Mon06242024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Trofeji za najbolja vina Banata

Trofeji za najbolja vina Banata

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Nedavno je u bajkovitom „Kaštelu" u Ečki, kojeg je 1820. godine podigao jermenski vlastelin Lazar Lukač, danas hotelu od izuzetnog istorijskog i turističkog značaja u privatnom vlasništvu, u kojem tokom cele godine borave gosti i lovci iz inostranstva, po 11. put organizovan izbor za najbolje vino Banata.

            Sve počelo pre više od decenije upornošću članova Kluba vina u Zrenjaninu. Tada su se u konkurenciji našla vina iz jedine registorovane i više malih vinarija u rejonu, iz želje  vinara - amatera da dobiju realnu ocenu o tome kakva su im vina. Pre sedam godina ocenjivanje je postalo „ozbiljnije“ zahvaljujući eminentnim članovima žirija. Ove godine svoj sud je dalo 10 ocenjivača, iskusnih enologa, profesora Poljoprivrednog i Tehnološkog fakulteta, somelijera, vinskih novinara i međunarondih vinskih sudija.
            - Banat iako je ravan, ima svoje istorijske vinske rejone, vinogorja i vinogradrske oaze i ogroman potencijal koji se sve više otkriva i koristi - rekao je Igor Luković, jedan od sudija ovog takmičenja i jedan od onih koji veruje u budućnost vina sa ovog prostora.
            Na ocenjivanje je ove godine pristiglo najviše belih vina što je i očekivano zbog terena i teroara.
            Nagrade najboljim vinima od grožđa proizvedenog u Banatu dodeljena su u Gradskoj bašti 18. maja, u vreme održavanja V Međunarodnog banatskom festivala vina, u kategoriji belo, roze i crveno vino vinara-amatera i profesionalnih vinara.
            Publika je imala priliku da ista proba i donese svoj sud.
             U konkurenciji profesionalnih vinarija, Vinarija Rnjak iz Gudurice je osvojila trofej Najboljeg vina Banata u kategoriji crvenih vina za svoj Kuvée de Rgnac 2019, (kuvée Cabernet Sauvignon i Merlot). Vinarija Kepul iz Iđoša napravila je najbolji roze, Rose 2023 (Probus). Izvanredni Pinot Grigio iz 2020 vinarije Galot iz Banatskog Karlovca osvojio je čak 95 poena u ocenjivanju i titulu najboljeg belog vina Banata.
            U konkurenciji amatera, Frankovka 2023. Vinarije Molin iz Nove Crnje proglašena je za najbolji roze.Vino Čontik rajnski rizling 2021 vinara Dragiše Gvožđana iz Melenaca osvojilo je prvo mesto u kategoriji belih vina. Zoltan Kočmaroš iz Zrenjanina pobedio je u kategoriji crvenih vina Cabernet Sauvignon - Crvena jesen 2022.
            Takmičenje je održano u organizaciji Kluba vina iz Zrenjanina, uz podršku Turističke orgnizacije grada Zrenjanina i uz pokroviteljstvo grada Zrenjanina.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com