Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Ruka u ruci: Saborovanje mladih folkloraša

Ruka u ruci: Saborovanje mladih folkloraša

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Folklorni ansambl „Vila“ Srpskog kulturno-umetničkog društva „Železničar“ bio je domaćin petog Festivala „Ruka u ruci“, koji je okupio mladost, njihovu naklonost tradiciji. U ovom spektaklu, koji je za cilj imao da pokaže moć sabornosti, učestovovali su članovi KUD-ova iz Beograda, Zemuna, Šumanovaca, Dobanovaca, Pećinaca, Vojvodine Stepe i Novog Sada.

            „Srbija u malom“ predstavljena je narodnom igrom i pesmom od strane devet najboljih KUD-ova u zemlji, koji su finale boravka u Novom Sadu, 13. aprila,održali, po sudu umetničkih rukovodilaca Društava i publike, fantastičan koncet. Neko je nastupio sa dve neko sa tri igre, u svakoj sa naglašenim poletom i ljubavlju za kulturu koja sačuvana u originalnim oblicima, čuva duhovnu vrednost, identitet naroda i njegovo stvaralaštva.
            -Po prvi put smo uključili mlade, decu, jer je Festival „Ruka u ruci“ ujedno i „Tradicionalna igranka u savremeno doba“. Pored prezentativnog dela koji je važan za scenu, umetnost i tradiciju, želeli smo da istaknemo i participativan aspekt ovog našeg prostora, gde se poštuju individualnost, inovativnost i  improvizacije. U tom smislu u prostorijama Ansambla FA „Vila“održane su i radionice gde su igrane tradicinalne igre i gde su učesnici, na osnovu svog (pred)znanja i veština, prezentovali svoje ideje. Insistiramo na ovakvom načinu rada razvijajući kreativnost i inicijativnost igrača od najranijih dana -objasnio je Milorad Lonić, umetnički direktor Folklornog ansambla „Vila“, predsednik Predsedništva Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije.
            Gospodin Lonić se zahvalio Aleksandru Jovanoviću, solisti Ansambla narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“ i umetničkom direktoru KUD „Dukat“, na svesrdnoj animaciji ansambala, učesnika ovog događaja, na čijem su čelu profesionalni igrači Nacionalnog ansambla „Kolo“, što je doprinelo uspešnosti organizovanja Festivala u kojem je učestvovalo preko 300 dece. Među njima i Nina Bosiljčić, ćerka Jelene Tomašević i Ivana Bosiljčića, koji su tog dana imali treći u nizu koncerata „Naše veče“ u MTS dvorani u Beogradu.
            Gospodin Lonić se zahvalio i čelnim ljudima grada koji su materijalno i na svaki drugi način podržali ovu manifestaciju i za sve učesnike priredili svečani prijem, pokazavši koliko je veliko srce ovog grada dajući značaj onome što ova deca, na čelu sa svojim rukovodiocima rade.
            Tog 13. aprila, svi učesnici su posetili Sremske Karlovce i upoznali se sa prošlošću i bogatom kulturnom baštinom grada, potom i znamenitosti grada domaćina -Novog Sada, a u Sabornoj crkvi na jedan veličanstven način izgovorili molitvu u glas, i bili nagrađeni ikonicom za uspomenu koja će zasigurno, ostaviti trajni zapis na učešće na Festivalu i druženje.
            Umetnički direktor je rekao i da je Festival „Ruka u ruci“ biojoš jedna potvrda da ovakvu manifestaciju ne samo da treba nastavti već i proširiti, obogatiti novim sadržajima.
            „Ne postoji bolji osećaj od onog kada staneš na scenu, trenutak kada nije važno ko si, šta si, kakav si... Bitno je samo da zadržiš osmeh i uživaš u onome što radiš, trudeći se da radiš najbolje što umeš“ -kažu folkloraši, koji igrajući, pevajući, družeći se, imaju priliku da kroz inicijativnost, individualnost, kreativnost koja se kod njih u ovakvim institucijama sa ovakvim rukovodstvom, podstiče, izgrade SVOJ pogled na svet, dinamičniji, zanimljiviji i pun ljubavi.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com