Wed06192024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Ovde se uvek nešto događa

Ovde se uvek nešto događa

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Ako bi postojala kategorija u kojoj bi se merio odnos veličine mesta i broja posetilaca sa manifestacijama koje privuku, Novi Bečej bi bio apsolutni šampion Srbije. U ovoj varoši sa 13.500, ujedno i centru istoimene opštine sa 20.000 stanovnika, tokom cele godine se nešto dešava. Da čak ni duga, turobna zima u ravnici ne mora da bude dosadna, Lale su pokazale organizacijom disnotora (svinjokolja), takmičenja u pripremi pihtija, svinjokoljskih đakonija, salčića, brojnim druženjima uz rakiju i mrs.

            Nakon perioda od decembra do početka marta, Turistička organizacija opštine Novi Bečej pokreće manifestacije jednu za drugom. Poslednjeg vikenda marta odžan je Balkanski kup, u organizaciji Kung-fu kluba, u kojem su, osim srpskih, učestvovali takmičari iz Bugarske i Severne Makedonije. Kuriozitet ovog događaja je bio što je po prvi put organizovan na otvorenom, a lepo vreme je doprinelo odluci da se što više događaja organizuje na ovaj način.
            U optimalno vreme za nove zasade i rasade, krajem aprila, biće održan Festival cveća a maj počinje promocijom destinacije na Međunarodnom sajmu turizma u Lukavcu i gostovanjem u Knjaževcu, za šta TOO Novi Bečej priprema predstavljanje novobečejske tvrđave - Starog grada, kako je nekada izgledala, zajedno sa UG za negovanje tradicije viteškog borenja „Svibor“, u nameri daizraste u oficijelno takmičenje gde bi se vitezovi novog doba nadmetali u streličarstvu, borbama, veštini jahanja, uz prikaz starih zanata, npr. kovačkog u pravljenju oklopa na licu mesta.
            Dani sela Bočara i Kumana uvod su u junska dešavanja kao što su Multikulturalan vikend u Novom Bečeju u kojem složno živi 20 nacija; Srednjovekovni piknik na Arači, gde uz evociranje života u srednjem veku, od jela i načina kuvanja do odeće, posetioci mogu prisustvovati borbama vitezova iz Mađarske i Srbije. U junu počinju i gastro manifestacije, tradicionalno Opasuljivanje, kao i auto-moto trka u slalom vožnji šampionata Srbije.
            Na samom početku avgusta Novo Miloševo obeležava Ilindan - seosku slavu i Štrudlijadu, potvrđeno najbolju, potom „Vikend sporta", jedna je od najlepših novobečejskih manifestacija, koja na jednom mestu okupi više od hiljadu mladih sportista iz opštine, sledi koncert KUD-ova, uvertira za najmasovniju i najveću manifestaciju - Velikogospojinski dani, koja će ove godine započeti 22, a završiti litijom 27. avgusta.
            Prva subota u septembru rezervisana je za manifestaciju „Zalazak u svitanje“ u Muzeju „Žeravica“, a Udruženje vinogradara i voćara „Boemi“ održaće Susrete voćara i vinogradara. U Glavaševoj kući osim Tadicionalnog susreta zavičajaca, biće održano niz manifestacija kao deo nematerijalnog blaga ovog prostora (kuvanje sapuna, pekmeza...).
            - Mi, Novobečejci volimo druženje, zabavu, lepe događaje pa nije slučajno što se u našoj varoši stalno nešto dešava. Ponosni smo što se ove godine Velikogospojinski dani održavaju po 30 put, i što će Revija paradnih konja, kojom je inicirana ova manifestacija, biti zapamćena po podvigu Vranjevčana Branislava Vlaškalina, koji je 1995. upregao dvanaestopreg, a 1999. godine, biti nadmašen - kaže Saša Dujin, direktor TOO Novi Bečeji nastavlja:
            -
Janoš Kosa, domaćin Muzeja „Glavaševa kuća“ i ja pregledavamo stare fotografije u nameri da obnovimo festival tamburaških, ne orkestara, već bandi, kako su se i nekada zvale, svirajući po kafanama, jer je to tradicija Novog Bečeja.           Razvoju turizma Novog Bečeja doprineće i putna infrastruktura, odnosno bolja povezanost grada sa Beogradom, Suboticom, Novim Sadom i Zrenjaninom, dve nove fabrike koje treba da počnu sa radom ove i srednom naredne godine, a biće, nadam se i jedna od važnih stanica sa punjačima za električne automobile, kojih u blizini nema.  
            - TOO Novi Bečej na razne načine pomaže sve one koji imaju višak prostora, koji bi mogli da srede i iskoriste u turističke svrhe. Tokom prošle godine u našoj opštini (uz Novi Bečej, Novo Miloševo Bočar i Kumane) otvoreno je 10 novih seoskih turističkih domaćinstava, i ako se nastavi sa tim trendom, za par godina mogli bi računamo na još 500 ležaja. Brza drumska saobraćajnica „Osmeh Vojvodine“ koja vodi od Sombora, odnosno Bačkog Brega do Kikinde, tj. Srpske Crnje prolaziće kroz Novi Bečej, imati svoju građevinsku ekspanziju u 2027., kada će se spajati sa autoputem Beograd - Zrenjanin - Novi Sad i u tom momentu imati priličan broj sezonskih radnika. Iskoristićemo tu priliku za pravljenje dodatnih sadržaja smaštaja, i da ih u narednom periodu pretvorimo za dobro turista, koji su nam dragoceni. Za početak leta najavljeno je i otvaranje zatvorenog bazena i spa centra u Hotelu „Terme Tiski cvet“, još jedan od razloga da nas turisti posete - naglasio je direktor.                 Sredstvima iz međunarodnog konkursa za renoviranje dela priveza, namenjenim da se u samom centru grada koji izlazi na Tisu, omogući lakši prihvat plovila, osmišljen je atraktivan funkcionalno-vizuelan dizajn, namenski i privlačan da nautičari privežu svoja plovila i zadrže se neko vreme upoznavajući ovaj lep grad i njegovu okolinu.
            Poslednji u nizu vrlo ozbiljnih turističkih projekata, čije se otvaranje očekuje je Tolstojeva kuća. Tek da pomenemo i zagolicamo maštu.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com