Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM HOTELI Sjenica - nova turistička senzacija Srbije

Sjenica - nova turistička senzacija Srbije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            SRP „Uvac“,SRP „Gutavica“, Sjeničko jezero, PP „Golija“, jedini rezervat biosfere u Republici Srbiji,  PP „Paljevine“, samo su neke od prirodnih lepota Sjeničko-pešterskog kraja. Verski objekti poput Džamije Valide Sultana (XIX), Manastira Kumanica, te brojne mogućnosti za sportske i rekreativne aktivnosti u Ski centru „Žari“ sa Nacionalnim biatlon centrom, jedinim u regionu, ski stazom i žičarom za rekreativce zimi, planinarenjem, biciklizmom, moticiklizmom na uređenim stazama i lovom u lovištima „Caričin grad“ i „Golija“ i ribolovom, samo su neki od razloga posete kompleksu Sjeničko-pešterske visoravni.

            Lepota, a domaćini ističu i zdravlje koje dolazi od čistog vazduha planina kojima je Sjenica okružena(Jadovnik, Zlatar, Ozren, Giljeva, Žilidar, Javor i Golija), pitkim izvorima i kristalnim vodama reka: Uvac, Grabovica, Jablanica, Vapa, koju, legenda kaže, napaja 77 izvora, jedna je od najbogatijih reka ribom u ovom delu Evrope, pravo su mesto za sve koji traže mir, tišinu i uživanje u prirodi.
            Odsustvo industrije i veliki broj lekovitih biljaka dodatno potkrepljuju ovu priču i onu koja se odnosi na osobenosti gastronomije iz koje su se izdvojili ukusni dragulji poput Sjeničkog sira, Jagnjetine sa Peštera, Jarduma (specijaliteta od ovčjeg mleka), Sjeničkog sudžuka (od heljde), Sjeničke pite, orijentalnih poslastica... To je zasigurno najukusniji deo putovanja, ali i potvrda pravila da je najbolji način upoznavanja nove destinacije, preko lokalnih jela i mesta njihovog nastanka.
            Turistički procvat Sjenice, varoši na Pešteru,najvećoj visoravni na Balkanskom poluostrvu, jednoj od najvećih u Evropi, i najhladnijih, gde je u januara 1985. izmereno rekodnih -39,5°C, povezuje se sa otvaranjem Hotela „Borovi“ (2022) u punom kapacitetu, kojim je turistička ponuda ovog kraja dobila novu dimenziju. Hotel „Borovi“, na 1050mnv, luksuzno je opremljen objekat, koji raspolaže sa 158 smeštajnih jedinica i preko 350 kreveta. U stoletnoj borovoj šumi, pod kojom protiče reka Jablanica, smeštena je trim staza, koju gosti obilato koriste u cilju revitalizacije svog tela, uma i duha. Tri multifunkcionalne sale, od kojih najveća može da primi 350 učesnika, opremljene su vrhunskom opremom i mogu da odgovore svim zahtevima kongresnog turizma.        
            Hotel je poznat po jednom od najlepših Wellness&spa centara u Srbiji, u kojem se nalazi poluolimpijski zatvoren bazen i bazen za decu dubine 45cm, temperature 30°C, dok je luksuzan dizajn finske i aromaterapijske saune, parnog kupatila, slane i relaks sobe, prostora za masaže i fitness centra u saglasju sa doživljajem potpunog opuštanja i zadovoljstva...
Pravo otkrovenje su Hamam i Sultan hamam, koji svojim ekskluzivnim tretmanima bude osećaj prisustva u samom srcu Istambula, a ne na Pešteru. Tom osećaju doprinosi i angažman maserke, Turkinje, koja sprovodi poseban vid masaže karakterističan za podneblje iz kojeg dolazi - rekla je Larisa Sara Baltić, PR Hotela „Borovi“.
            Po njenim rečima Sjeničani i Sjeničanke su po prirodi dobri, druželjubivi ljudi koji vole svoju kulturu, ali cene različitosti koje turisti donose sa sobom. Oni svoje gostoljublje najradije pokazuju mestom gde se oseti duh Peštera, u Etno restoranu „Borovi“, mestu gde se pripremaju tradicionalna jela i delicije, od organskih namirnica sa Farme „Caričina“ porodice Selek.
            Na prostoru Farme, od vajkada su se zaustavljale vojske jer je primećena drugačija energija, a proces oporavka vojnika brži. Tu se nekada nalazila dubrovačka carina, a karavani na tom putu odmarali se uz čajeve od ovdašnjeg bilja, posebno od IVE - biljke čudotvorne moći, pa se i danas veruje da „trava IVAod mrtva pravi živa“. Na Farmi porodice Selek, na površini od preko 600m2, u slobodnom sistemu ispaše, što hrani daje poseban ukus, gaji se veliki broj domaćih životinja, i preko 100 poludivljih konja isključivo radi upotpunjavanja lepote ambijenta.
            Larisa Sara Baltić je kao poseban kuriozitet otkrila plan brendiranja bivoljeg kajmaka, koji se uz bivolji sir proizvodi na Farmi, takođe i proces pripreme neobično velikog, belog konja - Mede, od milošte prozvanog Ginis, za obaranje rekorda i ulazak u Ginisovu knjigu rekorda. Meda, koji teži tonu i 400 kilograma, ima zadatak da dostigne težinu sadašnjeg rekordera od tone i 520 kg, za šta, smatraju Sijeničani ima objektivne šanse.
            Sjenica, sigurno nova turistička destinacija Srbije, s obzirom na veliki broj turista iz Beograda, a potom Novog Sada i Vojvodine, predstavila je početkom aprila atrakcije ovog kraja u Info centru Turističke organizacije Vojvodine. Za tu priliku pripremljen je štampani i video reklamni materijal i naravno, bogat izbor lokalnih specijaliteta.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com