Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prof. dr Sanja Škorić: Zelena budućnost Srbije

Prof. dr Sanja Škorić: Zelena budućnost Srbije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Treći Međunarodni naučni skup na temu „Zelene ekonomije - Cirkularne ekonomije“, održan je takođe po treći put na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu. Veliki broj naučnih radnika, univerzitetskih profesora, stručnjaka iz Srbije i regiona, kao i privrednika - preduzetnika kroz nekoliko panel diskusija izneli su konstruktivne predloge, sugestije o putevima i načinima realizacije Zelene agende za Zapadni Balkan iz 10. novembra 2020. godine, kojom se Republika Srbija obavezala na sprovođenje akcija i mera kojim bi se, po pitanju očuvanja životne sredine uskladila sa evropskim standardima.

            Pravni fakultet je uključen u ovaj značajan projekat na više načina. Kao suorganizator i aktivan učesnik; učešćem na projektima kojima je obuhvaćena ova tema, pre svega u projektu ERAZMUS+, koji se novim programima u periodu 2021-2027, između ostalog bave i pitanjima zelene inicijative, omogućavajući prisustvo još većem broju učesnika i širem spektru organizacija.
            Prof. dr Sanja Škorić, prodekan za nastavu na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe je primetila da i prepuna sala zainteresovanih govori o interesovanju za ovu temu.      Podsetila je i da je Fakultet za inženjerski menadžment (FIMEK), pored Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, takođe jedan od suorganizatora i aktivni učesnik ovog skupa, tim pre što je na osnovnim i master studijama od školske 2014/2015. godine uveden studijski program Ekologija - projektovan u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i Bolonjskom deklaracijom sa ciljem „pružanja sadržajnog i kvalitetnog obrazovanja, kao i formiranja i osposobljavanja mladih stručnjaka za uspešno delovanje i rešavanje problema u oblasti ekologije“.
            Dr Sanja Škorić je, u ime organizatora i u svoje lično ime, u pozdravnom govoru na otvaranju naučnog skupa „Zelena ekonomija – Cirkularna ekonomija“ istakla važnu ulogu Pravnog fakulteta, kao visokoobrazovne institucije koja obrazuje buduće pravnike kroz „afirmisanje zakonskih okvira bez obzira koja tema je u pitanju, jer pravo je prisutno svuda. Pravnici imaju zadatak da u skladu sa pravnim okvirima primene, ako nađu potrebu nešto i promene, aktivno učestvujući na unapređivanju ove oblasti“.
            Dr Škorić je iskoristila priliku da u kratkim crtama predstavi Pravni fakultet za privredu i pravosuđe, koji je u sklopu Univerziteta privredna akademija 2000. godine osnovao  prof. dr Slavko Carić, implementiravši u nastavni plan i program godinama akumilarano znanje, što je dovelo do novog, naprednijeg sistema obrazovanja i veoma spcifičnog, do tada neprimenjivog načina rada sa studentima.“ U tom radu se insistira na poštovanju integriteta, timskom radu, efektivnoj komunikaciji, etičkom ponašanju, proatkvnom reagovanju na promene... Danas, neki od dva studijska programa (Opšte pravo i Pravo, bezbednost i kriminalistika) na sva tri akreditovana nivoa studija (osnovni, master i doktorske), pohađa 2.100 studenata, što takođe predstavlja budućnost Srbiju.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com