Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Irig ima realne osnove za ozbiljan razvoj turističke privrede

Irig ima realne osnove za ozbiljan razvoj turističke privrede

  • PDF

            - Irig je ne samo fruškogorska prestonica vina već i cele Vojvodine i Srbije - izjavaio je Tihomir Stojaković, predsednik opštine povodom otvaranja Vinoteke „Hopovo“ porodice Jojić, vlasnike prestižne Vinarije „Mačkov podrum“, koji godinama rade na unapređenju ne samo vinske, već i ukupne turističke ponude ovog kraja.

            Da ova izjava nije preterana govore istorijske, kulturne, privredne, prirodne i sve druge atrakcije iriške opštine kojima obiluje ovaj kraj. Tome u prilog gospodin Stojaković kaže:
            - Pre 30-40 godina prva asocijacija na Irig je bilo kvalitetno, dobro vino. Kada bi neko pomenuo Frušku goru, takođe bi u prvi plan iskočio Irig i vino. Tada su vinari iz Slovenije i Italije u znatnom broju pohodili ovaj prostor i kupovali grožđe, kako bi ga u svojim zemljama prerađivali i flaširali, a sada mi idemo kod njih da nas poduče tehnologiji pravljenja vina. U tom vremenskom intervalu smo izgleda nešto ozbiljno pogrešili, ali ulaganjem države u vinsku industriju zadnjih 10-tak godina situacija se popravlja. Danas, 18 vinarija egzistira na teritoriji opštine i ozbiljno se radi u pravcu daljeg razvoja jer želimo da vratimo stari sjaj Iriga i mesto vinske prestonice.
            Vinoteka „Hopovo“ je prva u nizu prodavnica za degustaciju vina, a u planu je da se, već koliko do kraja godine, otvori Info centar na iriškom šetalištu, u kojem će se vršiti prodaja ne samo svih vina iz ove opštine, već i ostalih proizvoda koji vredni Sremci proizvode u okviru svojih domaćinstava.
            Fruškogorska vinska šetnja „Walk & Wine“, koju je u organizaciji Turisitčke orgranizacije Vojvodine podžala Pokrajinska vlada, sprovedena prošle, 2023. godine, umnogome je doprinela popularizaciji vinskog Iriga, ali i kompletne turističke ponude kraja, poslavši snažnu poruku, pomalo uspavanim meštanima o neiskorišćenim i nesagledivim mogućnostima blagorodnog, plodonosnog, vinskog Iriga.
            Ove godine Fruškogorska vinska šetnja zakazana je za 08. jun, uz učešće značajno većeg broja vinara. Ovu šetnju kroz vinograde i degustaciju vina, lane je pohodilo preko 300 šetača/turista. Ove godine se očekuje dolazak većeg broja zainteresovanih a domaćini su korigovali satnicu i omogućili da šetnja koja startuje u 12:00, završi sa početkom koncerta zakazanog za večernje časove.
            Irižani, na čijoj teritoriji se održava preko 20 manifestacija, od koji 7-8 vinskih, planiraju ustanovljenje i nekih novih, kao rezultat pozitivne prakse da se na svim događajima, bilo da je u pitanju biciklistička trka koja se održava u okviru sportsko-rekreativne manifestacije „Tour de Fruška“ u Vrdniku, ili fijakerijada u Maloj Remeti, uz kvalitetne sremske zalogaje uvek degustira dobro vino.
            - Vinari su avangarda ovog kraja i cele Srbije i zahvaljujući vinu Irig može da se pohvali najvećim brojem turista u Vojvodini i među vodećim je u Srbiji. Banja Vrdnik je tokom prošle godine ostvarila oko 220.000 noćenja i bila na trećem mestu, iza vodeće Vrnjačke Banje i Sokobanje na drugom mestu. U januaru i februaru ove godine Banja Vrdnik je po broju gostiju zauzela drugu poziciju, na čega smo izuzetno ponosni. Pored Vrdnika pokušavamo da obezbeđivanjem smeštajnih kapaciteta razvijemo turizam i u drugim mestima. Pozitivni rezultati se vide u Irigu, a zadovoljni smo počecima u Jasku, Maloj i Velikoj Remeti, Banstolu, Neradinu... Sva naša mesta su lepa i na atraktivnom položaju, te očekujemo da za desetak godina u svakom selu bude po neki smeštaj, vinoteka, etno domaćinstvo, i mislim da je to naša budućnost. U toku su radovi na jednoj vinariji za koju smatramo da će biti prekretnica turističkog razvoja u Irigu, dok se u Hopovu priprema izgradnja druge. Prvi put Irig će dobiti hotel - objasnio je gospodin Stojaković.
            Element kompatibilan sa planiranim ciljevima a odnosi se na turizam je SSŠ „Borislav Mihajlović Mihiz" - Irig, koja obrazuje kadrove na smerovima: kulinarski tehničar i vinogradar-vinar, oba u trajanju od četiri godine, koji će na terenu nadomestiti potrebe za ovim zanimanjima. Za Dom učenika, potrebnim da obezbedi boravak 50 učenika iz drugih mesta, spremna je projektno-tehnička dokumentacija, dok datum realizacije zavisi od ishoda učešća na pokrajinskim konkursima i konkursima ministarstva.
            Da je Irig posebno mesto najbolje je posetiti ga i uveriti se da je sve napred rečeno istina. Kao i potvrda da za nešto što može da se oseti i doživi nedostaju reči.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com