Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Održana Godišnja skupština Zadružnog saveza Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Dana 25.04.2024. godine u Novom Sadu održana je redovna godišnja sednica Skupštine Zadružnog saveza Vojvodine. Sednici su kao gosti prisustvovali Ivana Popović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Aleksandar Panovski, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Na sednici su usvojeni Izveštaj o radu Saveza i drugi izveštaji.

            Predsednica Saveza mr Jelena Nestorov Bizonj je istakla da zadružni sektor i poljoprivrednici posluju u izuzetno teškim uslovima, i da je neophodna promena odnosa države prema zadružnom sektoru i ustanovljenje agrarne politike koja će prepoznati značaj i ulogu zemljoradnčkih zadruga.
            Državna sekretarka Ivana Popović je istakla da je potrebno unapređivati saradnju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Zadružnog saveza Vojvodine, koji je izuzetno aktivan u predlaganju mera za unapređenje položaja zadruga i zadrugara, te da bi u budućem periodu trebalo planirati formiranje međusektorske radne grupe koja bi identifikovala potrebne mere za unapređenje razvoja zemljoradničkih zadruga i onih grupa poljoprivrednika koji nisu dovoljno obuhvaćeni aktuelnim merama ekonomske politike u poljoprivredi.
            Aleksandar Panovski, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je istakao da postoji mnogo prostora za unapređenje položaja zemljoradničkih zadruga u agrarnoj politici u budućem periodu. Posebno je istakao da su u uslovima za konkurisanje na novom Konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje i opreme za poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka u AP Vojvodini u 2024. godini uvršteni predlozi Zadružnog saveza Vojvodine za mogućnost učešća zadruga na konkursu koje su svrstane u srednja pravna lica, kao i zadruga koje imaju više od 99,9 ha poljoprivrednog zemljišta pod ostalim usevima. Navedeni predlozi Saveza čine jedan deo predloga datih u Elaboratu o efektima sprovođenja konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na zemljoradničke zadruge u A.P. Vojvodini u periodu 2018-2023 godine, koji je sačinjen od strane Zadružnog saveza Vojvodine u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu.

Izvor: www.zasav.org.rs 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com