Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM SEOSKI TURIZAM Restoran PROMAJA, biser u mozaiku najlepšeg sela u Srbiji - Tršiću

Restoran PROMAJA, biser u mozaiku najlepšeg sela u Srbiji - Tršiću

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Nije jedini na prostoru Etno-kompleksa Tršić, ali je jedno od onih mesta koje obavezano treba posetiti. Restoran PROMAJA utopljen u živopisni krajolik najpoznatijeg i najposećenijeg sela u Srbiji - Tršića, pored kojeg (kroz koji) protiče rečica Žeravija, nudi izvanredan užitak u specijalitetima kraja pripremljenih na starinski način.

            U okviru Vukovog spomen parka, na svega sedam kilometara od Loznice, osim  posebnog etnografskog, istorijskog, kulturološkog doživljaja restoran PROMAJA, nudi nesvakidašnji doživljaj u bojama prirode, spokoja, istorijskog kontinuiteta, svakako ukusa, kao odrednica identiteta sadašnjeg trenutka čvrsto naslonjenog na prošlost.
            Tradiciju rada restorana PROMAJA porodice Krsmanović dugu četiri decenije, na današnjem mestu od 2007. godine, 2015. od oca Borislava preuzima sin Goran, trudeći se da uprkos novim trendovima, u odnosu na goste, meni, ambijent restorana ništa ne menja ostajući veran vremenu prošlom. Vremenu u kojem je svaki kamen, svaka daska slagana, štelovana i postavljena na svoje mesto na način na koji se moglo i znalo, u koji se verovalo, da bi danas dobila izgled kultnog mesta, za koje su rezervacije poželjne, u suprotnom se čeka na red.
            - Dugo trajemo i poznati smo po vrhunskoj usluzi, ukusnoj, na domaći način pripremljenoj hrani, uglavnom lokalnom piću. Naši gosti očekuju pre svega domaće specijalitete, karakteristične za ove naše brdske krajeve, a mi se trudimo da im izađemo u susret, jer drugačije i ne znamo. Kod nas se služi vruća pogača, rakija od suve šljive, ali i iz Šumadije i drugih krajeva naše zemlje. Pivo Valjevsko i sva druga domaća piva. Retko ko ode odavde a da se ne oduševi domaćim sirom, kajmakom, domaćim pasuljem pripremljenom na šporetu na drva, na starinski način, jagnjetinom sa ražnja, teletinom i svinjetinom ispod sača... Trudimo se da održimo po prihvaćenim, visokim standardima vrhunski kvalitet, domaće i pomalo zaboravljene kuhinje. U našem restoranu pripremaju se projare, izuzetno tražene jer se sve manje priprema po domaćinstvima - objašnjava Goran Krsmanović.
            Ali, ima tu i nečeg više. „Dobar glas se daleko čuje - loš glas još dalje“, kaže narodna poslovica, a vlasnik ovog restorana se drži pravila da sve mora biti perfektno, utegnuto, istovremeno prirodno, da se ne oseti žurba, da se čekanje ne otegne, a uživanje što više produži. I ta prirodnost (ne smišnjena strategija) po mišljenju gospodina Krsmanovića, vraća goste da kad god se nađu u ovom kraju, svrate i potvrde svoje ranije, pozitivno iskustvo. Gospodin Krsmanović smatra da je razlog tome činjenica da je ovo porodičan biznis, da je stasavao uz njega ugledajući se na oca koji je imao viziju da na jednom ovakvom mestu stvori novi kvalitet, na radost i zadovoljstvo i domaćina i posetilaca, bez profita kao cilja. Naravno, pošten rad doneo je i zasluženu nagradu, ali i dalje se insistira na bazičnim, ljudskim vrednostima poput lepog, ukusnog, domaćeg, starinskog, koji se uklapa u ovaj prostor bremenit istorijom.
            Pun kapacitet restorana „PROMAJA“ je 230 mesta, dok je samo u zatvorenom prostoru 90 mesta. U najvećem broju dolaze domaći gosti, lokalci, Lozničani, turisti iz Beograda i Novog Sada, kao i grupe iz Kine, Danske, Rusije, ove godine i veliki broj iz Indonezije.
            Saradnja sa Turističkom orgnizacijom grada Loznica samo je pospešila rad ove, slobodno možemo reći - institucije, koja, u želji da što bolje promoviše grad i njegovu okolinu, dovodi turiste na jedno autentično, neponovljivo mesto. Tim pre što se u ovom kompleksu održava manifestacija - Vukov sabor, sa najdužom tradicijom u zemlji.
            - TOG Loznica je utemeljila, obnovila i nadogaradila brojne manifestaciju našeg kraja, poput manifestacije LiLalo, Prvomajskog uranka i Statua fest-a, Božićnih i Usrknjih praznika, nastojeći da kulturnim i zabavnim programima ojača tradiciju, duboko ukorenjenu u DNK našeg naroda. Simbol našeg jezika i pismenosti, Tršić, zahvaljujući viziji TOG Loznice postao je mesto brojnih događaja, koncerata, programskih sadržaja koji na inspirativne načine uspevaju da privuku goste iz svih krajeva sveta - zaključio je Goran Krsmanović.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com