Mon06242024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Još jedan festival nad festivalima u Zrenjaninu: uz pivski i vinski

Još jedan festival nad festivalima u Zrenjaninu: uz pivski i vinski

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            „Ovo je spektakularno“ - prokomentarisao je Igor Luković, na otvaranju V Međunarodnog Banatskog sajma vina uz Festival Banatske vredne ruke održanog u Zrenjaninu 18. maja, po drugi put u Gradskoj bašti i pod njegovom ingerencijom.
            Nije tajna da je Igor Luković, vinski kritičar, novinar, publicista, somelijer, duže od dve decenije u vinskom biznisu, rodom iz Zrenjanina, u kojem odavno ne živi, ali iz kog nikada srcem nije otišao, imao posebnu viziju kako predstaviti vino u ne malom gradu i bez velike vinske tradicije. U tome su ga podržali Turistička organizacija grada Zrenjanina i Grad Zrenjanin na čelu sa Simom Salapurom, gradonačelnikom.

            Iza zadovoljstva, sasvim opravdanog, krije se broj od 52 vinska štanda sa izlagačima, najboljim vinarima Srbije: Negotinske krajine, Šumadije, sa Fruške gore, iz Župe, Tri Morave... Po rečima Igora Lukovića, za njega su ipak najinteresantniji vinari iz Banata,
            - Kada su mi predložili da pomognem organizaciju Festivala, imao sam par stvari u glavi: Zrenjanin nema veliku razvojnu ugostiteljsku scenu i za vinare nije previše interesantan. Međutim, ima jako puno onih koji bi voleli ovakvo mesto da mogu da upoznaju različita, pre svega kvalitetna vina, da ih degustiraju i da nešto nauče. Iz tog razloga insistirao sam, i to je bio jedan od mojih uslova, da zajedno sa predstavnicima grada nađem adekvatno mesto, a mislim da ne postoji adekvatnije od Gradske bašte i za mene najlepše u celoj Srbiji. Ideja je prihvaćena i prošla godina je pokazala da je to imalo smisla, da je došlo puno Zrenjaninaca, da smo napravili sjajan program, da su i vinari i publika bili srećni. Ove godine je još više izlagača, još jača selekcija, i još više publike - rekao je Igor Luković.
            Problem za naredne godne mogao bi da bude širenje festivala, jer ovaj prostor može da podnese maksimum još 10 vinara.
            - Nisam siguran da treba da se širimo u tim pravcima, već pojačavati lokalnu selekciju i onda rotirati deo izlagača svake godine kako bi svi došli na red. Jer, Srbija ima jako puno toga da pokaže - otkiva svoj plan naš sagovornik uz objašnjenje: - Tu ima i neregistrovanih vinarija, zato što smo ovde, u Banatu i zato što je ovo manifestacija koja je usmerena, pre svega na lokalnu publiku. Ovo je regija koja ima svoju tradiciju, rejonizaciju, svoju istoriju i svoja vina. Međutim, siromašna sa puno neregistrovanih vinarija i ljudima koji se trude da uz pomoć štapa i kanapa naprave dobro vino. To nekada uspe, češće ne, međutim, pre 10 i više godine kada sam došao na poziv da im pomognem oko ocenjivanja lokalnih vina bilo je teško naći ispravno. Danas je teško naći ono s manom, što je potvrđeno na nedavno održanom 11. izboru za najbolja vina Banata u „Kaštel“ Ečki. Vinari su počeli da razmišljaju o lokalnom teroaru i u zavisnosti od podloge (pesak, glina, les), biraju sorte koje odgovaraju ovom podneblju. Odjednom su se Sivi i Beli Burgundac nametnuli kao ozbiljne sorte koje daju ozbiljne rezultate na ovom terenu, a sve je više i Grašca i nekih Muskata, lolalnih klonova ove sorte. Banat je zanimljiva i dinamična regija, još uvek jako mala, i iako vina još nisu za velika tržišta, potencijal aposlutno postoji. Festival je jedan vid ulaganja u lokalnu scenu, a na kraju, živimo u zemlji koja proizvodi vina tek za trećinu potreba stanovnika (prosek po glavi stanovnika je 14.5 litara, prema podacima OIV - Međunarodne organizacije za vino i vinovu lozu). To znači da 2/3 vina Srbija uvozi, najviše iz zemalja regiona, ali i celog sveta. Uvoz vina nije po sebi loš, ali to nije prirodna situacija. Čini mi se da se stvari ipak menjaju nabolje. Ovaj festival, u sredini koja dugo godina nije bila tradicionalna vinska, okrenuta vinskoj kulturi je dokaz da to može i treba.                          Nezaobilazno pitanje da li su Dani piva, najjača zrenjaninska manifestacija, dobili konkurenciju, Igor Luković ne smatra tako, jer njegov je otac bio jedan od osnivača Dana piva u ovom gradu i dugo godina njegovo zaštitno lice.
            - Ne mislim da je vinska kultura konkurencija pivskoj. Mislim da gradu trebaju oba, jer Zrenjanin je tako velik i spolja i iznutra da može da bude i vinski i pivski i kakav god želite. Bio bih srećan da uz vinarije koje se polako registruju u srednjobanatskom regionu, uz one veće poput: Vinarije „Dragić“, Vinarije „Šomođi“ obe iz Zrenjanina, Vinariju „Radlović“ iz Kikinde, grad ponovo dobije svoju pivaru.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com