Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Dr Jovan Pejčić: Tamburaška kultura otvara sva vrata

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            U Muzeju Tamburica festa smeštenom u raskošnoj Menratovoj palati u starom jegru Novog Sada, otvorena je izložba slika XVI saziva Likovne kolonije pod nazivom -„Etnomuzikologija i likovnost 2023“ u selekciji dr Danila Vuksanovića, programskog direktora Galerije Matice srpske. Tako je Muzej za nešto više od godinu dana od otvaranja, po ko zna koji put potvrdio svoju ulogu kreatora i organizatora manjih i većih događaja i druženja naslonjenih na umetničku, kulturnu, a najviše na dva veka dugu tradiciju tamburaške muzike na ovom prostoru, značajno oplemenivši turističku ponudu grada.

            Na izložbi je predstavljeno 13 radova umetnika inspirisanih etno muzikologijom i tamburaškom muzikom. Autori radova: Goran Knežević (Trebinje), Vicko Buktenica (sa Šolte), Vlado Njaradi (Vrbas), Uglješa Colić i Jovana Popović (Sremski Karlovci), Miloš Vujanović, Milena Cvetković, Sonja Boruš, Stanko Rodić, Dušan Savković Dukati i Milenko Jović (Novi Sad), pronašli su svoj link sa tamburicom i postali deo ove priče, a sugrađani i njihovi gosti će moći da je posete u naredna tri meseca trajanja izložbe.
            - Trenutno se u fundusu Muzeja nalazi 186 ulja na platnu, što predstavlja svojvrsno kulturološko blago. Te radove s vremena na vreme selimo i priređujemo izložbe po drugim gradovima u zemlji i regionu. Naša primarna aktivnost je organizacija Festivala „Tamburica fest“, osnovali smo „Svetsku Tamburašku Asocijaciju“ sa sedištem u Novom Sadu, osnovali Muzej, snimamo filmove među kojima i dugometražni dokumentarni film o neimarima originalnog zvuka „Zaustavite Dunav i skazaljke stare” režisera Salija S. Sallinija iz Turske, prikazanog širom zemlje; bavimo se naučno-izdavačkom delatnošću, ukratko, uključili smo sve što gravitira prema tamburi i tamburaškoj muzici i predstavlja svojevrsnu promociju kulture kao deo našeg identiteta - podsetio je dr Jovan Pejčić, pokretač projekta i direktor „Tamburica festa".
            Sam Muzej je postao mesto susreta svega što je vezano za umetnost, kulturu, tamburicu i najposećeniji prostor ovog tipa u gradu. Osim izložbi, u ovom prostoru dešavaju se razni „happeninzi“, muzički programi. Nekada i spontani, kao što je bila poseta članova Centra tamburaške kulture na čelu sa Zoranom Bugarskim Bricom, umetničkim rukovodiocem i koorinatorom Centra, čuvenim virtuozom primašem, koji su oduševljeni prostorom održali koncert za svoju dušu i još po nekog.
            Dr Pejčić je takođe istakao da je poslednjih godina podrška Grada Novog Sda i Pokrajine zadovoljavajuća i da je za njega jedno veliko olakšanje stasavanje njegovog tima, koji je preuzeo na sebe gro organizacionih poslova i realizaciju.
            - Svi vole tamburicu i rado su deo ove priče. Što god da organizujemo, od koncerata, manifestacija, snimanja filmova, objavljivanja stručnih radova, kataloga, svi su uz nas i nikada nas niko nije odbio, što nam uliva snagu za dalji rad - rekao je dr Jovan Pejčić, najavljujući ovogodišnji „Tamburica fest“ od 12-15 septembra, za koji je bogat i sadržajan program već definisan, preostaju samo finese.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com