Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Negotin - brend vinske kulture Srbije i mesto vrhunskih pčelinjih proizvoda

Negotin - brend vinske kulture Srbije i mesto vrhunskih pčelinjih proizvoda

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Pod sloganom - Oni Vide med i vino - u Negotinu je 11. i 12. maja održan XVII Sajam meda i vina. Puno učesnika, pčelara, vinara, proizvođača domaćih proizvoda i suvenira, stvorili su posebnu atmosferu zadovoljstva, prijatnosti i veselja, čemu je doprineo i organizator, Turistička organizacija opštine Negotin, koja je učinila sve da skrene misli na lepotu i radost, a zaboravi na probleme i nedaće koje su ovaj kraj nedavno zadesile.

            - Poštovani prijatelji, dragi gosti iz Republike Srbije, regiona i čitavog sveta. dobro došli u prelepi Negotin. Tradicija govori da je ovo jedan od najlepših krajeva ne samo naše zemlje nego i sveta - reči su kojima se Miša Ćirić, voditelj programa i uz Dušana Petrovića, direktora TOO Negotin, domaćin ovog Sajma “KOJI OKUPLJA LJUDE”, obratio prisutnima.
            Sajamska manifestacija je tokom subote i nedelje održana u samom centru grada, ispred crkve Svete Trojice, spomenika hajduk Veljku Petroviću i njegovom Košlji, u Gradskom parku, gde se okupilo stotinak izlagača uz mnoštvo posetilaca, degustatora vina i domaćih proizvoda, i sa kupljenim suvenirom za uspomenu.
Bogata mešavinom kulture i tradicije ovdašnjih Srba i Vlaha, na tromeđi Srbije, Bugarske i Rumunije, Negotinska krajina okružena planinama Miroč, Deli Jovan i Crni Vrh, i rekama Dunav i Timok, postojbina je gustih šuma, fabrika čistog vazduha, kao i autohtonih sorti vinove loze: Tamjanike, Bagrine i Začinke, o čemu se brine Udruženje proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla Negotinska krajina. Društvo pčelara „Hajduk Veljko“ osnovano 1989., jedno od najvećih udruženja u Srbiji, pred ozbiljnim su zadatkom širenja „dobrog glasa“ o najkvalitetnijem medu i pčelinjim proizvodima.
            - Život je pun iskušenja, prepreka na koje nailazi. Jedna je zadesila nas pre nekoliko dana. Nevreme koje je zahvatilo ovu opštinu u sredu ujutru nanelo je veliku štetu Negotincima, poljoprivrednim proizvođačima, vinarima i vinogradarima, i pokazalo nam koliko smo nekada nemoćni pred čudima prirode. Ali zajedničkim snagama možemo otkloniti štetu radeći na pripremi za neke slične buduće događaje. Naša dvodnevna manifestacija sajam meda i vina je velika prilika za degustaciju, edukaciju, razmenu iskustava ali i druženje koje do sada nije izneverilo očekivanja učesnika - izjavio je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, otvarajući ovu manifestaciju uz reči zahvalnosti Ministarstvu turizma, koje je podržalo ovaj Sajam, održan bez ikakvih senki na oluju praćenu kišom i gradom koja je prouzrokovala ogromne štete na vinogradima na Bukovu.
            - DOBRO DOŠLI U SVETSKI CENTAR GOSTOLJUBLJA - poručio je Dušan Petrović, pozdravljajući sve prisutne izlagače, posetioce, predstavnike medija, poželevši uspešne sajamske dane, uz sve njegove benefite. Po njegovim rečima Sajam je samo pozivnica turistima za sve njihove buduće dolaske, konzumente meda i vina iz Negotinske krajine. Mesto gde mogu da sretnu junaka nad junacima - Hajduk Veljka, koji izgovara čuveni poklič: „Glavu dajem, Krajinu ne dajem“; velikog Stevana Stojanovića Mokranjca, najpoznatijeg stanovnika Negotina čiji se lični predmeti i predmeti iz vremena u kojem je živeo ćuvaju u muzeju koji nosi njegovo ime...
            Nastupom učenika osnovne i srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Negotin, svečano i gospodski, započet je dvodnevni niz koncerata ispraćenih brojnom publikom.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com