Mon06242024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Loznica sve atraktivnija turistička destinacija

Loznica sve atraktivnija turistička destinacija

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Iz godine u godinu grad Loznica izrasta u sve atraktivniju turističku destinaciju. To duguje i zanimljivom položaju, na desnoj obali Drine i reci Štiri, koja protiče kroz centar grada, rekama Jadar, Lešnica i Žeravija; šumovitom Gučevu, Ceru i Iverku; termomineralnim izvorima i peloidu Banje Koviljače i parku, jednoj od najlepših i najvećih pejzažno arhitektonskih celina iz XIX veka u Srbiji, sa elegantnim malim dvorcem Kur-salonom (1932), i brojnim vilama koje su pod zaštitom, i koje su kvalifikovali ovu banju za društvo osam kraljevskih banja. Banja Badanja za razliku od mondenske Koviljače, nudi mir, čistu prirodu, daleko od gradske gužve.

            Razvoj grada uslovljen je i granicom sa BiH na samo dva kilomentra, što omogućava dobru konekciju sa regionalnim centrima: Sarajevom, Banjalukom, Zagrebom, Ljubljanom... Loznica se nalazi u blizini većih gradova u Srbiji, koji će po završetku brze saobraćajnice do kraja godine, još više približiti Loznicu i njenih 53 naselja u kojima živi oko 80.000 stanovnika.
            Loznica je Grad burnih istorijskih događaja, najvrednijih kulturnih tekovina, svetski poznatih Lozničana, Vuka Karadžića, Jovana Cvijića, Miće Popovića. U prethodnih nekoliko godina Loznica je brojnim aktivnostima u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja 2018. i zvanično stekla status Grada. Dobrim uslovima privučene su i strane kompanije i investitori i danas u privredi Loznice prednjače tekstilna, drvnoprerađivačka, prehrambena i mašinska industrija. Sektor građevinarstva prati ovaj razvoj i veliki je broj, posebno stambenih zgrada i stanova za potrebe domaćih i stranih radnika zaposlenih u preduzećima i firmama.
            Činilac koji ovaj grad prepun izazova povezuje i predstavlja svetu je Turisitčka organizacija grada Loznice, na čelu sa Snežanom Perić, direktorkom, koja na temelju svog bogatog iskustva, zahvaljujući sposobnom timu, oblikuje drugo lice starim i pokreće nova dešavanja.
            - Manifestacije su samo povod za dolazak turista u ovaj kraj. Zadatak TOG je da ih lepo dočaka, ugosti i prepusti sadržajnim programima zbog kojeg su došli, ali se trudimo da im pokažemo i nešto od kulturno-istorijskih vrednosti mimo predviđenog protokola - ističe Snežana Perić.
            Kada su manifestacije u pitanju, Vukov sabor (91 godinu) je najdugovečnija i najmasovnija manifestacija u Srbiji vezana za kulturu; nešto „mlađi“ je Dečji Vukov sabor (53); „Mićini i Verini dani“...
            Autentični narodni običaji upisani u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije: Izlivanje i paljenje ratarskih sveća i Krstovi od vrmena pridružio se od pre nekoliko godina „vraćen je u život“ LiLalo - običaj paljenja petrovdanskih lila, muzičko scenski festival koji podstiče stvaralaštvo mladih, pokazujuju međusobnu uslovljenost vere i narodne tradicije.
            Tri godine unazad se u vreme prvomajskih praznika održava Internacionalni festival živih statua i uličnih zabavljača - STATUA FEST, koji privlači pažnju publike u Loznici, Banji Koviljači i Tršiću, i ne može se videti ni na jednom drugom mestu u Srbiji i Evropi, kao zasebna atrakcija, što svakako i jeste.
            Loznica je i grad sporta i aktivnog odmora. Novi sportski objekti poput stadiona, sportske hale, otvorenog olimpijskog bazena, brojnih fudbalskih, košarkaških, terena za odbojku rukomet, tenis..., mamac su ne samo za turiste, već i sportiste i sportske reprezentacije.
            Sportska avantura u Loznici se odvija na zemlji, vodi i u vazduhu te ovaj grad čini vrhunskom destinacijom za šetnje, trčanje i planinarenje, plivanje i veslanje, lov, ribolov, jahanje, streličarstvo, vožnju biciklima, motorima, kajacima i čamcima, upražnjavanje adrenalinskih sportova: paraglajeding, zip line, mautinbajking, vožnju četvorotočkašima. Na Drini se prve subote u avgustu, organizuje spust čamcima u dužini od 18 km, od Malog Zvornika do najčuvenije Žićine plaže u Banji Koviljači.
            Drina bilo da je brza, kriva, danas je čista reka, na kojoj je poslednjih godina nikla „Drinska rivijera“, sa raznim atrakcijama, ugostiteljskim objektima i smeštajnim kapacitetima, od sojenica, preko kućica na drvetu do glamping-a. Loznica je jedan od onih gradova koji nema problem smeštajnih kapaciteta, jer je pet luksuznih hotela u gradu, apartmana i sve više R&B ponude u samom gradu za sada dovoljno.
            A sve bi to bilo mnogo teže organizovati i sprovest bez podrške lokalne zajednice i    Vidoja Petrovića, gradonačelnika Loznice, radog da podrži svaku svrsishodnu, racionalnu ideju. 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com