Mon06242024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Jedinstven spoj najboljih vina Srbije i najukusnijih banatskih zalogaja

Jedinstven spoj najboljih vina Srbije i najukusnijih banatskih zalogaja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Jednostavno se sve uklopilo. I dobra ideja, i odlični saradnici, na kraju i vreme, kao nagrada za sve one koji su učestvovali u organizaciji V Međunarodnog Banatskog festivala vina, posebno za Sanju Petrović, direktora Turističke organizacije grada Zrenjanin. Puno izlagača i još više posetioca zavredili su i pažnju stručne javnosti gde su se mogli čuti komentari da je Banatski festival nakon Wine Vision By Open Balkan najbolji vinski festial u Srbiji.

            - Kada sam preuzela mesto direktora TOG, pozvala sam svog druga, vinskog maga Igora Lukovića, koji za razliku od mene koja o vinu znam malo, zna sve, da mi pomogne u realizaciji festivala. Zahvalna sam na prvom mestu Gradskoj upravi Zrenjanina, Simi Salapuri, našem gradonačelniku koji je na moju molbu dozvolio da se uspostavi festival u Gradskoj bašti, po najvišim standardima, pitajući: - Da li to možeš? i „Da li imaš novaca?, na koje sam dala pozitivne odgovore. Pozvala sam Igora, sa kojim prijateljujem deceniju i po, i zamolila ga da pomogne svom gradu, što do sada nikada nije odbio. Zavaljujući njemu u Bašti su okupljene najbolje vinarije iz svih vinskih regija Srbije, kao i gosti iz Severne Makedonije, Hrvatske, Rumunije i Slovenije. Oni su odabrali Zrenjanin kada se na današnji dan održava još 7-8 vinskih manifestaacija u okolini i na tome sam im zahvalna - rekla je zadovoljno Sanja Petrović.
            Festival vina svake godine ima snažnu podršku Udruženja žena iz ove opštine, koje su u sklopu vinskog održale 24. festival „Banatske vredne ruke“, pa su se na jednom mestu spojili najbolja vina i najukusniji banatski zalogaji.
            Ovaj događaj je svojim prisustvom i proizvodima podržala kompanija Mlekoprodukt DOO Zrenjanin, jedna od vodećih u ovoj oblasti prepoznatljiva po brojnim vrstama sireva koji su bili izloženi; Radionica sira Farmer iz Čuruga, Mesna industrirja Kovačević, Salaš „Kod stare dunje“, reprezentativan ugostiteljski objekat, odnedavno sa nagradom „Chef tradicije" francuskog vodiča Gault Millau, za Chef-a Zoranu Mrenjicu.
            - Dugo sam u ovom poslu i mislim da je prvenstveno velika ljubav prema svom gradu, svom poslu i uloženih napora mog tima, uz pomoć i podršku grada i gradonačelnika, koji prepoznaju naše ideje doprinela da sve naše akcije, manifestacije, festivali žive, šire se i da imaju poseban kvalitet. Zadali smo sebi zadatak da ove godine ostvarimo rast od 20% u broju ostvarenih noćenja. U aprilu, kao i u prethodna tri meseca, taj je rast iznosio + 27% u odnosu na prethodnu godinu. Zrenjanin ima dosta potencijala, neki nisu iskoriščeni i radimo na tome da ih maksimalno stavimo u funkciju - objašnjava naša sagovornica, koja već priprema naredne manifestacije: Banatsku bajku - leto u Gradskoj bašti, Prvi Srednjovekovni viteški turnir (22. jun), tradicionalan Korzo fest, animacije i radionice za decu na kupalištu, Dane piva počekom avgusta sa brojnim podmanifestacijama: kulturnim, gastronomskim, sportskim..., uz Međunarodni festival folklora, a sve će se to odvijati na 15 lokacija i ceo grad živeti i disati u ritmu događanja.
            Organizatori Banatskog festivala vina bili su grad Zrenjanin, Turistička organizacija grada Zrenjanina i Kulturni centar Zrenjanina, uz podršku magazina Vino & Fino.
            Naredni vinski sastanak u Gradskoj bašti u Zrenjaninu već je zakazan za treću nedelju maja 2025.


 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com