Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Galerija Matice srpske: Kuća umetnosti i ljubitelja lepog

Galerija Matice srpske: Kuća umetnosti i ljubitelja lepog

  • PDF

            Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske na Trgu galerija u Novom Sadu, objašnjavajući pravac delovanja ove kulturne institucije i njeno „otvaranje“ prema novim idejama i događajima, u ekskluzivnom intervjuu za portal www.topsrbija.comje izavila:

            - Galerija Matice srpske je ustanova duge tradicije (2022. godine obeleženo je 175 godina od njenog osnivanja) i bogate delatnosti, ali smo svesni da je neophodno okupiti neke nove saradnike, prijatelje i pokazati da je ovaj prostor namenjen na neki način svima, ne samo umetnosti. Odličnu saradnju ostvarujemo sa brojnim vinarima, iz okoline Novog Sada i Vojvodine, kao npr. sa gospodinom Gordanom Bašićem, predsednikom Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla SREM - FRUŠKA GORA, dugu čitavu deceniju. Na njegov poziv da se u ovom prostoru održi Godišnja skupština Udruženja, da ovo bude mesto stvaranja i spajanja umetnosti i hedonizma ili uživanja u vinu, pristali smo jer smo uočili brojne veze likovne, muzičke umetnosti i umetnosti pravljenja i konzumiranja vina. Galerija Matice srpske se trudi da bude deo globalnog života lokalne zajednice, otvorena za široku saradnju, jer nam se čini da što smo povezaniji to smo jači i prisutniji u javnoj sferi.
            Pokušaj nabrojanja svih aktivnosti, događaja u kojima je Galerija na neki način bila prisutna u prethodnom periodu, bila bi neuspešna, kako zbog ogromne dinamike, tako i raznovrsnosti sadržaja.
            Galerija Matice srpske je mesto obeležvanja Dana Novog Sada, kada je ulaz slobodan, Noći muzeja, mesto je održavanja koncerata... Preko 20 godina u Galeriji se organizuju edukativni programi za decu, i kroz njen prostor godišnje prođe 6 - 7.000 mališana; godišnje izložbe poseti preko 20.000 gostiju: samo u toku prošle, 2023. godine Galeriju je posetilo preko 100.000 ljubitelja umetnosti.
            - Više od 100.000 posetilaca je i oficijelna potvrda da je ovo prostor u kojem se uvek nešto dešava, u kojem uvek ima nešto lepo da se vidi i nešto novo nauči, ali isto tako i lepo provede - istakla je upravnica, naglašavajući odličnu saradnju sa Turističkom organizacijom grada Novog Sada i Turističkom organizacijom Vojvodine, koje uveliko doprinose da osim domaćih posetilaca, broj stranih turista, posetilaca Galerije, stalno raste.
            Svi događaji, izložbe u Galeriji Matice srpske nalaze se na sajtu Galerije, i svim društvenim mrežama, sve je dvojezično (srpski-engleski), kako obaveštenja na mrežama tako i legende, publikacije.
            Ako je istina da se „po jutru dan poznaje“, Galerija je u Novu godinu ušla u velikom stilu, sa izložbama dela Gustava Klimta i Paje Jovanovića pod nazivom „Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja“. U toku je i izložba „Pomorišac - Vasa Pomorišac“ koja traje do 29. februara. U martu slede izložbe inspirisane Francuskom, uz prikaz povezanosti dve kulture, srpske i francuske. Od juna domaćini pripremaju novu stalnu postavku, a tokom leta najavljeno je gostovanje izložbe Ilije Bašičevića Bosilja i Save Sekulić, iz Muzeja naivne i marginalne umetnosti... i još puno toga.
            - Javite se na vreme, kod nas je uvek gužva - poručuju iz Galerije Matice Srpske.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com