeći da je „Zakon pijenja isti kao i zakon ljubavi: bilo kada, bilo gde, bilo kako...“.

            U svim starim civilizacijama Bog vina imao je svoje ime: U Grčkoj Dionis je bio jedan od 12 bogova koji su stolovali na Olimpu; u Rimu se zvao Bahus, a u slovenskom svetu Liber, kojem su, poput rimskih Bahanalija, bile posvećene Liberalije.
            Degustacija vina u posebnim trenucima događaju daje uzvišenost i smisao.
            Tako su na Godišnjoj skupštini Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla SREM - FRUŠKA GORA, u Galeriji Matice Srpske, početkom februara, i tema i prostor obavezali postavljanje konekcije vina - umetnosti. Istorijsku i umetničku nit veze između slike i samog događaja, našao je dr Danilo Vuksanović, viši konzervator Galerije Matice srpske, koji je održao prigodno predavanje o slici „Bahus“, Novaka Radonića.
            Dr Vuksanović je, između ostalog rekao da je, Novak Radonić, slikar rodom iz Mola, Bačka (1826), za vreme studija slikarstva na Likovnoj akademiji u Beču, uradio prvu kopiju po italijanskom slikaru Parmigianinou, da bi kasnije u firentinskoj Galeriji „Uffizi“, radio kopiju čuvene Rumbensove slike „Bahus“, što je bila preporuka, predstavljanje onoga čime se umetnik bavi.
            - Kopija u Galeriji „Uffizi“ poslužila je Novaku Radoniću da pokaže koliko je dobro izučio zanat, ponovivši ono što je veliki slikar Rumbens ranije učinio. Kompozicija „Bahusa“ koji sedi na buretu vina okružen satirom, ženom i sve to u izobilju, plodnosti, simbolizuje raskoš nakon berbe. Smatra se da je glava Bahusa u Rubensovom delu nastala po uzoru na Aulus Vitelius Germanicusa, rimskog imepratora (69. godine nove ere), predstavljenoj na jednoj mermernoj bisti -objasnio je dr Vuksanović.
            Rubens je u intervalu od 1638-1640. naslikao ovu sliku, i jedna je od retkih koja je ostala u umetnikovom ateljeu nakon njegove smrti. Nasledio ju je njegov nećak, Filip Rubens, koji ju je prodao princu Rišeljeu (Richelieu). Slika je zatim prešla u zbirku Crozat, a od 1772. deo je bogate zbirke Ermitaža (Hermitage Museum, Saint Petersburg).
            Od 01. juna, Galerija Matice srpske sprema otvaranje nove stalne postavke. Među odabranim slikama, na nekoliko nivoa, nalaziće se i slika „Bahus“ Novaka Radonića.    

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com