Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Ansamblu „Vila“ dva laureata 1. stepena na međunarodnom festivalu

Ansamblu „Vila“ dva laureata 1. stepena na međunarodnom festivalu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Ansamblu „Vila“ dva laureata 1. stepena na međunarodnom festivalu 5. Međunarodni vokalno-horski festival-takmičenje „Pesni, opalennыe voйnoй” („Pesme nastale u plamenu rata”) Minsk 2024.

            Na međunarodnom festivalu u Minsku, ansambl „Vila“ Srpskog kulturno-umetničkog društva „Železničar“ iz Novog Sada je osvojio dva laureata 1. Stepena, u kategoriji solo narodne pesme i kategoriji vokalnih ansambla i horskih grupa. U kategoriji solo narodne pesme Laureat prvog stepena je dodeljen solistkinji ansambla „Vila“ Vanji Vujičić. Laureatom 1. Stepena, se okitila i ženska grupa pevača ansambla „Vila“, u kategoriji pevačkih ansambala i horova. Nadahnuti pevači, sjajni interpretatori naše tradicionalne pesme: Aleksandra Stojaković, Ljubica Grbović, Dušica Nikolić, Nataša Misić, Milica Lakić, Lara Olujić, Marija Lalović i Anđela Ubović su na najbolji način predstavili Grad Novi Sad i Republiku Srbiju.
            Od 24. do 25. aprila 2024. godine, u Minsku je održan 5. Međunarodni vokalno-horski festival-takmičenje „Pesme nastale u plamenu rata“, posvećen 80. godišnjici oslobođenja Belorusije od nacističkih osvajača. Takmičenje se održano u redovnom i daljinskom formatu u organizaciji Fakulteta estetskog vaspitanja Beloruskog državnog pedagoškog univerziteta.
            Svrha festivala-takmičenja je očuvanje i razvijanje nacionalnih tradicija duhovnog, moralnog, građanskog i patriotskog vaspitanja dece, omladine i učenika sredstvima horske i vokalne umetnosti. Festival-takmičenje je ove godine okupilo više od 1.500 učesnika, među kojima su solo izvođači (193), vokalni ansambli (24) i horske grupe (34) iz ustanova srednjeg, srednjeg specijalnog, visokog i dodatnog obrazovanja u Republici. Belorusija, Ruska Federacija i Republika Kazahstan, Republika Uzbekistan, Turkmenistan, Narodna Republika Kina, Srbija, UAE, Liban, Tunis...
            Svečano otvaranje festivala-takmičenja održano je 24. aprila u 11.00 časova u koncertnoj sali Beloruskog društva prijateljstva i kulturnih veza sa inostranstvom na adresi: Minsk, ul. Zaharova, 28.

Izvor: Ansambl „Vila“

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com