Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back REPORTAŽE NAJAVA U susret Međunarodnoj manifestaciji GLJIVE FRUŠKE GORE u Sremskoj Mitrovici

U susret Međunarodnoj manifestaciji GLJIVE FRUŠKE GORE u Sremskoj Mitrovici

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Ekološko gljivarsko društvo „Sunčanica“ i grad Sremska Mitrovica narednog vikenda će biti domaćini trodnevne IV Međunarodne gljvarske manifestacije „Gljive Fruške gore“. To je razlog da se u Gradskom parku od petka, 17. maja do nedelje, 19. maja, od 17:00, okupe gljivari članovi 25 gljivarskih društava iz zemlje i zemalja iz okruženja.

            Organizatori, EGD „Sunačnica“ su za tu priliku priredili sadržajan program, koji su u utorak, 14. maja na konferenciji za medije, održanoj u Info centru Turističke organizacije Vojvodine (TOV) predstavili Marina i Živko Relić, gljivari udruženja gljivara iz Sremske Mitrovice:
            - Ove godine u okviru manifestacije želimo da prikažemo sve ono šta tokom godine, zbog vremenskih i prostornih ograničenja, nismo u mogućnosti da učinimo. Tokom manifestacije biće održan Gastro fest, u čijoj organizaciji su nam pomogli naši prijatelji, gljivari, uz učešće gostiju iz inostranstva koji su najavili dolazak sa svojim specijalitetima pripremanim u posebnim posudam. Mislim da će to biti nešto jedinstveno što do sada nije video niti naš grad, niti Vojvodina. Priprema se velika Izložba gljiva uz Foto izložbu koja godinama izaziva veliku pažnju publike i edukativnog je karaktera, sa prikazom gljiva koje nisu izložene. U okviru manifestacije mogu se očekivati zanimljiva takmičenja za male i velike „gljivare“, i predavanja na temu  Psilocybe i halucinogene gljive, koja će, jedno u Biblioteci, drugo na otvorenom, održati dr Jovana Vunduk.
            - Za sve goste biće upriličen turistički obilazak grada, jer nam je ideja i da prikažemo turističke potencijale Sremske Mitrovice - carskog grada Sirmiuma, na reci Savi, u zagrljaju Fruške gore, uz granicu sa Hrvatskom i BiH. Očekujemo da će ovo biti nešto prelepo a prirodno - kaže Marina Relić.
            Za ovu priliku angažovan je profesionalni moderator, koji će predstaviti sve izlagače, a biće upriličena i mikroskopija gljiva, gde će svi koji to žele, imati priliku da sa stručnjacima MGSS dožive ovo iskustvo.
            Učesnici manifestacije i njeni gosti, prvog dana imaće priliku da prošetaju centrom grada uz obulazak njegovih znamenitosti, a dan će se završiti svečanom verečom, uz muziku i druženje, na hipodromu. Drugog dana, gljivari će se na obroncima Fruške gore posvetiti gljivarenju, posetiti manastir Petkovicu i Jazak.
            Poslednjeg dana manifestacije planirana je poseta SRP „Zasavici“, prestonici endemskih vrsta gljiva na ovom prostoru, sa značajnom raznovrsnošću flore i faune i prirodnim retkostima i ugroženim vrstama - precizirao je Živko Relić, predsednik EGD „Sunčanica”, osnovanog marta 2021. godine, sa oko 40 aktivnih članova, člana Mikološko gljivarskog saveza Srbije.
            Značajna tema konferencije u Info centru TO Vojovdine odnosila se na rad gljivara sa decom, koja su vrlo zainteresovana za teme iz prirode, dok je interesovanje za gljive i prirodu znatno skromnije kroz predstavnika srednje generacije.
            Razgovaralo se i na temu zakonskih regulativa o kontroli branja jestivih gljiva i tartufa i nastojanjima krovne gljivarske organizacije Republike Srbije - MGSS da se, uz podršku Ministarstva poljoprivrede komercijalno tržište stavi u zakonske oktvire, za sada neuspšenim, ali od kojih se ne odustaje.
            Često se čuje da su gljive - hrana i lek budućnosti, a prisutni poručili - to vreme je već došlo.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com