Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Prvomajski i uskršnji praznici u Loznici

Prvomajski i uskršnji praznici u Loznici

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Praznik rada na koji su se, ove godine, nadovezali uskršnji praznici, za turističke radnike predstavljali su poseban izazov, da sadržajno i programski povežu ova dva značajna datuma i „produže“ seriju događaja, a Grad Loznicu učine izuzetnom turističkom destinacijom sa mnoštvom jedinstvenih povoda za potpuno uživanje.

            Da sve bude raznolikije i interesantnije Grad Loznica, organizator svih prolećnih manifestacija, u saradnji sa Turističkom organizacijom Grada Loznice, priredio je mnoštvo zanimljivosti, počev od trećeg Statua fest-a, jedinstvenog festivala ne samo u Srbiji već i u Evropi, i ne tako čestog u svetu, gde se Kristian Al Droubi, kao idejni tvorac lozničkog festivala, potrudio da putem Street Art-a uspostavi direktnu komunikaciju sa publikom.
            Tako su se živopisne Statue, uz pratnju uličnih svirača i zabavljača „selile“ iz Loznice do banjskog parka Banje Koviljače i znamenitog mesta Tršić. Pored „Statua fest-a“ gosti su mogli da posete Sajam cveća u Banji Koviljači, da se provozaju fijakerom, isprate brojne događaje u parku, od dečjih i lutkarskih predstava, koncerata, do umetničkih radionica i večernjom pozorišnom predstavom u najreprezentativnijem zdanju u Banji - Kur salonu.
            Prvomajski uranak na Gučevu, uvek je i podsećanje na Gučevsku bitku - Bitku iznad oblaka, prvu u nizu bitaka u Velikom ratu na tlu Srbije, odakle se kao na dlanu pruža pogled na grad i njegovu okolinu. Posebno na krivudavu Drinu i „drinsku rivijeru“ sa brojnim plažama i objektima, od kuća - sojenica, preko glampinga (urbanog kampovanja) do velelepnih vila. Tačka koja se ne zaobilazi je Etno selo „Sunačna reka“,  kompleks za odmor, sport, rekreaciju i relaksaciju uma i tela, uz kulinarske delicije ovog kraja.
            Prelazak sa prvomajskih na usrkšnje praznike započeo je ispred Centra za kulturu „Vuk Karadžić“, na glavnom gradskom šetalištu, radionicom za decu u kojoj su mališani šarali jaja. Sve se to događalo u okviru tradicionalnog Etno bazara, na kojem se svake godine predstavljaju poljoprivredni proizvođači, predstavnici starih zanata ovog kraja i gljivari GD „Ljubomir Vuksanović Barle“.
            Uoči Vasrksa - najradnosnijom hrišćanskom prazniku koji se obeležava okupljanjem porodice i proslavlja u okruženju porodičnog doma u veselju, radosti i druženju sa najbližima, Lozničani se svake godine okupljaju u manastiru Tronoši, gde se održava više vekova star običaj prenosa tzv. ratarskih sveća u manastir. Događaj privuče više od hiljadu domaćina i sve više turista, koji prisustvuju donošenju 50kg teške sveće preko planine i svečanom unošenju u manastir, gde će ostati narednih godinu dana.
            - Livenje i prenos voštanih sveća (ratarskih), namenjenih crkvi lep je običaj ljudi ovog kraja, koji putem vere nastoje da sačuvaju i prenesu običaje, tradiciju i kulturne vrednosti mlađim generacijama - kaže Snežana Perić, direktor TOG Loznica, koja je sa svojim vrednim timom uspela da poveže i sve planirano ostvari. Zato je i ovog Prvog maja uoči Uskrsa, Loznica bila prepuna turista koji su nesmetano prelazili relaciju Loznica - Banja Koviljača - Tršić kako bi ispratili što više događaja.
            Usrkšnji praznici se završavaju u nedelju, 05. maja dočekom učesnika 25. Kajakaške regate rekom Drinom kod „Vile Nešić“ i „Tucijadom“ u porti Crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Loznici.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com