Mon06242024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Gljivari su oni koji vole gljive i klanjaju se prirodi

Gljivari su oni koji vole gljive i klanjaju se prirodi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            NAJČUDESIJIM BIĆIMA NA PLANETI BEZ KOJIH SVET NE BI MOGAO DA POSTIJI - natpis je na, prvom u Srbiji i Evropi, spomeniku podignutom 2006. posvećen gljivama. Nalazi se u centru Banje Koviljače a podiglo ga je Gljivarsko društvo „Ljubomir Vuksanović  Barle“ Banja Koviljača. To goovori mnogo o gljivarima lozničke opštine, ljubiteljima prirode, gljiva i života uopšte.

            GD „Ljubomir Vuksanović Barle“ osnovano je pre 27 godina i najstarije je udruženje, član Mikološko gljivarskog saveza Srbije (MGSS).
            - U našem društvu vlada ljubav i entuzijazam. Svi volimo prirodu, da provodimo vreme u njoj, ali naš osnovni zadatak je edukacija stanovništva kako bi se izbegla tragedija trovanja pečurkama, najčešće kao posledica zamene jestivih sa otrovnim vrstama ili nepravilnim skladištenjem. Zato je naša pažnja usmerena na mlađe uzraste, decu predškolskog i osnovoškolskog uzrasta, gde se trudimo da ih upoznamo sa osnovnim postulatima života i prirodi, da ih poučimo „šumskom bontonu - pravilima prihvatljivog ponašanja u šumi, da ne šutiraju gljive, niti čupaju, oštećuju druge biljke, jer svaka je korisna i svaka dobra. Svaka gljiva, bilo da je otrovna ili jestiva, ima svoju funkciju „čistača“ prirode. Da ih nema, naša planeta bi bila zatrpana šumskim otpadom - objašnjava Dragica Zarić, predsednica GD i nastavlja:
            - Gljive ne mogu da razočaraju. Od davnina su poznata njihova lekovita svojstva, pa su i danas nezaobilazne u medicini, farmaciji, gastronomiji... Da su ušle u sve pore života govori podatak da se gljive, kao razgradljiv materijal, koriste i u građevinarstvu.
            Od prirodno sušenih gljiva mogu praviti mali umetnički predmeti, vrlo dekorativni i dugotrajni. Primer za to su kreativni aranžmani postavljeni na štandu GD na Uskršnjem bazaru u Loznici, koje pravi upravo Dragica Zarić. Počela je pre sedam godina stidljivo, da bi danas postala prava majstorica. Njima se raduju i njeni prijatelji, poznanici, kojima rado poklanja svojih ruku delo. Na štandu su se mogle naći i aplikacije gljiva na posteljini, izvezene na odeći, čak i na šeširima.
            Prema tvrdnji predsednice, jedan od ključnih koraka koje GD preduzima je rad sa mališanima, a i odraslim, na prepoznavanju gljiva, za početak onih najpoznatijih na tom području, uz upozorenje da se usled obilnih padavina i jakog sunca, dešavaju poremećaji, kada gljive mogu da izmene (izgube) osnovne karakteristike vrste kojoj pripadaju.
            Početkom milenijuma u Sremskoj Mitrovici je od trovanja gljiva, vrste koju su redovno brali i konzumirali, stadala četvoročlana porodica. Povodom tog nemilog događaja osnovano je i GD, sa ciljem da se ništa slično više nikada ne ponovi. Zato su otvoreni za svaki vid saradnje koji upućuje na gljive, njihovo branje i konzumiranje ovih predivnih organizama,
            GD „Ljubomir Vuksanović Barle“ je zahvaljujući gradu Loznici dobilo prostor u Banji Koviljači, gde se vrši trijaža i mikroskopija gljiva i gde berači - amateri i građani mogu doneti i uz pomoć gljivara, uveriti se u njihovu jestivost. Naime, prvi zadatak tek formiranog Mikološko-gljivarskog saveza Srbije, bile su edukacije/kursevi nakon toga i polaganje ispita. Oni koji su stekli dovoljno znanja dobili su sertifikat sa zvanjem gljivar uz obavezu da pomognu bilo kada i bilo gde svakome kome je potrebna pomoć u prepoznavanju jestivih gljiva od onih drugih.
            Društvo insistira na permanentnom unapređenju svog rada, kako bi što više zainteresovali mlade ljude da se uključe u ove lepe, nadasve korisne aktivnosti. GD iz Banje Koviljače sa tim ciljem organizuje mini izložbe, edukativne radionice za decu i njihove nastavnike, ali i pored uloženih napora i primetnog povećanog interesovanja kod najmlađih, najaktivniji članovi imaju preko 70 godina.
            Gde god da se pojave gljivari GD „Ljubomir Vuksanović Barle“, spremni su da održe kratak kurs o gljivama ili odgovore na pitanja publike. I ništa im nije teško jer oni su posebni ljudi, prirodnjaci, ljubitelji prirode i žele da drugima približe svet koji su otkrili.
            - Naše udruženje broji 35 aktivnih članova, 15 vrlo aktivnih. Ime smo dobili po našem osnivaču, Ljubomiru Vuksanoviću Barleu, velikom poznavaocu gljiva, koji je bio i moj učitelj, pored kojeg sam se za samo sedam dana zaljubila u svet prirode i gljiva za sva vremena. Ko na pravi način uđe u taj svet taj iz njega više ne izlazi. On nam je preneo znanje, ljubav a mi nastavljamo da ispunjavamo njegovu misiju. Nisu to u pitanju samo gljive, to je i odlazak u prirodu, upoznavanje biljaka, životinsjkog sveta, pokušaj da odvojimo decu od  TV-a i kompjutera, predlažući im neke druge sadržaje - objasnila je naša sagovornica.
            Gljivara možete prepoznati po večitom osmehu na licu i vedrini kojom zrači. Svaki gljivar će vam objasniti da je interesovanje za gljive bio početni impuls koji ih je otkrio prirodu, lepotu dugih šetnji, planinarenje, gde se osim širenja znanja o gljivama nametnulo znanje o ostalim biljkama, iz razloga što čak 80% gljiva živi u simbiozi sa određenom vrstom drveta.
            Na kraju jedan kuriozitet: Najveći organizam na Zemlji je medna gljiva (Armillaria ostoyae) čiji se micelijum prostore na neverovatnih 9,65 kvadratnih kilometara, a koja se nalazi u američkoj državi Oregon.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com