Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Maštovit i razdragan Đurđevački prolećni karneval

Maštovit i razdragan Đurđevački prolećni karneval

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Prolećni karneval, prvi u nizu budućih, održan je u petak, 26. maja 2024. godine, u Đurđevu (Opština Žabalj), u organizaciji Turističke organizacija Opštine Žabalj (TOO Žabalj) i pod pokrovitiljstvom lokalne samouprave.
            Otvarajući ovu nesvakidašnju feštu, koja je preplavila ulice sela izmamivši gotovo sve njegove građane, Uroš Radanović, predsednik Opštine Žabalj, iskreno i punog srca posebnu zahvalnost uputio je deci koja su uzela učešće u oslikavanju Uskršnjih jaja, kao i učesnicima karnevala, deci nižih razreda Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ i mališani iz predškolske ustanove “Đurđevak” iz Đurđeva.

            - Zamisao ove manifestacije, za koju, bez sumnje, vererujem da će postati tradicionalna, jeste da budemo u zajedništvu, jer zajedništvo je nešto što nas čini jačima. Kada smo zajedno lakše nam je da odgovorimo na brojne probleme i izazove. Verujem da ćete uživeti u današnjem programu koji je osmislala TOO Žabalj, i koristim priliku da se zahvalim Sergeju Zaporošcu, njenom direktoru, i da ga zamolim da ovaj projekat nastavi i sledeće godine kako bismo ga proširli i uživali družeći se sa našom decom - rekao je gospodin Radanović.
            Gospodin Zaporožac se, obraćajući se prisutnima, zahvalio na neuobičajeno velikom odzivu. Među publikom je osim Đurđevčana bilo dosta gostiju iz okolnih mesta, i svi bili oduševljeni prisustvom preko 200 dece koja su učestvovanjem u karnevalskoj povorci i defileom kroz centar mesta, ulepšala ovaj dan. Grupama, učesnicima u povorci, dodeljene su diplome za učešće.
            Potom je sledilo proglašenje pobednika u oslikavanju velikog uskršnjeg jajeta, uoči Cveti, nedelju dana pred Vaskrs, kada je Isus Hristos sa svojim učenicima svečano ušao u Jerusalim i od naroda bio dočekan sa palminim grančicama i cvećem.
            U ovom nadmetanju učestvovali su članovi KUD „Branislav Nušić“ Đurđevo, osnovano davne 1996. godine, Društvo za očuvanje i negovanje kulturne tradicije (DONKT) „Prelo“ Čurug, osnovano sa ciljem da na jednom mestu okupi folklornu baštinu kulturno-umetničkog društva dugu više od jednog veka, DONKT „Rogalj“ Žabalj. Za pobednike ovogodišnjeg takmičenja u oslikavanju ukršnjeg jaja, a na osnovu glasova svih koji su želeli da učestvuju u tome, proglašeni su članovi  DONKT. „Đerdan“ Gospođinci. Njima, kao i prošlogodišnjim pobednicima OŠ „J. J. Zmaj“ iz Đurđeva, kada je održano prvo takmičenje, Opština Žabalj organizovaće krajem maja - početkom juna „jednu lepu ekskurziju“.
            U nastavku programa održana je dečja predstava „Cvetana“ koju je organizovala dramska sekcija đurđevačke škole, a za malo starije, u večernjim časovima, muzička grupa „Apsolutno romantično“ održala je koncert.
            Paralelano sa ovim sadržajima, upriličen je i Bazar cveća i umeća, takođe obogativši ovaj događaj,
            Dobra organizacija, atraktivni sadržaji povezani sa tradicijom, učinili su ovaj festival posebnim doživljajem i deci i njihovim roditeljima, i svim žiteljima ovog lepog mesta u „Srcu Vojvodine“.

Više fotografija sa karnevala možete da pogledate na našoj Facebok stranici: https://www.facebook.com/topserbia.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com