Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Serbian 3x3 Academy Training Camp 2024. Novi Sad

Serbian 3x3 Academy Training Camp 2024. Novi Sad

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Međunarodni basket kamp „3 na 3“, organizovan po treći put tokom maja, nastao je spontanim okupljanjem ekipa iz različitih zemalja sveta koje su prepoznale kvalitet novosadskih basketaša, a na osnovu rezultata svetskih No1 u ovom atraktivnom sportu.

            - Inicijativa za ustanovljenje ovakvog jednog kampa došla je od samih igrača koji su želeli da dođu i sparinguju sa našim basketašima uz, ne manje značajnu, edukaciju trenera. Ovogodišnji kamp je svojevrsna priprema za OI ili kvalifikacija za OI u Parizu, u kojima će basketaši od 30. jula do 05. avgusta voditi borbu za tron. Kao uvertira predstojećih takmičenja na terenu u Novom Sadu našle su se muške reperezentacije Litvanije, Poljske, Belgije, Canade, Hrvatske... Po prvi put je u Novom Sadu zaživeo i ženski basket kamp, koji je pored naše, okupio reprezentacije iz Španije, Litvanije, Azerbejdžana, Poljske - istakao je Danilo Lukić, trener reprezetacije Srbije, najbolje rangiranog tima na svetu, dodajući da je kamp i svojevrsno priznanje srpskom basketu i tako dobrim igačima da iz sveta dolaze da uče od njih. Dobro je podsetiti da su iz ovog grad potekli Dušan Domović Bulut, Marko Savić, Dejan Majstorović, koji su doneli u ovaj grad titulu najboljih i zlato. Sada su ih zamenili novi, mlađi momci, koji se takođe spremaju da pokažu svoju dominaciju na terenu.
            Sve se događa na terenima basket kluba Liman, koje zbog uspeha tima, basketaši odmila zovu „terenima gde se rađaju šampioni“, „mestom gde snovi postaju stvarnost“. Poseban značaj im daje i što su u Novom Sadu, Meki i Medini svetskog basketa, situirani u savršenom ambijentu duž reke i uređenog rečnog nasipa.
            Specifičnost kampa je i njegovo jednomesečno trajanje, gde dolaze ekipe u vremenskom intervalu trenažnog procesa koji im odgovara, zatim ih smenjuju druge ekipe, dok ih šetači/prolaznici sa Sunčanog keja, duž Dunava, svojim prisustvom podržavaju, bodre i navijaju svakog dana od 17:00 pa nadalje, što daje posebnu draž ovom sportu dostupnom publici i njenoj interakciji sa igračima. Svako u prolazu može da zastane, navija i divi se visprenosti i brzini ovih igrača.
            Legendarne srpske ekipe Novog Sada i Limana, uz pregršt osvojenih međunarodnih medalja, uspele su da uspostave svetski standard u ovoj igri. Bivši srpski 3x3 basketaši uvršteni u red „vanzemaljaca“, uspeli su da se udruže kako bi preneli svoje znanje i stručnost ne samo na lokalni, već i na međunarodni nivo.
            U skladu sa sve većom popularnošću ovog sporta, koji je proglašen za najprogresivniji po broja igrača u kojoj vlada ogromna konkurenicija, Danilo Lukić i trostruki FIBA 3x3 svetski šampion Marko Ždero, 2019. osnovali su prvu u svetu srecijalizovanu - Sebian 3x3 Academy sa sedištem u Novom Sadu. Ove godine pridružili su im se Stefan i Strahinja Stojačić, asovi svetskog kalibra, koje nije potrebno predstavljati ni površnim poznavaocima ovog sporta. Akademija je osnovana sa ciljem da okupi igrače po završetku profesionalne igračke karijere voljne da svoje znanje prenensu na mlađe generacije, buduće reprezentativce zemalje iz koji dolaze.
            - Ovaj sport odlikuje brzina reakcije, intelektualnog kapacitet igrača i ne slučajno ga nazivaju „The 10  minute sprint“. Brzina donošenja odluka je često faktor odluke i, ono što naši igrači imaju je mentalni sklop pobednika, gde su oni sami na terenu i sami donose odluke. Kovčing na utakmici nije dozvoljen i igrači sami moraju da koriguju svoju igru. Hvala Bogu ne samo aktuelni igrači, već i prethodnu postavu odlukuju te, u basketu krucijalne osobine. Najbolji primer je Novak Đoković, u koga svi gledamo i trudimo se da budemo bliži njemu - kaže Danilo.
            Saradnja tri igrača na polovini terena za košarku, po mišljenju sportskih stručnjaka je suština košarke, a nivo veština potrebnih za 3×3 možda i veći s obzirom da je igra prostorno i vremenski više limitirana u odnosu na „pravu“ košarku.
            Počeci intenziviranog fokusa na basket „3 na 3“ sežu u  2007., kada se FIBA (Svetska košarkaška organizacija) odlučila za eksperiment sa alternativnom formom sporta na Olimpijskim igrama mladih (YOG) 2010. godine u Singapuru. da bi zvanično 3×3 basket bio odobren u decembru iste godine i promovisan kao mlad, urban sport koji šalje pozitivnu sliku sportskih aktivnosti mladih u infrastrukturno ograničenim uslovima gradova.
            Prvi put 3x3 je stupio na svetsku scenu 2010. godine na Olimpijskim igrama mladih u Srbiji i tada je okarakterisan kao „najatraktivniji sport tih OI“. Prvo mesto na olimpijskom turniru zauzeli su kadeti (U17) Srbije - ekipa u sastavu Stefan Popovski Turanjanin, Nemanja Bezbradica, Saša Avramović i Marko Radonjić, koje je vodio trener Marko Simonović.
            Godine 2021. basket 3x3 je na OI u Tokiu, i zvnično postao olimpijska disciplina. Srpska basket 3x3 reprezentacija, u sastavu Dušan Domović Bulut, Aleksandar Ratkov, Mihailo Vasić, Dejan Majstorović osvojili su bronzu. Ove 2024. na OI u Parizu, jedan novi tim dobiće novu priliku da potvrdi status Srbije kao prve sile 3x3 basketa na svetu.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com