Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Ratarske sveće Manastira Tronoša

Ratarske sveće Manastira Tronoša

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Zahvaljujući značaju i odnosu prema kulturnoj tradiciji Saveta Evrope kroz podizanje svesti u isticanju principa i vrednosti koje ova međunarodna organizacija sa sedištem u Španiji promoviše i štiti, otvaraju se mogućnosti da u punom obimu sagledamo naš odnos prema kulturnom blagu Republike Srbije. To pobuđuje nadu ne samo o većim mogućnostima za očuvanje nacionalnog blaga već i saznanju svetske kulturne zajednice o onome što se ovde krije.

            Mr Snežana Nešković Simić, direktor Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica, prenela je saopštenje Saveta Evrope kojim je Srbija pozvana da se vaskršnjim običajima priključi Kultrunim rutama Saveta Evrope, koje ova organizacija prati od 2012. godine u katoličkim zemljama poput Portugala, Španije, Malte, Italije, Hrvatske, Slovenije..., a od ove godine i Republike Srbije.
            - Na poziv Ministarstva kulture, koordinatora aktivnosti u okviru ove inicijative, u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine predložen je jedinstven običaj izlivanja ratarskih sveća koji pripada manastiru Tronoša, a mi imamo privilegiju da se održava ovde. Ovaj običaj je prilika da se vidi nešto posebno - viševekovno i još uvek živo - ističe mr Snežana Nešković Simić.
            Prema svedoćenju naše sagovornice, običaj prinošenja tzv. ratarskih sveća na Veliki četvrtak vezan je za manastir Tronošu, i ne samo što je jedinstven u Srbiji već i u pravoslavnom svetu. On se sprovodi još iz perioda robovanja pod Turcima, a od 2012. godine upisan je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. U ovom događaju učestvuje više hiljada ljudi, meštana i svake godine sve više turista.
            Pošto nekada nije bilo uslova da se izlivaju u crkvama, to je narod radio u svojim kućama. Danas se jedna izliva u manastiru Tronoša, od priloga prikupljenih od meštana Tršića i Korenite, a druga u crkvi Svetog Georgija u Zajači, od priloga prikupljenih tokom godine od meštana sela Zajača, Gornje Borine i Paskavica. Prilog može biti u svećama, ostacima starih sveća koje se pretapaju u nove a neki prilažu i novac za koji se kupuje vosak za nove sveće.
            Kod kapele Sv. Pantelejmona sa česmom Devet Jugovića, koju su po legendi sagradili Jug Bogdan i braća Jugović, ispred porte manastira Tronoše, narod, kao i u stara vremene, čeka sveću koju iz crkve u Zajači četvorica snažnih momaka, pet kilometara ni malo lakim planinskim stazama nosi ispred litije i uz blagoslov sveštenika.
            Sveće su teške i do 50 kg, visoka 150 cm, i spajaju ih ispred spomen česme Devet Jugovića, te litijom oko manastira svečano unose u Crkvu Vavedenja Presvete Bogorodice, gde se postavljaju uz oltar. Pale se svake nedelje u vreme službe i praznicima kako bi „gorele za zdravlje, sreću i napredak“. Desnu sveću priložu Tršić i Korenita, dok je za levu zadužena Zajača, Paskovac, Gornja Borina i ostali priložnici. I tako do naredne godine kada će biti zamenjene novim.
            - Unošenje ratarskih, ili oračkih sveća pripada vaskršnjim običajima. Uz ovaj i farbanje uskrišnjih jaja voskom, privukao je pažnju Saveta i prepoznao kao nešto što je naše, autentično, što treba da čuvamo. Jer, ako je do nas došlo kroz dug period trajanja, na nama je da ga sačuvamo - kaže mr Snežana Nešković Simić.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com