Tue06182024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Sve veći značaj i uloga Mikološko-gljivarskog saveza Srbije

Sve veći značaj i uloga Mikološko-gljivarskog saveza Srbije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Zbog njihovih lekovitih svojstava i raznolike upotrebe u ishrani, korišćene su od davnina, a mogućeg trovanja usled neznanja, i otrovne i jestive, ovi darovi prirode dospeli su na crnu listu zabranjenih. Masovnije interesovanje za gljive nekako se poklopilo sa pojavom većeg broja gljivarskih društava, zatim i osnivanjem Mikološko-gljivarskog saveza Srbije (MGSS) 2015. Nema sumnje da je promena javnog mnjenja Srbije nastala zahvaljujući njihovim brojnim akcijama koje među stanovnicima, posebno decom školskog uzrasta, kontinirano sprovode. Uticale su i da se prisustvo gljiva na menijima najprestižnijih restorana danas podrazumeva.

            Aktivnosti MGSS
            Organizovanjem otvorenih za širu javnost „Izložbi gljiva“ (ove godine 34 širom Srbije), edukacijom članova MGSS, organizovanjem stručnog kursa za zvanje gljivar i gljivar - determinator, bogatom izdavačkom delatnošću, te brojnim akcijama na terenu, od popisa gljiva na određenom području, do obilaska škola i organizovanja nastave u prirodi (Vlasotince), povezivanjem sa relevantnim organizacijama i visokoobrazovnim institucijama, direktnim kontaktima sa zakonodavnim telima Republike Srbije, saradnjom sa gljivarima i gljivarskim društvima u okruženju, ali i intenzivan rad na terenu, kao što su obilasci (kontrola) prodavaca gljiva na pijacama, napravljen je ogroman pomak u vraćanje poverenja najrasprostranjenijim organizmima na Zemlji, koji vrše odgovornu ulogu reciklaže biljnih ostataka bez kojih bi život na planeti bio nemoguć.
            - MGSS je prošle godine izdao knjigu „Gljive Kopaonika“ sa240 obrađenih vrsta i pratećim informacijama koje podrazumeva jedno takvo izdanje. Taj rad smo nastavili prošle, usled suše, izuzetno teške godine, a sa NP „Kopaonik“ smo napravili dogovor da to produžimo i ove. Očekujemo bolje uslove i nadamo se da ćemo sa više od 200 vrsta dopuniti prethodno izdanje - kaže Zoran Jelenković, predsednik MGSS, koji uveliko pregovara sa PP „Golija“ da se u naredne tri godine prikupi materijal i izda monografija Gljive PP „Golija“.         Krajem aprila, početkom maja treba da izađe iz štampe Priručnik za polaznike kursa, kandidate za zvanje - gljivara, sa oko 60 najpoznatijih vrsta na našim terenima, koje Savez svake godine organizuje.
            U aprilu, u godišnjem nacionalnom naučno-stručnom časopisu „Zaštita prirode“ Zavoda za zaštitu prirode Beograd, biće publikovan rad Ivane Jovanović (ZZP). Ona je na osnovu podataka MGSS, GD „Šumadija“ i „MDS Beograd“, prikazala sva gljivarska istraživanja, sa preporukama šta bi trebalo dodati na listu zaštićenih, a šta bi sa sadašnje liste trebalo skinuti. Značaj publikacije je u tome što se do sada sve radilo na osnovu kabinetskih, a ne istraživanja na terenu, što je još jedan doprinos MGSS za osam godina trajanja.
            U Sremskoj Mitrovici od 17 – 19. maja biće održan Susret gljivarskih saveza Jugoistočne Evrope u organizaciji MGSS, gde se očekuje prisustvo devet zemalja članica, radi dogovora o zajedničkim projektima pregoranične saradnje, kada su gljive u pitanju.
            - Muzej gljiva davnašnji je san gljivara okupljenih oko Saveza. Učešćem na konkursu Ministarstva pravde, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, za NVO, nadamo se da ćemo obezbediti sredstva da u Prirodnjačkom muzeju Svilajnac, kao partnerom u projektu, započnemo izlagačku aktivnost u jednom od njihovih prostora, što bi bio i prvi korak do ustanovljenja Muzeja gljiva. Za isti, postoji interesovanje i u opštini Vlasotince i Vranje. Plan je da u prvoj fazi izložimo modele 40 najpoznatijih gljiva sa naših terena, izrađenih od polimernih materijala u prirodnoj veličini. Ideja je da napravimo i repliku istih, za potrebe izložbi, da kada radimo edukacije u vreme kada nema gljiva, upriličimo „putujuće“ izložbe - objašnjava gospodin Jelenković, dodajući da bi ispunjenje ove zamisli imalo ogroman značaj za srpskGljive kao hrana budućnosti iz prošlosti o gljivarstvo, ali i šire, jer osim Muzeja u Kalabaki (Meteori, Grčka) i u Zagrebu, nema Muzeja namenjenih predstavnicima ovog jedinstvenog carstva.
            Gljive kao hrana budućnosti iz prošlosti
            MGSS je po šesti put uspešno nastupio na Biznis konferenciji koja se svake godine održava u hotelu „Grand“ na Kopaoniku, početkom februara, sa temom „Gljive kao hrana budućnosti iz prošlosti“. Panelisti, dr Jovana Vunduk i Zoran Jelenković, tom prilikom su izneli tvrdnje da su gljive uvek bile značajan deo ishrane i da su se od praistorije koristile kao lek. Visokoj oceni panela doprineli su izneseni podaci, do sada nepoznati i naučnoj javnosti.      Kako bi privukli što više novih ljubitelja gljiva, jer „teško im je prići, ali lako zavoleti“, za „Redušijadu“ EGD „Tarski biseri“ Zaovine, od 10-12. maja, organizatori su pripremili atraktivne balone, modele fluorescentskih muhara, direktno iz Kine.
            - U drugoj polovini godine nas očekuje Izborma supština, verovatno na Kopaoniku, u kojoj će učestvovati 25 GD, i nadamo se još najmanje tri, koja će se priključiti Savezu do kraja godine. Saradnja MGSS sa lokalnim turističkim organizacijama se nastavlja, jer je uticala kako na kvalitet organizacije, tako i na posećenost „izložbi“. Na svakoj od njih organizaovana su predavanja o prirodi i zaštiti prirode i gljiva i taj koncept nastojimo da primenimo na svim našim manifestacijama. Da ih učinimo atraktivnijim ove godine smo štampali plastificirane kartice sa nazivima 500 vrsta gljiva i svim potrebnim podacima - rekao je Zoran Jelenković, i obavestio da je u pripremi materijal (traži se sponzor), za knjigu „Jela od gljiva“, sa receptima pobednika svih gljivarskih manifestacija MGSS. Osim domaćih učesnika na tim takmičenjima su kuvali i pobeđivali i timovi iz Hrvatske, Slovenije, Grčke, Makedonije, i doneli neke nove ukuse. Ideja je da se ovom knjigom pospeši interesovanje ruralnog dela Srbije, tako što će dobiti instrukcije kako se gljive pripremaju, prerađaju i stavljaju u promet.
            MGSS radi i na dopuni „prestrogih“ zakonskih propisa Ministarstva, donešenih uglavnom zbog trovanja, sa konkretnim predlozima za njihovo rešavanje. Jedan set rešenja se odnosi na restorane koji na meniju imaju jela od gljiva, i podrazumeva sklopanje ugovora sa podružnim GD, čiji članovi bi potpisivali prijem gljiva, a zaposleni prošli „gljivarsku školu“.U planu su razgovori sa Privrednom komorom Srbije (PKS), da se napravi portal „Berza gljiva“, gde bi se na jednom mestu našli svi otkupljivači i na bazi članarine za održavanje portala, koji bi omogućio da zainteersovani mogu da dobiju blagovremenu informaciju o kretanju npr. cena na tržištu Srbije i okruženja, ili da istaknu svoju ponudu količina, kvaliteta i cena za koju su zainteresovani. Na taj način i berači gljiva bi preko MGSS ili udruženja bili organizovani u grupe, postizali odgovarajuće cene, uz neophodnu edukaciju kako čuvati staništa, kako prodati gljive u svežem stanju, kako ih prerađivati i plasirati, i sve to preko portala „Berza gljiva“.
            Animiranje stanovništva, kontinuirana edukacija članova MGSS u čijim redovima je sve više visokoobrazovanih i mladih ljudi identičnog ili srodnog profila, povezivanje i javno delovanje, rad na terenu, formirali su ozbiljno i zdravo, stručno tkivo, u čiji se autoritet veruje i koji ima snage i uticaj na kreiranje pravaca, čak i zakonskih osnova za uređenje tržišta gljiva, od kojeg bi i celo društvo imalo koristi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com