Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE TONS punom parom u novu turističku sezonu

TONS punom parom u novu turističku sezonu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Međunarodni sajmovi turizma, Dan grada, promocije, otvaranje kruz sezone i radni sastanci, obeležili su prva tri meseca 2024. godine u Turističkoj organizaciji Grada Novog Sada.

            Nastupi na sajmovima turizma
            Predstavljanje turističke ponude Novog Sada započeto je predstavljanjem na međunarodnim sajmovima turizma. Prvi u nizu bio je 44. Međunarodni sajam turizma FITUR 2024. od 24. do 28. januara u Madridu. Nakon toga, usledio je sajam kongresne industrije „Conventa 2024“ od 20. do 22. februara u Ljubljani. U isto vreme, u glavnom gradu Srbije održan je i  45. Međunarodni sajam turizma, a TONS se na oba sajma predstavio sa svojom turističkom ponudom. Usledili su nastupi na sajmovima u Banjaluci, Berlinu, Sofiji i Beču. Do kraja godine TONS očekuju promocije na više domaćih i međunarodnih sajmova.
            Akcija „Dani otvorenih vrata“
            Turistička organizacija je povodom Dana grada inicirala i, zajedno sa novosadskim ustanovama kulture i drugim privrednim subjektima, organizovala 3. i 4. februara „Dane otvorenih vrata“ kako bi građanima Novog Sada, kao i turistima, omogućila da kroz čitav niz besplatnih programa budu deo ove proslave. Prema preliminarnim izveštajima, događaj je posetilo više od 8.000 sugrađana, ali i gostiju iz drugih gradova (Subotice, Kikinde, Beograda, Zemuna, Obrenovca, Valjeva…). Takođe, učeniima prvih razreda novosadskih osnovnih škola, tradicionalno je poklonjeno 4000 slikovnica o Novom Sadu „Grad golubijeg srca“.
            Veliko je zadovoljstvo što je inicijativa povodom Dana grada prepoznata i što se, iz godine u godinu, povećava broj kako prijava za besplatne programe, tako i ustanova koje se priključuju TONS-ovoj inicijativi, odnosno akciji „Dani otvorenih vrata“. To sve govori da ova inicijativa ima potencijal da nastavi da se odvija i  raste i u godinama koje dolaze.
            Svečano otvorena turistička sezona kruzera
            Prvo parobrodsko društvo i Turistička organizacija Grada Novog Sada prvog dana proleća dočekali su prvi putnički brod u 2024. u Novom Sadu, čime je zvanično otvorena turistička sezona kruzera. Na prvi ponton Brodokomerc pristao je brod „Amaverde” sa oko 120 putnika iz Sjedinjenih Američkih Država, za koje je organizovan svečani doček uz tradicionalno posluženje i muzički program.
            Po pristajanju, gosti su mogli da probaju vina Novosadskog vinskog puta, kao i da čuju poznate tamburaške numere Centra tamburaške kulture Zorana Bugarskog - Brice. Dočekale su ih devojke u narodnim nošnjama Folklornog ansambla „Vila“, a potom krenuli u obilazak grada.
            U nautičkoj sezoni 2024. najavljeno je više od 400 pristajanja kruzera u Novom Sadu, što je za 10 odsto  više u odnosu na prethodnu godinu. Prema podacima Agencije za upravljanje lukama u 2023. u pristaništima u Novom Sadu zabeleženo je 373 pristajanja sa 47.775 putnika.
            Radni sastanci i posete u info centru
            U Info centru TONS-a održani su radni sastanci sa delegacijama iz Nižnjeg Novgoroda i Tivta. Krajem marta, nakon prošlogodišnje inicijative za formiranje Mreže gradova, ugošćeni su predstavnici Tuzle koji su prostoru predstavili svoju ponudu. Tom prilikom Branislav Кnežević, direktor TONS-a i Amra Jaganjac, direktorka Turističke zajednice Tuzla, potpisali su protokol o saradnji Novog Sada i Tuzle.
            Od početka godine, Turističku organizaciju grada Novog Sada posetila su deca iz pet novosadskih vrtića i učenici iz četiri razreda srednje škole „Svetozar Miletić“. Ove posete su jedan od načina kojim TONS želi da promoviše najlepše što grad nudi, jer su deca i mladi koja vole i poznaju svoj grad njegovi najbolji budući ambasadori.
            Ženska imena  Novog Sada
            Promocija drugog, dopunjenog i izmenjenog izdanja knjige „Ženska imena Novog Sada“, autorki Gordane Stojaković i Svetlane Кresoja, održana je 8. marta u prostorijama Turističke organizacije Grada Novog Sada. Promocija kao i prateća izložba upriličena je u istom prostoru, te internet stranica posvećena znamenitim ženama Novog Sada na veb adresi TONS-a deo su aktivnosti kojima izdavač, TOG Novog Sada, obeležava Međunarodni dan žena.
            Cilj je da se nastavi obogaćivanje turističke ponude novosadskog područja započetog istraživačkim projektom Gordane Stojaković u okviru Ženskih studija i istraživanja Mileva Marić Ajnštajn, kroz priče o ženskoj istoriji i tradiciji, koje su važne ne samo sa aspekta turizma, već i obrazovanja i kulture. Zato izdavanjem publikacije Ženska imena Novog Sada - Vodič za ljubitelje alternativnih tura TONS želi da potvrdi afirmaciju ovih novih tema.
            Za naredni period Turistička orgnizacija grada Novog Sada priprema brojne projekte, želeći da ove godine posebnu pažnju posvetiti Novosađankama i Novosađanima, koji su najbolji ambasadori svog grada.

Fotografije: Aleksandar Milutinović

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com