Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Put kojim se ređe ide

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            „Uzmi jednu ideju. Učini je svojim životom”, reči su Švami Vivikenande, hinduističkog monaha, sledbenika indijskog mistika Ramakrišne iz XIX veka, koje doslovno opisuju profesionalni put Gordane Nikolić iz Tršića, koja je odlučila da osmisli i ispriča svoju priču. Naime, ona je kao preduzetnik, vlasnik trgovačke radnje poslednjih 11 godina, u svom domaćinstvu organizovala proizvodnju domaćih proizvoda, bez aditiva i drugih dodataka i plasira ih na tržište.

            Da li joj je znamenito mesto Tršić, poznato diljem sveta kao naučno-obrazovni centar istraživanja i čuvanja jezičke tradicije, u kojem živi sa porodicom i u kojem je započela nešto drugo u odnosu na razlog zbog kojeg se u Tršić dolazi, danas je izlišno pitanje, jer je Gordana Nikolić, povezala celu svoju familiju uspela da materijalizuje svoju zamisao, od koje, kako kaže, može sasvim lepo da žive. I ne samo to, prisustvo Domaćinstva „Nikolić“ sa slatkim programom i sokovima, za koje je zadužena njena mama, sa domaćim rakijama vrhuskog kvaliteta, za koje je odgovoran njen suprug, domaćim kolačima ručne proizvodnje iz kuhinje njene snajke - rekonvalescenta koji nakon teške bolesti ispunjava više od onoga što se od nje očekuje i na način na koji se oseća korisnom. Što svakako jeste. Naša sagovornica zadužena je za dekoraciju, ukrašavanje i prodaju a, rekli bi se i organizaciju, jer u narednom periodu planira da započne sa programom zimnice.
            - Jedan čovek ne može sam, pa sam organizovala svojevrsnu porodičnu zadrugu, u kojoj svako odrađuje svoj deo posla. Pošto smo nasledili veliko imanje suprug i ja smo odlučili da na njemu živimo i u skladu s tim, privređujemo. Na imanju imamo 120 stabala šljive i oko 100 stabala džanarike. Na jednoj parceli skoro smo posadili preko 100 sadnica raznog voća, koje mi je potrebno da bih ispoštovala tražnju kupaca naših proizvoda - objašnjava Gordana Nikolić dodajući da njen suprug rođen u Parizu i sa diplomom Poljoprivrednog fakulteta, smer - zaštita bilja, nikada nije želeo da se vrati u francusku prestonicu i da je iznad svega zadovoljan životom na selu.
            - I natraške da posadi sve mu se primi - kaže njegova supruga, ponosna na njegove rakije, u čijoj paleti rakija od suvih šljiva zauzima posebno mesto.
            - Ima i drugih proizvođača ove vrste, ali svi traže našu, jer je u svakom smislu domaća i najbolja - objašnjava naša sagovornica.
            Svoje proizvode Nikolići izlažu na brojnim festivalima. Velikim, poput Slaninijade u Kačarevu, na Saboru trubača u Guči, gde ih već sada traže, a oni uveliko za avgust pripremaju porebne zalihe, za koje postoji velika potražnja.
            Proizvodi porodice Nikolić nalaze se u centru znamenitog mesta Tršić i na ulazu u park Banje Koviljače. Učesnici su svih lokalnih manifestacija, poput Etno bazara, na poziv i u orgranizaciji Turističke organizacije grada Loznice, koja uvek obezbeđuje besplatne šrandove, a Grad Loznica im uvek izlazi u susret.
            Uz podršku svoje porodice, Gordana Nikolić je ušla i u novi projekat etno priče. U tom pravcu napravljeni su prvi koraci i kako i sama priznaje, ima tu još dosta da se uradi, ali da će se potruditi da za što kraće vreme njena zamisao zaživi u značajnijem obimu.
            O preduzetništvu, delatnosti usmerenoj na pokretanje, organizovanje i inoviranje poslovanja, radi stvaranja novog tržišta i ostvarivanja dobiti preko vizije, konkretnih akcija do realizacije, napisane su brojne studije.
            - Nije lako biti preduzetnik - kaže ona, ali je lepo i za sve što uradim dobro ili manje dobro sama sam odgovarna i sama tražim načine kako da nešto ispravim, poboljšam i unapredim.
Sve to nas navodi na zaključak da je preduzetništvo samo pojam, a da su preduzetnici oni koji se rađaju sa idejama i hrabrošću da ih sprovedu.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com