Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Boško Vučurević: Obuka poljoprivrednih proizvođača za trgovanje na berzi

Boško Vučurević: Obuka poljoprivrednih proizvođača za trgovanje na berzi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            „Obuka za trgovanje na berzi - upravljanje tržišnim rizicima", organizovana u saradnji Privredne komore Vojvodine (PKV) sa Produktnom berzom Novi Sad, Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu i Zadružnim savezom Vojvodine (ZSV), 11. aprila, imala je za cilj da privuče što više poljoprivrednih proizvođača radi sticanja osnovnih znanja vezanih za trgovanje na berzama poljoprivrednih proizvoda.

            Boško Vučurević, predsednik PKV, domaćin ovog eminentnog skupu, na kojem su istaknuti poznavaoci ekonomske zakonitosti u uslovima tržišnog privređivanja pokušali da prenesu što više znanja našim poljoprivrednim proizvođačima o tome kako da upravljaju svojim zalihama, robom i spreče rizike u poslovanju.
            - Poljoprivreda je specifična privredna grana puna rizika. Na nju utiču vremenske (ne)prilike, tržište i njegove različitosti, nesklad između ponude i potražnje, a nikako se ne sme podceniti globalni uticaj na cene poljoprivrednih proizvoda. Našim poljoprivrednicima smo pokušali da približimo sve one specifičnosti koje globano tržište nosi sa sobom, a pošto su deo globalnog tržišta, uticaji svetskih promena na tržište  imaju značajan utjecaj i na rad (učinak) naših poljoprivednika – objasnio je gospodin Vučurević.
            Zato, po rečima direktora, treba znati kako i na koji način trgovati, ali treba imati i osnovno znanje, predikcije kada prodavati robu, kada izlaziti na tržište, osmatrati i osluškivati globalno tržite. Radi se o trendovima i na bazi trendova mogu se donositi zaključci, dodao je u uvodnoj reči predsednik.
            Statistika govori da je prošle godine u AP Vojvodini zabeležen izvoz poljoprivrednih proizvoda u iznosu od dve milijarde evra, što je za 08% manje u odnosu na prethodnu, kao posledica vrlo teškiih uslova i uticaja nelojalne konkurencije. Za prva dva meseca 2024. zabeležen je rast izvoza agrarnih proizvoda od 14% u odnosu na isti period prošle godine, odnosno oko 320 miliona evra agrarnih proizvoda, a taj trend je nastavljen i tokom marta.
            - Nadamo se boljim uslovima i nastavak povećanog izvoza do kraja godine - zaključio je gospodin Vučurević.
            Ova obuka, deo je pristupa konceptu savremene poljoprivrede bazirane na znanju potrebnom za njen pozitivan efekat. Sama proizvodnja, zasnovana na primeni najsavremenijih tehničko-tehnoloških rešenja, ne dovodi nužno do zarade i profita. Ali, uz znanja o plasmanu agrarnih proizvoda - gde, kada i kako u uslovima današnjeg privređivanja daju mogućnost poljoprivrednicima da predviđaju i blagovremeno reagiju na dinamična tržišna kretanja.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com