Tue06252024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE TONS: Na Danima otvorenih vrata više od 8.000 posetilaca

TONS: Na Danima otvorenih vrata više od 8.000 posetilaca

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

    Turistička organizacija Grada Novog Sada je, povodom Dana grada (01. februar), inicirala i, zajedno sa novosadskim ustanovama kulture i drugim privrednim subjektima, organizovala 3. i 4. februara „Dane otvorenih vrata“ kako bi građanima Novog Sada, kao i turistima, omogućila da kroz čitav niz besplatnih programa budu deo ove proslave. Prema preliminarnim izveštajima, događaj koji je TONS inicirao je posetilo više od 8.000 sugrađana, ali i gostiju iz drugih gradova (Subotice, Kikinde, Beograda, Zemuna, Obrenovca, Valjeva…). Takođe, za 4.000 dece, učenika prvih razreda novosadskih osnovnih škola, tradicionalno smo poklonili slikovnice o Novom Sadu „Grad golubijeg srca“.

    Naša namera, kao inicijatora akcije, da se građanima omogući da učestvuju u proslavi Dana grada i da ga na taj način bolje upoznaju, je ostvarena. Želja nam je bila da motivišemo građane da postanu redovni „konzumenti“ kulturnih događaja, kao i da, upoznavši Novi Sad kroz mnogobrojne kulturno-turističke programe postanu njegovi ambasadori i saznanja stečena ovom prilikom šire unaokolo i da sve one sa kojima dođu u kontakt zainteresuju za posetu Novom Sadu. Pored toga, cilj nam je bio da, u doba godine kada su se sva slavlja završila i nema značajnijih događaja, privučemo turiste iz okruženja i predstavimo im naš grad kao poželjnu turističku destinaciju sa obiljem sadržaja koje mogu konzumirati tokom čitave godine.
Veliko nam je zadovoljstvo što je naša inicijativa povodom Dana grada prepoznata i što se, iz godine u godinu, povećava broj kako prijava za besplatne programe, tako i ustanova koje se priključuju TONS-ovoj inicijativi, odnosno akciji „Dani otvorenih vrata“. To sve nam govori da ova inicijativa ima potencijal da nastavi da se odvija i  raste i u godinama koje dolaze.
    Angažovanjem vodiča iz Udruženja vodiča Novog Sada, TONS je obezbedio šest besplatnih pešačkih tura obilazaka grada i Petrovaradinske tvrđave. U ovogodišnju akciju TONS-a su se uključile sledeće novosadske ustanove kulture i privredni subjekti:
    Muzej Vojvodine je tokom trajanja akcije „Dani otvorenih vrata“ omogućio besplatnu posetu stalnoj postavci  i tematskoj izložbi „Staklo“. Najmlađi posetioci su mogli da istraže muzej kroz interaktivnu Haralampijevu mapu.
    Ustanova za izradu tapiserija Atelje 61 za posetioce je bila otvorena oba dana kada su bila organizovana i stručna vođenja, a organizovane ture po Petrovaradinskoj tvrđavi su se završavale upravo u ovoj ustanovi kulture.
    Galerija Matice srpske priredila je stručno tumačenje izložbi „Paja Jovanović i Gustav Кlimt“ i „Pomorišac“.
    Sve izložbe u zgradi Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi posetiocima su bile su dostupne oba dana. Bila su organizovana stručna vođenja kroz izložbu „Mileva: mi smo stena“, kao i obilazak Podzemnih vojnih galerija.
    Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića imala je oba dana po dva stručna vođenja kroz stalnu postavku.
    Muzej Tamburica festa organizovao je oba dana stručno vođenje kroz izložbu „Tamburaška tradicija u Vojvodini“.
    Novosadski dečiji kulturni centar je organizovao izložbu „Umetnost/umetnik je…“, koja se realizovala po likovnom konkursu likovnog ostvarenja dece i mladih uzrasta od 4 do 18 godina, kao i promociju slikovnice za decu „Кuglolina“, autorke Danijele Ćirjaković.
    U izložbenom prostoru Turističke organizacije Grada Novog Sada posetioci su mogli da pogledaju izložbu „Utisci posetilaca“ i da isprobaju VR naočare „EXIT“ festivala. Izložba i naočare će za sve zainteresovane goste biti dostupne i u narednim danima.
    Tokom 1. i 2. februara zainteresovani sugrađani i turisti mogli su pogledati virtuelnu izložbu „Srpska Vojvodina” skeniranjem QR koda na staklu Gradske biblioteke u Novom Sadu, dok je na Dan grada bio besplatan upis. U subotu 3. februara održano je vođenje kroz ogranke biblioteke.
    U Svemirskom muzeju na Petrovaradinskoj tvrđavi posetioci su mogli da čuju priču kako se izrađuju i lansiraju sateliti, kako se komunicira sa satelitima, ili da zavire u svet kosmonautike, odnosno svemirskog inženjeringa, istraže misterije planeta, zvezda i galaksija u planetarijumu.
    Srpsko narodno pozorište i Turistička organizacija Grada Novog Sada su podelili nekoliko karata za operu „Travijata“ i predstavu „Ujež“ koje su osvojili srećni dobitnici darivanja koje je organizovano na Instagram profilu TONS-a.
    U Pozorištu mladih u sklopu akcije „Dani otvorenih vrata“ održane su dve predstave: „Ko je rekao mjau?“ i „Dok te ja hranim i oblačim“.
    U Gradskoj koncertnoj dvorani u nedelju 4. februara održan je koncert najboljih studenata Akademije umetnosti iz Novog Sada. Tom prilikom svoj talenat sugrađanima i njihovim gostima bogatim programom predstavili su studenti Departmana dramskih umetnosti, Departmana muzičke umetnosti i Departmana likovne i primenjene umetnosti.
    Za sve filmofile, bioskop „Arena Cineplex“ poklonio je besplatne karte za dve projekcije filma „Napoleon“, 3. i 4. februara.

Izvor: www.novisad.travel

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com