Tue06252024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Temerin - lajtmotiv za nekovnencionalan turistički doživljaj

Temerin - lajtmotiv za nekovnencionalan turistički doživljaj

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Iako je blizina grada poput Novog Sada usporila razvoj Temerina, istovremeno je uticala na povezivanje njegovih elemenata koji ga čine gradom, varoši i selom, formirajući jedinstven socio-kulturni, nekonvencionalni model ponude ovog terena. U njemu su sadržani obrasci gradske arhitekture i istorijskih tokova, banjskog i zdravstvenog turizma, sportsko - rekreativnog, manifestacionog turizma, kao i prebogat izbor kvalitetnih rukotvorina tamošnjih žena, pretočen u eksluzivnost i ponudu sa kojom se turisti u kontinuitetu upoznaju.

            Temerin je grad i za ljubitelje istorije i kulture, za sportske ribolovce i avanturiste, gurmane i ljubitelje vina, ukratko za sve one koji umeju da se snađu u putevima ravnice i prepuste se njenoj plemenitoj zavodljivosti.
            Jelena Radić, direktorka Turističke organizacije opštine Temerin, pominjući dvorac grofovske porodice Sečen (kraj XVIII i početak XIX veka), zavičajnu kuću Tájház, Park prirode „Jegrička“, termomineralne vode bazena u Temerinu, Vinski salaš „Vindulo“ jedinstvenog imena i vina, Vinariju „Kabač“ koju je još 1970. osnovao Janoš Kabač, a koju sada vodi njegova ćerka Silvia..., ističe najposećenije atrakcije mesta. Ne i jedine.
            Jer, čime lakše privući publiku nego manifestacijom „Prosto k’o pasulj“,koja se tradicionalno održava prvog vikenda juna i svake godine beleži veću posećenost. Reč je o kulturno-gastronomsko-zabavnoj manifestaciji, na kojoj se predstavljaju pojedinci, brojna udruženja i komapnije sa svojim spremnim „da pobede“ timovima, ali akcenat domaćina je na humanitarnom karakteru, organizovanom putem humanitarnog ručka, za koji je prošle godine utrošeno 200 kg pasulja - gradištanca, dva svinčeta težine 200kg, tri gredice luka, jedna gredica šargarepe..., a sve to za 3.5 - 4.000 porcija, kako bi se prikupila sredstva za pomoć onima kojima je pomoć u tom trenutku bila najpotrebnija.
            Kada gosti iz svih krajeva Srbije, regiona, pa i oni od dalje, dođu na jednu od najvećih gastro manifestacija u zemlji, imaju jedinstvenu priliku da se upoznaju sa ostalim turističkim sadržajima Temerina i njegovom okolinom.
            - Za takve posetioce našem gradu, TOO Temerin nudi dvodnevni program, kojem se turisti mahom iznenade razovrsnošću i brojem sadržaja, salaša u našoj opštini, plantažom kivija na jednom od njih, i lavande na drugom. Za decu imamo mini zoo vrt, uvek aktuelan temerinski bazen... Temerin nije veliki, ali garantujemo da možemo zadovoljiti širok spektar interesovanja posetilaca. Za dame predlažemo laganu shopping turu, jer Temerin ima dobre robne kuće sa popularnim cenama i kavalitetnom robom - naglašava Jelena Radić, dodajući da je prošle godine po prvi put u gradu organizovana Fijakerijada koja je naišla na izvanredan odjek u javnosti, a u pripremi su i neke nove.
            TOO Temerin poziva turiste da jednosatnom plovidbom katamaranom „Čigra“od Info centra do osmatračnice za ptice sedam kilometara dalje, upozna bogat živi svet Jegričke, koji će raditi svakog vikenda tokom leta, i omogućiti užitak u vožnji uz prethodnu najavu. U blizini prelepog ambijenta zaštićenog područja barskog sistema Jegrička nalazi se čuvena “Moja čarda”, čije specijalitete neizostavno treba probati.
            Jednom godišnje TOO Temerin, najdužom u Srbiji - Novosadskom ulicom, dugom 12.5 km organizuje vožnju biciklima, dajući na taj način podršku svetskom trendu vožnji dvotoškaša. U planu je dalje uređenje ove staze postavljanjem mobilijara.
            Ovaj kratak izvod iz celokupne ponude dovoljan je da privuče veliki broj zainteresovanih, koji su tek pre nekoliko godina otkrili lepotu i značaj u svojoj neposrednoj okolini.
            Za turističke fanatike koji traže sadržaj više, da podsetimo da je u Temerinu rođen Lukijan Mušicki, potonji arhimandrit manastira Šišatovca; da je u njemu živeo bračni par umetnika, Karolj Baranji i Zlata Markov Baranji, koji su gradu ostavili legat neprocenjive vrednosti, a da je Karoljev rad za koji je dobio Gran pri na Svetskoj izložbi u Parizu 1937. - IKAR, krasio zgradu fabrike aviona u Zemunu.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com