Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE TOURCOMSERBIA PROJEKAT

TOURCOMSERBIA PROJEKAT

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            TOURCOMSERBIA projekat, finansiran od Fonda za nauku, ulazi u svoju završnu fazu realizacije. Projekat je započeo u januaru 2022., a završetak je planiran krajem 2024. godine. Projekat je rezultat saradnje Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, koji je nosilac projekta i Univerziteta Singidunum.

            U fokusu projekta je shvatanje značaja i pozitivnih doprinosa koje turizam može imati po privredu jedne zemlje i podsticanja na postizanje konkretnih rezultata razvoja s akcentom na održivost i unapređenje konkurentnosti turizma Srbije. 
            U prvoj godini implementacije TOURCOMSERBIA projekta kreiran je model za merenje i ocenu konkurentnosti koji čini sintezu naučne i stručne misli u ovoj oblasti. Sinteza ideja u ovakvom pristupu podrazumeva veliki iskorak na polju nauke i struke u međunarodnim okvirima, posebno jer ne postoji jedinstveni model za ocenu konkurentnosti koji može biti upotrebljen na primeru svake turističke destinacije. Pored toga, ako se doda da je većina postojećih modela teorijskog karaktera, da je mali broj praktičnih modela za ocenu konkurentnosti zaživeo i konkretno upotrebljen za inpute politici razvoja turizma u destinacijama, ovaj projekat će stvoriti jasne osnove sinteze teorijskih saznanja i mogućnosti praktične primene, a u cilju održivog razvoja turizma i unapređenja konkurentnosti Srbije kao turističke destinacije. 
            Model konkurentnosti je testiran na različitim ciljnim grupama – internim stejkholderima u turizmu Srbije (turistička privreda i ostali ključni akteri), lokalno stanovništvo, strani turoperatori i strani turisti. Istraživanja su sprovedena u periodu od marta 2023. godine do decembra 2023. godine. Ukupan uzorak je bio 974.
            Testiranjem modela se došlo do sledećih rezultata:
Prirodni i kulturni resursi najbolje su ocenjen faktor konkurentnosti Srbije kao turističke destinacije, što znači da Srbija ima bogate kulturne i prirodne resurse i velike potencijale za razvoj turizma. Najslabije ocenjen faktor je Kvalitet turističke ponude i infrastrukture, posebno uređenost pešačkih i biciklističkih staza, drumska infrastruktura, nivo higijene i čistoće, prilagođenost proizvoda i usluga osobama sa invaliditetom, ali i lokalnim potrebama.
Nedostaci u segmentima kao što su marketing, iskustvo posetilaca i ekološka održivost takođe su evidentni, pružajući jasnu sliku o oblastima koje zahtevaju poboljšanje kako bi se Srbija bolje pozicionirala na turističkoj mapi.
Takođe, istraživanje pokazuje da postoje razlike u percepciji između internih i eksternih stejkholdera, naglašavajući potrebu za koordiniranim naporima svih relevantnih aktera u cilju unapređenja turističke industrije.
Zaključak istraživanja ističe važnost daljeg razvoja turizma u Srbiji uz poseban fokus na poboljšanje kvaliteta ponude i infrastrukture, održivog menadžmenta, jačanje marketinga i promocije, kao i unapređenje situacionog okvira razvoja turizma, uzimajući u obzir preporuke i ocene različitih stejkholdera kako bi se postigao održiv i sveobuhvatan rast turističkog sektora.
            Monografija sa detaljnim rezultatima istraživanja, kao i preporukama za unapređenje turističke konkurentnosti Srbije će izaći na jesen 2024. Publikacija u PDF-u će se distribuirarati svim zainteresovanim turističkim radnicima i drugim zainteresovanim stejkholderima.

Tekst: Prof. dr Tatjana Pivac
Foto: Arhiva PMF-a

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com