Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Jaroslav Stevanov: Turistički vodič - privilegija i stil života

Jaroslav Stevanov: Turistički vodič - privilegija i stil života

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Jaroslav Stevanov, diplomirani menadžer i licencirani turistički vodič u Turističkoj organizaciji Grada Zrenjanina, dobitnik „Pupinove medalje“ u okviru 43. „Oktobarskih susreta“, za afirmaciju lika i dela jednog od najvećih svetskih naučnika Mihajla Idvorskog Pupina, profesionalac koji voli posao kojem je posvetio decenije svog života upoznavajući turiste sa gradom koji pred njim ne krije više nijednu tajnu, koje, pun entuzijazma, prenosi nadahnutno, zanimljivo i iz srca poštovaocima Zrenjanina.

            - Turistički vodiči su pravi ambasadori turizma koji dočekuju goste i grade prve, ujedno i najvažnije utiske o mestu, njegovom značaju, lepoti i unikatnosti (specifičnosti), koje će poneti kući. Samo jednom imaš pravo na prvi utisak i zato ne smemo da izneverimo očekivanja turista. Pogotovo što Zrenjanin, kao jedan od retkih gradova u Srbiji može da se pohvali lokalnim vodičima. I što je pobedio na izboru za Nacionalnu prestonicu kulture 2025. godine, kada se planiraju dodatne turističke aktivnosti - kaže gospodin Stevanov, koji svoj kvalitetan rad, kao i rad TOG Zrenjanina, i nosioca turističke ponude grada, duguje odličnoj saradnji sa lokalnom samoupravom.
            Naš sagovornik podseća da je u Zrenjaninu, u okviru Udruženja turizmologa formirana SEKCIJA TURISTIČKIH VODIČA, u kojoj su regrutovani turistički vodiči sa licenom Ministarstva turizma Republike Srbije. U skladu sa zakonskom regulativnom, obuku i polaganje ispita prošlo je 11 vodiča koji su početkom 2007. stekli zvanje - lokalni turitički vodić Zrenjanina. Danas je stanje drugačije, a mladi malo zainteresovani za poziv vodiča:
            - U okviru Srednje ETŠ, smer turistički tehničar, držim blok nastavu pokušavajući da animiram učenike i uključim u ovu priču. To ide dosta sporo, jer mladi ne prepoznaju šansu u tom segmentu obrazovanja, ali smo imali lep primer dečka koji je došao u Turističku organizaciju Grada Zrenjanina sa željom da bude turistički vodič. Uputio sam ga na pravu adresu i očekujemo da nakon završenog kursa za turističkog vodiča počne da radi ovaj posao, jedan od najlepših koji inspiriše, omogućava putovanja i upoznaanje novih ljudi - kaže Jaroslav Stevanov u nadi da će mu se uskoro pridružiti mlad reprezent grada i njegovih blaga.
            Zrenjanin je, po rečima gospodina Stevanova, Bogom dan za turiste, zbog zanimljive istorije, interesantne arhitekture, pionirskih ideja realizovanih na obali grada na Begeju, brojnih sela jedinstvenog sadržaja, i u najnovije vreme originalnih manifestacija, poput DANA PIVA u avgustu, i sve značajnijeg, reprezentativnog BANATSKOG FESTIVALA VINA u Gradskoj bašti u srcu Zrenjanina.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com