Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prof. dr Nedeljko Tica: Sve što treba znati o berzi

Prof. dr Nedeljko Tica: Sve što treba znati o berzi

  • PDF

            - Poljoprivredni fakultet je sa velikim zadovoljstvom prihvatio ideju Privredne komore Vojvodine (PKV), Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) i Produketne berze da zajednički organizujemo kurs kojim ćemo polaznicima omogućiti da steknu osnovna znanja vezana za trgovanje na berzama poljoprivrednim proizvodima - istakao je prof dr. Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i nastavio:

            -  Pre više od 100 godina nemački stručnjaci su za svoje proizvođače kazali „Dosta ste jaki pri plugu, ali slabi pri trgu (tržištu)“. Ta ocena bi možda važila za sve poljoprivredne proizvođače, i to ne samo kod nas, što nije rezultat njihovog slabijeg obrazovanja iz te oblasti, već činjenice da se tržišna kretanja i njihove prognoze teško mogu planirati i predvideti.
            Ono što je moguće, rekao je u nastavku obraćajući se učesnicima „Obuke za trgovanje na berzi - upravljanje tržišnim rizicima", održane 11. aprila u prostorijama PKV, je steći osnovna saznanja kako funkcionišu berzanski mehanizmi u razvijenijim tržištima poljoprivrednih proizvoda polazeći od ideje da naši poljoprivrednici ovladaju tim mehanizmima.
            Dr Tica je predložio da se uputi poruka donosiocima zakona i propisa o normativnom uređenju našeg tržišta, kako bi se približio savremenim svetskim standardima.
            Obuka je sprovedena interaktivno sa direktnim pitanjima polaznika i diskusijom. Bila je to jedinstvena prilika da se poljoprivredni proizvođači upoznaju neposredno i sa učesnicima koji se bave trgovimom na berzama i iz prve ruke čuju o mogućnostima i kako kroz blagovremenu prodaju poljoprivrednih proizvoda mogu da povećaju svojuu zaradu, profit, ne samo povećanjem prinosa u poljoprivrednoj proizvodnji nego odlukom o danu ili momentu kada treba da prodaju svoje poljoprivredne proizvode.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com