Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Značaj turističkih novinara u razvoju turističke privrede Vojvodine

Značaj turističkih novinara u razvoju turističke privrede Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            „Kreativno turističko novinarstvo Vojvodine - turizam i mi", naziv je jednodnevne konferencije odžane 11. aprila, u organizaciji Udruženja turističkih novinara Vojvodine, uz podršku Sekretarijata za privredu i turizam Vlade AP Vojvodine, koja je pokretanjem dijaloga između donosilaca odluka, promotera turističke ponude i pružalaca turističkih usluga, imala za cilj unapređenje kompleksne turističke privrede.

            Povodom organizovanja ovakvog skupa u Info-centru Turističke organizacije Vojvodine bila su brojna pitanja na koja se tražio odgovor: pre svega o protoku informacija i saradnji na relaciji lokalna samouprava - turistička privreda i njeni akteri, gde je kao primer dobre prakse istaknuta saradnja lokalne samouprave Vršca i TO Vršac; značajno pitanje odnosilo se na doprinos turističkih novinara u razvoju i unapređivanju turističke ponude.
            - Na Konferenciju smo pozvali predstavnike 10 vojvođanskih opština (Novi Sad, Bač, Sombor, Subotica, Vršac, Zrenjanin, Bela Crkva, Inđija, Irig i Sremski Karlovci), predstavnike regionalnih i lokalnih samouprava, javnih institucija i privrednih subjekata iz oblasti turizma, da razmenom mišljenja, iznošenjem problema, ideja dođemo do saznanja kako bi mi, turistički novinari, mogli da doprinesemo bržem i uspešnijem razvoju turizma u Pokrajini - rekla je tom prilikom Grozdana Pašin, predsednik Udruženja turističkih novinara Vojvodine.
            Na osnovu dugogodišnjeg iskustva u Radio Novom Sadu, Grozdana Pašin jedan od predloga za poboljšanje informisanja u oblasti turizma vidi u povećanju broja novinara posvećenih isključivo turizmu koji obilaze terene (destinacije).
            Danas, Udruženje, osnovano 2006. godine, sa ciljem podsticanja razvoja turizma afirmacijom pozitivne turističke prakse, broji više pd 20 članova, nažalost ne naročito aktivnoh zbog obaveza u matičnim redakcijama.
            O značaju novinara specijalizovanih ili posvećenih turizmu, raspravljalo se i na prethodnom skupu u organizaciji Udruženja, koje je analizom tradicionalnog novinarstva i blogera koji se obraćaju preko društvenih mreža, i došlo do zaključka da tradicionalno novinarstvo ima mnogo više mogućnosti da se posveti određenoj destinaciji, ideji, dok su aktivnosti na društvenim mrežama dobre i korisne, ali i da je zadržavanje na određenoj temi daleko kraće. Ne umanjujući značaj bilo kojih oblika izveštavanja i komuniciranja sa publikom, tradicionalno novinarstvo je tom prilikom označeno delotvornijim, turistička ponuda potpunija i lakše dostupna ljubiteljima putovanja, te korisnija za obavljenje propagande na svim nivoima.
            Konferenciju „Kreativno turističko novinarstvo Vojvodine - turizam i mi" otvorito je dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com