Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Mr Jelena Nestorov: Ovladavanje mehanizmom tržišta poljoprivrednih proizvoda - potreba i nužnost

Mr Jelena Nestorov: Ovladavanje mehanizmom tržišta poljoprivrednih proizvoda - potreba i nužnost

  • PDF

            Sistemskim pristupom uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda nameće se potreba da se najšira poljoprivredna javnost uključi u ovaj projekat. Da bi taj cilj bio realizovan, neophodna su elementarna predznanja o tržištima i berzama kao organizatorima tržišta.

            Mr Jelena Nestorov, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), rado je prihvatila ideju o učešću na „Obuci za trgovanje na berzi - upravljanje tržišnim rizicima", organizovanoj u saradnji sa Privrednm komorom Vojvodine (PKV), Produktnom berzom Novi Sad i Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu, samtrajući da je svaka edukacija, posobno ovog tipa, danas veoma bitna kako za poljoprivrednike tako i za svakog menadžera u poljoprivredi.
            - Posao menadžera u poljoprivredi postaje sve teži i odgovorniji posao. Bili smo svedoci brojnih poremećaja na tržištu i eksternih faktora koji su uticali na njega. Sve te krize prvo zahvataju tržišta energenata i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Znanje i veštine, te dostupnost pravovremenim informacijama, predstavlja alat kako za poljoprivrednika, tako i za svakog menadžera u poljoprivredi, kako bi, što je više moguće, ovladao situacijom koja može da obezbedi poslovanje sa profitom, doboti a ne ispod troškova proizvodnje – istakla je predsednica.
            Po njenim rečima, za znanje o hartijama od vrednosti, o funkcionisanju finansijskih berzi, robnih berzi u oblasti poljoprivrede, bar u elementarnom znanju, potreban je normativni okvir koji bi u skladu sa savremenim tokovima u svetu, regulisao i naše (robno) tržište.
            - Edukaciju „Obuka za trgovanje na berzi - upravljanje tržišnim rizicima" smatram neophodnom, kvalitetnom i potrebnom – zaključila je svoje uvodno izlaganje mr Jelena Nestorov i uputila svima koji su u poljoprivredi i menadžerima na mikronivou na svom gazdinstvu, da se permanentno obrazuju u ovim ekonomskim temama koje su od ključnog značaja za uspešnost proizvodnje.
            Na obuci su prezentacije održali Žarko Galetin, agroekonomski analitičar, koji je govorio o aktuelnoj situaciji na tržištu hrane, i dr Mirela Tomaš Simin, koja je govorila o teoriji cena poljoprivrednih proizvoda.
            Ovo je samo prva u nizu obuka u Privrednoj komori (PKV), a neke od tema narednih tema odnosiće se na praćenje trendova i plasman na tržištu.


 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com