Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Mladi čuvari srpskog identiteta u poseti Gradskoj kući u Novom Sadu

Mladi čuvari srpskog identiteta u poseti Gradskoj kući u Novom Sadu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Najbolji dečji folklorni ansambli Srbije okupljeni na Festivalu „Ruka u ruci“ održanom  13.04.2024. godine u Novom Sadu, koji je po peti put organizovao Savez kulturno-umetničkih društava Srbije i Folklornog ansambla „Vila“ SKUD „Železničar“ iz Novog Sada, učinili su prijatan suotnji aprilski dan još lepšim i radosnijim. Pre večernjeg koncerta na SPENS-u, članovi KUD-ova obišli su istorijske Sremske Karlovce, posetili nekoliko fruškogorskih manastira i znamenitosti grada domaćina.

            Mladi folkloraši, članovi dečjih ansambala iz Beograda, Zemuna, Pećinaca, Šimanovaca, Dobanovaca i Novog Sada, prodefilovali su gradom u narodnim nošnjama i posetili Gradsku kuću, gde su ih primili Igor Crnobarac, zamenik gradonačelnika Novog Sada  i Dalibor Rožić, član Gradskog veča za kulturu.
            Gospodin Crnobarac je ovom prelepom skupu poželeo toplu dobrodošlicu:
            - Ništa lepše ne upotpunjuje početak proleća nego šarenolikost dečjeg festivala. Okupili smo se ovde zbog naše tradicije, muzike i pesme. Ovaj susret doprinosi negovanju nematerijalnog kultrunog nasleđa Srbije a posebno mi se sviđe što su organizatori u opisu ove manifestacije upotrebili SABORNOST - pravu reč za ono što „Ruka u ruci“ predstavlja, sabiranje dece i građana Republike Srbije kroz jedinstvenu formaciju kola, jačanje zajedništva i vere u našu zajedničku svetlu budućnost. U folkloru se ogleda lepota jednog naroda, lepota negovanja nematerijalnog nasleđa. Folklor generacijama putuje kroz vreme, kao poruka naših predaka i nastavlja svoj put ka budućim generacijama. Uvek treba da se podsetimo odakle smo potekli jer na tome počiva sve ono što imamo, sve ono što smo danas i po čemu smo prepoznatljivi svuda u svetu. Hvala vam što prenosite narodnu pesmu i igru, doprinoseći očuvanju nacionalnog identiteta. Divan je način na koji ste stigli do Gradske kuće i hvala vam što ste svojim defileom, svojim nošnjama i osmesima ulepšali centar našeg grada. Želim vam sreću na večerašnjem nastupu na SPENS-u, na koncertu na kojem će Novosađani imati priliku da vide vas, najbolje dečje ansamble koje Srbija može da ponudi, i da spoznaju lepotu našeg tradicionalnog plesnog nasleđa.
            Milorad Lonić, predsednik Predsedništva Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije, direktor i umetnički direktor Ansambla „Vila“ zahvalio se domaćinima u ime svih prisutnih na srdačnom prijemu učinivši tim činom festival „Ruka u ruci“ još lepšim i dostojanstvenijim. Posebno se zahvalio na ukazanom poverenju kao i bezrezervnoj podršci negovanju nematerijalnog nasleđa Srbije i njegovog održivog razvoja.
            U ime sećanja na ovaj skup, gospodin Lonić je gospodinu Crnobarcu uručio monografiju  “Sto godina od prisajedinjenja Vojvodine matici Kraljevini Srbiji 1918- 2018. godine” i Monografiju ansambla „Vila“  kojom je obuhvaćeno poslednjih 25 godina rada umetničkog tima, još uvek aktivnog, od 90 godina, koliko SKUD „Železničar“ obeležava ove godine, delujući pod pokroviteljstvom Vladike bačkog Irineja Ćirića, koji je pre dve godine proglašen za sveca.
            Gospodinu Rožiću, uz posebnu zahvalnost za sve ono što dugi niz godina čini za KUD-ove i Savez KUD Srbije, uručena je monografija “Stari gradovi Srbije.
            Na kraju, u ime sećanja na posetu Gradskoj kući i ovaj dan, domaćini Igor Crnobarac i Dalibor Rožić, uručili su zahvalinice svim predstavnicima Kulturno-umetničkih društava učesnika Festivala “Ruka u ruci”.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com