Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE VRŠAC - GRAD ZELEN I ČIST

VRŠAC - GRAD ZELEN I ČIST

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Područje grada Vršca, koje pokriva pitomu, plodnu ravnicu i izdvojen masiv Vršačkih planina, naseljavanog u kontinuitetu od neolita, znalačkim spojem prošlosti i modernog uspeva i dan danas da isprovocira interesovanje turista. Veliku ulogu u tom smislu, iznalaženjem uvek „svežih“ turističkih potencijala, ima tim Turističke organizacije Vršac, godinama unazad predvođen iskusnim turističkim pregaocem Tatjanom Palkovač, direktorom TO Vršac. O tome govore i rezultati iz prošle godine u kojoj je ostvaren rekordan broj dolazaka gostiju, kao i noćenja.

            Zapažen nastup na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, u okviru štanda uvek originalnog ruha, ove godine u prolećnim tonovima Turistička organizacija Vršac uputila je poziv turistima sa snažnom, pre svega aktuelnom porukom da posete ZELENI GRAD, SA NAJBOLJIM KVALITETOM VAZDUHA U ZEMLJI.
            Poziv je bio upućen i porodicama kojima se nudi odmor i potpuno uživanje u kombinaciji jezero - planina, koristeći sadržaje Gradskog jezera i avanturu zelenim stazama Vršakog brega. Puna iznenađenja je i ponuda na „Putu vina“ i poseta vinarijama u jedinom u Srbiji vinskom selu Gudurici. U Vršcu se stalno nešto dešava, pa su turisti često primorani da odluče između poseta nekoj znamenitosti, nekom prirodnom fenomenu, ili da pažnju usmere na neku od manifestacija.
            Nezaobilazan viševekovni simbol grada, Vršačka kula sa utvrđenjem iz XV veka, pod zaštitom države 1948. proglašena za spomenik kulture od velikog značaja, opremljena je novim unutrašnjim sadržajem, i mesto je koje svakim dolaskom u grad treba posetiti. Zbog prohujalog vremena naslaganog na njegove zidove, panoramskog pogleda, zbog specifičnih vibracija samog mesta koje se poput osmatračnice nadvilo nad grad.
            A da bi se stari turisti zadržali i privukli novi, neophodan je rad na realizaciji novih ideja, kojih nikada do sada nije manjkalo, a koje se u Vršcu sprovode u tesnoj saradnji lokalne zajednice i TO Vršac, usalašavanjem i povlačenjem poteza sa dobitnim ishodom.
            Po rečima Dragane Mitrović, gradonačelnice Vršca, poštovanje pravila koje podrazumeva korelaciju između turističke ponude grada i potreba turista do sada je davalo dobre rezultate. S tim u vezi, saopštila je da se u narednom periodu priprema predlog projekta javno-privatnog partnerstva koji se odnosi na gradski prevoz, čime će biti rešeno pitanje nove autobuske stanice, ali i stajališta za turističke autobuse u centru grada.
            Ove godine plan je uređenje Gradskog jezera, nastavak projekta iz 2018. kada je u kompleksu rekreativne zone oko jezera, otvoren olimpijski bazen. U oktobru prošle godine započeti radovi na izgradnji puta Mali Žam - Veliko Središte, dužine 6.1km, bliže se kraju. Ovaj, donedavno zemljani put zamenjen je asfaltnim, koji vodi od granice sa Rumunijom ka vinskoj Gudurici, Manastiru Središte i spaja se sa „Vinskim putem“, čime će se smanjiti dužina putovanja za 20km, ka najvažnijem delu teritorije Grada, a putnicima iz Rumunije, ujedno i najbrojnijim, omogućiti da na svega nekoliko kilometara obiđu jedan vinski region. Završena je i projektna dokumentacija za kanalizacionu mrežu u Gudurici i Velikom Središtu, jer bez razvijene infrastrukture nema ni daljeg razvoja turizma u ovim mestima.
            - Nastojaćemo da u narednom periodu kao lokalna samouprava udružimo sredstva sa višim nivoima vlasti i na taj način izgradimo kanalizacionu mrežu, jer je to preduslov za izgradnju hotela i drugih smeštajnih kapaciteta, koji bi Gudurici doneli prestiž u turističkom smislu - dodala je Dragana Mitrović, pominjući Vinariju „Rnjak“ koja je preuzimanjem nekada velelepnog Berovog podruma, preuzela na sebe veliku odgovornost obnove vinskog i uređenje ugostiteljsko-smeštajnog prostora, što će sadržajno umnogome doprineti razvoju ovog sela.
            Gradonačelnica je i ovom prilikom istakla podršku lokalne zajednice vinaraima i vinogradarima. Prethodne 2023. godine iz budžeta grada odobrena su finansijska sredstva za izradu Strategije za zaštitu geografskog porekla, što će takođe imati pozitivan uticaj na turističku privredu Vršca. 

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com