Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dr Nenad Ivanišević: Politika razvoja turizma i državnih institucija

Dr Nenad Ivanišević: Politika razvoja turizma i državnih institucija

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Da je razvoj turističke privrede deo opšte državne politike i politike društvenog razvoja u celini, potvrdilo je prisustvo dr Nenada Ivaniševića na Konferenciji Udruženja turisitčkih novinara Vojvodine, koje je pod nazivom „Kreativno turističko novinarstvo Vojvodine - turizam i mi",  održano u Info centru Turističke organizacije Vojvodine.
            Treba podsetiti, da je dr Nenad Ivanišević obnovio znak „Najbolji iz Vojvodine“ kojim je trasiran put vraćanja turističkog patriotizma i razlog da „budemo ponosni na naše, lokalne proizvode, a ne da gledamo u tuđa dvorišta i divimo se nečemu što je preko granice“.

            Dr Ivanišević je primetio ogroman značaj rada medija, jer se bez odlične medijske promocije ne može govoriti o izgradnji novih i potvrdi starih turističkih destinacija, a da je uloga novinara iz ugla kreativnog novinarstva veoma značajna, uprkos činjenici da težište informisanja sa konvencionalnih medija prelazi na društvene mreže.
            S tim u vezi, pokrajinski sekretar je obavestio prisutne o raspisivanju posebnog konkursa za podršku medija iz oblasti turizma:
            - Na taj način želimo da pomognemo i lokalnim samoupravama koje nisu predvidela sredstava u budžetu za marketing, reklamiranje destinacije. Planiramo da uvedemo posebnu budžetsku liniju koja će imati za cilj podršku medijima koji izveštavaju o turizmu na teritoriji AP Vojvodine. Prezadovoljan sam jer nema nijedne lokalne samouprave koja prethodnih 7 - 8 godina nije napravila pomak u oblasti privrede, turizma, zapošljavanja i na kraju svog prvog mandata i nekoliko milijardi uloženih u turizam i privredu, možemo da govorimo o istorijski niskoj stopi nezaposlenosti i istorijski visokoj stopi posećenosti APV, koja je nadmašila rekordnu 2019. godinu. S toga, ne zaboravljajući veliku podšku Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava, možemo biti ponosni na rezultate i u privredi i u turizmu AP Vojvodine u prethodnom periodu.
            Kada je u pitanju seoski turizam, Pokrajinska vlada u saradnji sa Ministarstvom omladine i turizma sprovela je promotivnu kampanju za podršku ruralnom turizmu od 150 miliona gde svako seosko domaćinstvo ili salaš:
            - Ovo je značajno jer smo za sve ove godine, koliko sam na čelu Sekretarijata za privredu i turizam, preko 40% sredstava namenili ruralnim sredinama, svakako podsticajno jer sada, kada odemo u mnoge ruralne sredine možemo da nađemo upravo objekte koji su nastali ili su se razvili zahvaljujući sredstvima Pokrajinske vlade - dodao je dr Ivanišević, podsećajući da turističkom razvoju prethodi razvoj putne infrastrukture, poput brze saobraćajnice „Osmeh Vojvodine“, „Fruškogorskog koridora“, te završetak pruge Beograd-Subotica, koji je za prvih 10 meseci prevezao preko milion ljudi, a čijim se okončanjem realno očekuje značajan turistički napredak Subotice i drugih mesta.       
            Planovi Sekretarijata za privredu i turizam u narednom periodu predviđaju nekoliko novih konkursa:
            - Konkurs za podršku mladim preduzetnicima, sa posebnim težištem na ženskom preduzetništvu, sa idejom da što više mladih ljudi krene u preduzetničke vode;
            - Poseban Konkurs za podršku mladim preduzetnicima u oblasti turizma, podsticaj u cilju da otvaraju svoja domaćinstva;
            - Konkurs za podršku porodičnim firmama, sa više od 50% zaposlenih iz porodice vlasnika, kao podrška malim porodičnim firmama;
            - Konkurs koji se odnosi na privredu i turizam, a obuhvata IT sektor usmeren na razvoj domaće IT industrije, kao pomoć razvoju domaćih softverskih rešenja implementiranih isključivo u domaće firme, turističke i ugostiteljske objekte, domaću privredu uopšte. 

Foto: Sonja Babić - Vejnović


 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com