Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Međunarodna saradnja novosadskog PMF-a na promociji novih pristupa u razvoju održivog turizma

Međunarodna saradnja novosadskog PMF-a na promociji novih pristupa u razvoju održivog turizma

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu u utorak, 14. maja održana je promocija projekat saradnje sa Univerzitetom Južne Floride sa fokusom na razvoju održvog turizma. Projekat se uspešno sprovodi već drugu godinu. Saradnja je finansirana od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, u okviru programa saradnje univerziteta.

            S ciljem uspostavljanja trajnih veza između visokoobrazovnih institucija u Srbiji i SAD-u, a na osnovu zajedničkih istraživanja, ovogodišnji projekat analizira digitalnu komunikaciju o održivosti američkih organizacija u oblastima turizma i kulture, koristeći inovativne pristupe neuromarketinga kako bi se održive poruke efikasno prenosile u digitalnom dobu.
            Profesori sa PMF-a, dr Lazar Lazić, dr Miroslav Vujičić i dr Uglješa Stankova, su aprilu boravili u SAD kao bi posetiti primere dobre prakse za održivosti u turizmu i prikupili podatke za analizu. Tim američkih istraživača koji su trenutno u poseti Srbiji već je održao dve radionice za studente i stručnjake na temu održivosti u turizmu u Beogradu na Ekonomskom fakultetu i na arehološkom lokalitetu Viminacijum.
            U junu 2024. godine, biće pušten u rad veb-portal o praksama održive komunikacije namenjen studentima i zainteresovanim stranama u Srbiji.
            Miroslav Vujičić, vanredni profesor i rukovodilac projekta je naglasio da istraživači iz Srbije, u saradnji sa američkim kolegama organizuju završnu međunarodnu konferenciju u Sarasoti na Floridi, u avugustu 2024. godine na kojoj  će učestvovati predstavnici američkih visokoobrazovnih institucija, lideri održivosti i druge zainteresovane strane kako bi razmenili iskustva i istražili nove mogućnosti za saradnju. Konferenciju su podržali brojni istraživači iz sveta, ukljčujući i dr Džejmsa Kennela, rukovodioca Odeljenja za hotelijerstvo i događaje, Škole menadžmenta u hotelijerstvu i turizmu, Univerziteta u Sariju iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji je rangiran na prvom mestu u Velikoj Britaniji i drugom mestu u svetu za menadžment u hotelijerstvu i turizmu prema Šangajskom globalnom rangiranju akademskih predmeta za 2023. godinu.
            Inače, sardanja je počela tokom 2022. godine projektom Imerzivne tehnologije za kros-kulturni turistički razvoj, kada je fokus bio na upoznavanju sa osnovnim tehnologijama za virtuelnu realnost, proširenu realnost i tehnike digitalizacije u turizmu i kulturi. Tada su u projektu pomagalli i studenti oba univerziteta, kada su i ostvareni inicijalni kontakti za razmenu studenata između dve zemlje.
            Učesnici na konferenciji za novinare su naglasili da su u planu novi vidovi saradnje, koji porazumevanju širenje mreže američkin univerziteta koji su izrazili želju da sarađuju sa PMF-om u Novom Sadu. Ovaj razvoj saradnje se odnosi kako na zajednička naučna istraživanja, tako i na mogućnosti razmene studenata i organizovanja zajedničke nastave i prakse.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com